Ba Duan Jin – 8 Figuri de Brocart

By | 9 februarie, 2010
Distribuie prietenilor!

Setul de exerciţii Qi Gong, Ba Duan Jin a fost creat în secolul al XII-lea în timpul dinastiei Song de Sud, de către celebrul general Yueh Fei (creatorul stilului de luptă intern Hsing I) şi constituia o metodă pentru întărirea corpului, echilibrarea funcţiilor vitale şi eliminarea energiilor reziduale şi a toxinelor din organism.

Exerciţiile erau destinate soldaţilor din garda imperială, pentru a-şi menţine forma şi a-şi întări organismul. Denumirea de Ba Duan Jin (8 figuri de brocart) vine de la cele 8 steaguri de mătase pe care le purtau soldaţii, fiecare steag reprezentând una din cele 8 trigrame taoiste chinezeşti (Ba-Gua).

Ba Duan Jin este un set de exerciţii foarte popular, ideal pentru practicanţii începători. Deşi simple, acestea au foarte mult de oferit practicanţilor. Utilizând mintea (intenţia) în practica Qi Gong, veţi putea obţine beneficii maxime. Dar chiar şi practicând acest set ca pe nişte simple exerciţii fizice, vă veţi relaxa muşchii, vă veţi îmbunătăţi postura şi îmbunătăţi circulaţia sangvină.

Fiecare execiţiu se execută de câte 12 ori.

1. Palmele ridicate spre Cer pentru a regla Triplul Încălzitor

Staţi în Postura Călăreţului (Ma Bu), expiraţi şi relaxaţi-vă. Inspiraţi şi ridicaţi mâinile încet. Când ajungeţi în dreptul inimii, întoarceţi palmele cu faţa în sus şi continuaţi să le ridicaţi. Braţele ajung în poziţia verticală, cu palmele ridicate deasupra capului şi îndreptate spre cer în momentul în care inspiraţia este completă.Întindeţi şi tensionaţi uşor corpul ridicând puţin călcâiele de pe sol. Expiraţi uşor în timp ce coborâţi lin braţele prin lateral de ambele părţi ale corpului, coborând în acelaşi timp călcâiele pe sol, pentru a reveni la poziţia normală, relaxată, cu ambele mâini pe lângă corp.

Beneficii: Echilibrează energia în toate organele interne (Meridianul Triplu Încălzitor se referă la Inimă, Plămâni şi Stomac).

ba duan jin 1

2. Trasul cu Arcul

Staţi în Postura Călăreţului puţin mai joasă. Relaxaţi braţele şi ridicaţi-le la nivelul pieptului. În timp ce inspiraţi împingeţi una din mâini în lateral şi simultan trageţi-o pe cealaltă în direcţie opusă exact ca atunci când aţi trage cu arcul. Mâinile sunt ţinute la nivelul umerilor una cu cotul îndoit şi pumnul strâns uşor, iar cealaltă cu palma îndreptată în exterior. Repetaţi procedeul în ambele sensuri alternativ. Inspiraţi când extindeţi braţele, expiraţi când reveniţi la centru.

Beneficii: Realiniază coloana vertebrală şi muşchii spatelui. Întăreşte muşchii braţelor, abdomenului, spatelui şi picioarelor. Menţine sănătatea generală şi vitalitatea. Este recomandat de maeştri pentru longevitate.

ba duan jin 2

3. Separarea Cerului de Pământ

Staţi în Postura Călăreţului. Aduceţi mâinile sub ombilic cu palmele îndreptate în sus. Inspiraţi în timp ce ridicaţi ambele mâini până la nivelul inimii. La acest nivel, unde inspiraţia este completă, întoarceţi una din palme cu 360 de grade pentru a-o îndrepta spre cer continuând ridicarea şi întoarceţi cealaltă plamă 180 de grade pentru a-o îndrepta spre pământ şi a-o coborî. Expiraţi în timp ce întoarceţi palmele înapoi şi aduceţi-le din nou la nivelul inimii. Continuaţi respiraţia efectuând mişcarea simetric cu braţele schimbate între ele.

Beneficii: Înviorează trunchiul, cu energia provenită de la cer şi de la pământ. Deschice pieptul crescând capacitatea respiratorie.

ba duan jin 3

4. Bufniţa înţeleaptă priveşte înapoi

Staţi drept, cu picioarele lipite şi priviţi în depărtare. Inspiraţi. Întoarceţi capul într-o parte încercând să priviţi înapoi peste umăr. Păstraţi trunchiul drept. Repetaţi mişcarea pe partea cealaltă. Expiraţi când vă întoarceţi în lateral, inspiraţi când reveniţi.

Beneficii: Exersează muşchii gâtului şi ochilor, eliberează tensiunea. Împrospătează organele interne cu energie vitală şi sânge oxigenat.

ba duan jin 4

5. Scutură Capul şi leagănă Coada pentru a scoate Focul din Inimă

Staţi în Postura Călăreţului puţin mai joasă. Aşezaţi mâinile pe genunchi. Mutaţi greutatea pe piciorul stâng şi apăsaţi puternic mâna pe genunchi. Întoarceţi capul spre stânga şi priviţi înapoi în timp ce întindeţi piciorul drept. Repetaţi mişcarea pe partea opusă.

Beneficii: Expulzează din organism Energia Focului prin plămâni şi punctele energetice.

ba duan jin 5

6.Apasă Pământul, atinge Cerul

Staţi în Postura Călăreţului. Expiraţi lent pe gură. Aplecaţi-vă înainte şi coborâţi trunchiul spre sol. Inspiraţi şi ridicaţi-vă încet, urcând braţele deasupra capului, cu palmele îndreptate una spre cealaltă. Expiraţi uşor,relaxaţi umerii, în timp ce aduceţi braţele pe lângă corp, cu palmele îndreptate în jos şi vârfurile degetelor spre exterior. Inspiraţi în Postura Călăreţului.

Beneficii: Întinde şi tonifică coloana vertebrală. Stimulează circulaţia sângelui proaspăt oxigenat în creier. Echilibrează energia între părţile din faţă şi din spate ale corpului, precum şi între partea de sus şi partea de jos.

ba duan jin 6

7. Boxează cu Privirea Mânioasă

Staţi în Postura Călăreţului puţin mai joasă.Ţineţi pumnii strânşi la nivelul taliei, de-o parte şi de alta a corpului. Extindeţi unul din braţe în lateral, ca şi cum aţi da o lovitură. Uitaţi-vă cu o atitudine fioroasă, ca şi cum aţi privi un adversar. Imaginaţi-vă că energia este proiectată prin pumn. Cealaltă mână este menţinută lângă talie, cu pumnul strâns. Aduceţi braţul întins înapoi şi repetaţi mişcarea cu celălalt, pe partea opusă. Expiraţi atunci când loviţi şi inspiraţi când braţul revine la poziţia iniţială.

Beneficii: Îndepărtează tensiunea şi supărarea. Se oxigenează suplimentar sângele.

ba duan jin 7

8. Ridicarea Călcâielor

Staţi în Postura Călăreţului şi priviţi drept înainte. Lăsaţi braţele să atârne lejer pe lângă corp. Aveţi grijă ca umerii să fie relaxaţi şi mintea golită de gânduri. Ridicaţi-vă pe vârfuri, ridicând călcâiele de pe sol, în timp ce inspiraţi. Rămâneţi în echilibru în această poziţie. Coborâţi călcâiele pe sol în timp ce expiraţi. Repetaţi procedura, inspirând când vă ridicaţi pe vârfuri şi expirând când reveniţi cu călcâiele pe sol.

Beneficii: Generează valuri de energie, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui în organele interne, ajutând la detoxifierea lor. Îmbunătăţeşte echilibrul şi coordonarea. Absoarbe energia telurică a Pământului prin centrele energetice din tălpi.

ba duan jin 8

Notă: Postura Călăreţului (Ma Bu) din Wushu (boxul chinezesc) este de regulă cu picioarele depărtate la o lăţime mai mare decât cea a umerilor, cam la două lăţimi de umeri, iar genunchii sunt flexaţi la 90 de grade (ca atunci când stăm pe scaun).

În cazul Qi Gong, unde relaxarea şi confortul sunt cele mai importante, această poziţie se va lua cu picioarele depărtate la o lăţime de umeri, genunchii uşor îndoiţi, spatele drept, umerii căzuţi şi relaxaţi, bărbia în piept şi limba atingând uşor cerul gurii (pentru închiderea circuitului energetic). Capul şi coloana vertebrală vor forma o linie dreaptă, iar mâinile vor atârna natural, pe lângă corp. Poziţia mai joasă se va lua depărtând picioarele puţin mai mult decât o lăţime de umeri, iar genunchii se vor îndoi puţin mai mult, dar fără să simţiţi vreun disconfort.

În cazul exerciţiilor cu mişcări simetrice, alternative, care schimbă braţele sau poziţia corpului la stânga şi la dreapta se vor efectua alternativ, de 6 ori pe fiecare parte.

8 păreri la “Ba Duan Jin – 8 Figuri de Brocart

  1. Pingback: Exercitii Zhang Zhuang | Dan Tănăsescu

  2. catalin-george petrisor

    exceptional…!!! caut despre stilul wusong,rupere si incatusare. m-ai putea ajuta ?

  3. Viviana

    Buna ! Banuiesc ca eficacitatea exercitiilor se simte dupa o lunga perioada de timp…sau ?
    M-ar interesa sa-mi spui daca ar avea folos pentru acufenele de care sufar.Sau macar sa-mi dai cateva sfaturi.
    Intr-adevar sunt disperata.Multumesc

  4. Dan Tănăsescu Post author

    Bineînţeles că eficacitatea se observă după o practică îndelungată şi zilnică. La a doua problemă nu ştiu să răspund, pentru că nu sunt medic. 🙂

  5. Zurba Monica

    Buna ziua,

    As vrea sa am copiat acest articol ca sa pot invata mai usor miscarile. Dar nu se poate. Trebuie sa stiu ceva sau sa cer voie ca sa pot face acest lucru? Multumesc,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge