Atât fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, cât şi preşedintele Traian Băsescu au caracterizat protestul poliţiştilor din 24 septembrie ca fiind ilegal. Ulterior şi alţi politicieni au întărit această opinie, considerând că acţiunea a fost nelegitimă şi cei care au participat la acţiune trebuie sancţionaţi.
Dar de ce a fost mitingul respectiv ilegal? Păi, pentru că nu a fost autorizat, nu a respectat traseul convenit anterior şi plus de asta poliţiştii şi-au aruncat caschetele la pământ şi l-au strigat pe preşedinte cu apelativul “javră ordinară”. Deci un protest pentru a fi legal trebuie să fie autorizat, adică mai întâi manifestanţii trebuie să ceară voie să protesteze. Apoi manifestarea trebuie să se desfăşoare după un traseu stabilit dinainte, de-a lungul căruia protestatarii trebuie să mărşăluiască încadraţi de jandarmi şi de garduri de protecţie, iar scandările trebuie să fie paşnice, civilizate şi atent monitorizate de liderii organizatori.
Cum ar putea convinge aceste manifestări o putere care desconsideră total interesele, nevoile şi voinţa alegătorilor? Un protest se poate numi protest doar atunci când este spontan, energic şi nerestricţionat de putere. Altfel nu este nicio diferenţă între acesta şi behăitul oilor în ţarc în aşteptarea stăpânului, care nu se sinchiseşte de ele şi continuă să le mulgă, taie sau să le tundă.
Astăzi au fost din nou manifestaţii în stradă, dar de data aceasta liderii sindicali au ţinut situaţia sub control. Asta să însemne democraţie?