Facebook, bază de date pentru serviciile secrete

By | 28 noiembrie, 2010
Distribuie prietenilor!

Se vehiculează de ceva vreme în presă ideea conform căreia reţelele social media, mai precis site-urile din categoria Facebook, Twitter sau Hi5, ar de fapt imense baze de date pe baza cărora serviciile secrete din întreaga lume, dar în special cele americane, ar alcătui profile personale, ar efectua studii sociale şi ar recruta agenţi sau ţapi ispăşitori pentru diverse acţiuni teroriste. Toate acestea folosind datele oferite de bunăvoie de utilizatorii de reţele de socializare.

Nu numai că se pot procesa datele din profilul utilizatorilor, dar se pot obţine, prin calcule sofisticate şi interogări ale bazelor de date aferente, detalii privind psihologia indivizilor, înclinaţiile, preocupările sau cercurile de prieteni din care fac parte.

Am primit recent pe e-mail un text referitor la Facebook şi întemeietorul său Mark Zuckerberg, din care redau următorul fragment:

Scandalul declanşat recent în SUA datorită violării grave a datelor particulare ale utilizatorilor „Facebook”, se întinde: în vreme ce Mark Zuckerberg, „CEO-ul” de numai 25 de ani al „Facebook” îşi cerea scuze pentru aceasta, un IM vechi de 6 ani a ieşit la iveală. În acesta, Zuckerberg-băiatul-genial-şi-afacerist-înnăscut, îşi exprima sentimentele faţă de zecile de mii de utilizatori ai saitului precursor, „The Facebook” , care îi furnizaseră datele lor particulare, pe care el le aduna şi folosea în alte scopuri decât cele declarate, încă de pe atunci:
„Ei doar mi le oferă” scria Zuckerberg pe IM. „Nu ştiu de ce. Au încredere în mine. Tembelii dracului”. Fraza folosită pentru a-i descrie pe utilizatorii Facebook era de fapt chiar mai urâtă („dumb fucks„).

Având în vedere şi faptul, bine ştiut, că politica de confidenţialitate a datelor cu caracter personal a celor de la Facebook este dezastruoasă, iar respectul pentru dreptul la intimitate al utilizatorilor este practic nul, acest lucru trebuie să ne dea de gândit

3 păreri la “Facebook, bază de date pentru serviciile secrete

  1. Pingback: Facebook, bază de date pentru serviciile secrete - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge