Ştiţi ce este un internship?! Este chestia aia cu care firmele îi păcălesc pe studenţii fraieri să muncească pe gratis. Având în vedere că acum este criză, sau „mai criză” decât era înainte, se merge pe 2 principii: lucrează pe gratis şi vei câştiga experienţă, notorietate, relevanţă la CV, bla, bla, sau lucrează pe gratis şi dacă ne place de tine, poate te şi angajăm/plătim, eventual.
Numai că unii, chiar şi în aceste condiţii, exagerează deja prea mult. Cred că ultimele oferte de muncă gen voluntariat/internship pe care le-am citit pot trezi interesul, cel mult studenţilor din anul I, care trăiesc din banii de la mămica şi de la tăticu’ şi se cam plictisesc.
Am citit azi dimineaţă în newsletter-ul de la eJobs un anunţ care m-a enervat puţin chiar! Postul oferit se numeşte „coordonator comunicare”.
Mai întâi să vedem responsabilităţile:
Formează o echipă alături de care să realizeze campania de comunicare şi să gestioneze relaţia cu colaboratorii externi
• Identifică, deschide şi gestionează relaţia cu partenerii de comunicare (offline, online, social media, persoane publice, organizatori evenimente, newsletter, etc.)
• Gestionează şi dezvoltă website-ul, blogul cât şi conturile sociale ale asociaţiei
• Construieşte, alături de membrii asociaţiei, şi supune aprobării Bordului Decizional al asociaţiei strategia de comunicare
• Implementează şi monitorizează campania de comunicare
• Împreună cu partenerii de comunicare judeţeni şi de planul naţional de comunicare stabileşte planul media local, planifică şi urmăreşte difuzarea mesajelor pe toate canalele de comunicare
• Elaborează săptămânal rapoarte ale progresului campaniei de comunicare (obiective planificate, realizate, monitorizări de presa) şi le prezintă Bordului Decizional al asociaţiei
• Colaborează cu responsabilul de logistică pentru producţia şi/sau eventualele transporturi / distribuţii de materiale de comunicare
• Colaborează cu restul membrilor organizatorici şi ai Bordului Decizional al asociaţiei în vederea rezolvării oricăror probleme locale.La responsabilităţile menţionate mai sus, este posibil să fie adăugate altele (legate de post), dacă activitatea o va impune.
Ai lasă-mă!!! Doar atât??? Dar stai să vezi, că mai sunt şi condiţii de lucru:
Pentru început, coordonatorul de comunicare (asemanator membrilor asociatiei) aloca resurse proprii (propriul computer, propriul telefon mobil şi mijloacele proprii de deplasare în interiorul localităţii). Din fondurile strânse, vor fi decontate cheltuielile suportate pentru organizare (telecomunicaţii, mijloace de transport în comun).
Deci să folosesc computerul propriu, telefonul propriu, maşina proprie, eventual să mai vin şi cu bani de acasă, nu?! Da, frate, dar nu mai contează nimic, atunci când vezi imensele beneficii cu care te alegi:
– Câştig experienţă în construirea si monitorizarea campaniilor de comunicare
– Contribuţie pe proiecte în beneficiul comunităţii
– Certificat de completare a internshipului
– Evaluare şi recomandarea din partea Bordului de Conducere al asociatiei
Anunţul este postat de un ONG, care bănuiesc că poate beneficia de finanţare de la stat şi de sponsorizări de la diferite companii.
Acum dacă judecăm puţin la rece, dacă sunt student sau absolvent şi am următoarele calităţi:
– Empatie, răbdare, diplomaţie, bună stăpânire a limbii şi gramaticii române
– Abilităţi foarte bune de comunicare on/off-line
– Studii superioare de comunicare si / sau relatii publice
– Capacitate de planificare, organizare şi relaţionare interpersonală
– Punctualitate, experienţă în comunicare, e-mail, aplicaţii on-line (web-based), retele sociale (facebook, Twitter)
– Deschidere spre un mediu de lucru informal
– Capacitatea de a gestiona relatii formale cu colaboratorii externi si partenerii de comunicare.
De ce nu mi-aş folosi toată priceperea în folosul propriu, fie lucrând undeva pe bani, fie făcându-mi propriul site, blog, afacere pe care să le promovez într-o campanie similară, în care să folosesc PC-ul propriu, telefonul propriu, vehiculul propriu, dar în interes personal, nu în interesul unui ONG, care se zgârceşte la bani pe spinarea fraierilor şi disperaţilor???
M-am intalnit si eu de foarte multe ori cu astfel de anunturi. Sau mai rau, firme care aveau perioada de proba de cateva luni de zile, perioada in care trebuia lucrat full-time, desi postul respectiv era un part.
Cum ziceai si tu, in afara de copii care au deja bani, casa, masa si locuiesc deja in Bucuresti de cand haul, mai sunt doar fraiericii nou-veniti de pe la sate, care au impresia ca fac cariera. Si cel mai rau e ca pe unii ii apuca mai multe luni sau chiar ani blocati voluntar pe posturile astea.
N-am nimic impotriva voluntariatului, dimpotriva; chiar ii admir pe cei care isi dedica viata activitatilor de genul asta, dar NU asa.
Chiar ma intreb cati prostuti s-au gasit pana acum si de ce n-au renuntat sa mai caute? (nu stiu firma de care zici tu, dar toate-s la fel). Poate ca in fiecare an apare cate un val nou. Iar cei patiti se pare ca n-au niciun interes sa ii avertizeze pe cei mai mici decat ei.
In fine… e aiurea. Time is money, si de banii aia (0 lei) mai bine sa stea acasa, cu abilitatile lor, cu tot.
DeeDee´s last blog post ..Mindwriter
Nici eu nu sunt împotriva voluntariatului şi consider că este util în carieră. Dar mi se pare o obrăznicie să ţi se impună atâtea condiţii, când nu ţi se oferă nimic în schimb.
Pingback: Suntem sclavii confortului şi tehnologiei | Lupul Dacic