Ni se pregăteşte ceva pentru 15 martie?

By | 8 martie, 2011
Distribuie prietenilor!

Ieri am primit mai multe mesaje de acest gen, pe Facebook:

Facebook ar trebui să se închidă în data de 15 martie, deoarece a devenit recent foarte suprapopulat. Sunt mulţi membri plângându-se că Facebook a devenit foarte lent. Înregistrările arată că există mulţi membri activi Facebook şi, pe de altă parte, foarte mulţi membri noi Facebook.

Pe urmă mi se cere să trimit acest mesaj la încă 15 persoane, pentru că altfel mi se va închide contul. La sfârşit mesajul este semnat, chipurile chiar de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Pentru cei care sunt de mai multă vreme activi pe Internet, este clar că e vorba despre un hoax vechi, care circula şi pe messenger, pe mail-ul de Yahoo sau de la Microsoft.

Escrocheria se bazează pe ignoranţa utilizatorilor şi pe lenea lor de gândire. Mecanismul acestei păcăleli este simplu şi scopul său este chiar blocarea reţelei Facebook. Închipuiţi-vă că numai în România sunt vreo 4 – 5 milioane de utilizatori. Dacă fiecare membru Facebook ar da crezare acestei tâmpenii şi ar trimite 15 astfel de mesaje, atunci numărul acestora ar creşte exploziv în scurt timp, lucru care ar încetini mult viteza reţelei. Acest lucru îi va convinge pe cei care primesc mesajul că treaba e adevărată şi îi va determina să dea în continuare mesajul mai departe. Rezultatul va fi că în final Facebook se va bloca, aşa cum fusese profeţit iniţial.

O astfel de glumă nesărată pe Internet poate fi făcută atât de vreun puşti fără minte, care vrea să se distreze, dar şi de o persoană expertă în cyber-terorism, care vrea să obţină anumite rezultate prin acţiunea sa.

Poate nu aş fi dat importanţă acestui mesaj dacă nu era specificată în el data de 15 martie. Tot pentru această dată, anumite persoane tot lansează pe Internet informaţii legate de posibile cutremure, tsunami şi alte catastrofe care are avea drept cauză planeta Nibiru, sau o stea pitică roşie, care s-ar afla acum între planetele Marte şi Jupiter. Acest corp ceresc ipotetic ar putea provoca o „explozie gravitaţională” care ar duce la inversarea polilor pământului. Evenimentul cică ar fi ţinut în secret de NASA, iar Google ar fi acoperit cu negru pe hărţi, zona unde se află în prezent presupusul corp ceresc.

Evident că aşa ceva este o imposibilitate din punct de vedere astronomic şi o idioţenie, dar coincidenţa datei de 15 martie, a acestui presupus eveniment şi cea din mesajul de pe Facebook, mă fac să mă întreb: oare ni se pregăteşte ceva pe 15 martie?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge