Pe 19 martie vom avea Super Lună

By | 9 martie, 2011
Distribuie prietenilor!

Circulă prin presă şi pe Internet o ştire menită să bage iar spaima în minţile oamenilor creduli şi amatori de senzaţional. Pe data de 19 martie Luna se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Pământ din 1992 încoace. Asta chipurile ar putea provoca cutremure, erupţii vulcanice sau schimbări climatice drastice.

ŞtirileProtv.ro, ca de obicei, se ocupă cu propaganda apocaliptică, menită să creeze senzaţie şi groază, aşa ca la „Ştirile de la ora 5”:

Săptămâna viitoare, sâmbătă, pe 19 martie, Terra se va găsi în cel mai apropiat punct de Lună din ultimii 19 ani. Evenimentul astronomic se numeşte “perigeu lunar” şi înseamnă ca vom vedea o Lună mai mare ca de obicei. Ea va trece la “doar” 356.578 de kilometri de Pământ.

În realitate perigeul lunar este un fenomen cât se poate de banal şi nu este deloc rar producându-se la aproximativ fiecare 27 de zile. Ceva mai deosebit de data asta este faptul că perigeul coincide cu faza de Lună plină. Dar nici acesta nu este un fenomen prea rar. Ultima astfel de Super Lună extremă s-a întîmplat pe 30 ianuarie 2010, iar cea care va urma peste 10 zile va fi cu doar 1,8% mai aproape de Terra faţă de perigeul mediu.

Mai departe, tot în articolul de pe Stirileprotv.ro scrie că “în ultimii 60 de ani, aceste super luni au influenţat evenimentele meteo, ori de câte ori au avut loc: în 1955, 1974, 1992 şi 2005”. Vă amintiţi catastrofe majore, la nivel global care să se fi produs în aceşti ani? Eu, nu…

Aşa că nu vă faceţi griji inutile, că nu se va întâmpla nimic catastrofal în această perioadă din cauza Lunii. Dacă vreţi să aflaţi informaţii mai detaliate şi mai ştiinţifice despre acest fenomen intraţi aici.

11 păreri la “Pe 19 martie vom avea Super Lună

  1. ali

    În 1995, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 a ucis 64.000 de oameni în oraşul-port Kobe, situat în partea vestică.

    …avem iar cutremur in Japonia in 2011, deci…?

  2. Pingback: Cutremur de 8,9 grade in Japonia | Dan Tănăsescu

  3. DeeDee

    Mie mi se tot pare de peste 10 ani ca luna se mareste constant. Nici nu ma mai uit la ea in ultima vreme.
    DeeDee´s last blog post ..Mindwriter

  4. Pingback: Un cutremur de intensitate medie s-ar putea produce in Romania spre sfarsitul lunii | Dan Tănăsescu

  5. dan

    Cu o aparenta legatura cu tema articolului, in 4 martie 1977, in seara de dinaintea cutremurului, tin minte ca luna a fost extrem de mare, perfect rotunda si rosie(!!!)- asta o spun dintr-o constatare proprie nu de la stirile ProTv (daca ar fi existat pe vremea aia…) . A fost 4 martie 1977 data unui perigeu lunar sau nu ?

  6. Dan Tănăsescu Post author

    Perigeu nu ştiu dacă a fost dar Lună plină sigur, pentru că am văzut-o în acea seară când mă întorceam acasă.

  7. Dan Tănăsescu Post author

    Efectele „latente” ţin cam o săptămână după eveniment. Catastrofele sunt posiblile dar nu obligatorii! 🙂

  8. Pingback: Sânzienele, Superluna, numărul satanic şi mercur retrograd | Dan Tănăsescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge