De ce politica externă a României e un dezastru

By | 28 martie, 2011
Distribuie prietenilor!

Răspunsul este cât se poate de simplu: pentru că de mai bine de şase ani preşedintele ţării este Traian Băsescu. Acum sunt ferm convins că acesta este motivul, după ce am aflat din publicarea unor „cablograme WikiLeaks”, despre declaraţiile preşedintelui într-o discuţie cu ambasadorul american la Bucureşti.

Ambasada SUA relatează într-o telegramă clasificată „Confidenţial” o discuţie Traian Băsescu – Nicholas Taubman, din 5 iunie 2007, în care Băsescu i-ar fi spus că „atât timp cât va fi preşedinte, nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european” (formularea ambasadorului). Subiectul telegramei este „Acelaşi pat, vise diferite: întâlnirea ambasadorului cu preşedintele Băsescu şi şeful PSD Geoană”.

Sursa: Gândul

De fapt Traian Băsescu fusese surprins de nişte jurnalişti, chiar pe la începutul primului mandat, când spunea, în toiul uni chef la Golden Blitz, că „decât să sugă…. la mai mulţi licurici mai mici, mai bine suge…. la un licurici mai mare”. Partea proastă a acestei filosofii este că „licuriciului cel mare“ nu prea îi pasă de România. De fapt nu îi pasă de nimeni şi caută doar să-şi urmărescă propriile interese atunci când este cazul.

Marea greşeală a lui Băsescu a fost faptul că s-a pus mereu de-a curmezişul intereselor statelor mari ale Uniunii Europene, organism din care facem parte atât din punct de vedere geografic cât şi politic şi economic. Dacă este să facem o comparaţie, este ca şi cum un vecin te-ar invita la el în casă şi tu ai intra şi ai începe să strigi că eşti prieten cu duşmanul său de peste munţi şi văi.

Apărarea intereselor americane de către Traian Băsescu, în condiţiile în care suntem parte integrantă din UE, ne-a adus în situaţia de a fi izolaţi pe plan internaţional, atât politic, cât şi economic. Alianţa cu Statele Unite şi cu NATO, nu ne-a adus decât obligaţii şi cheltuieli, fără niciun beneficiu, iar atitudinea arţăgoasă şi potrivnică a preşedintelui la adresa marilor lideri europeni şi adeversitatea sa declarată faţă de Rusia şi China, au dus la căderea României în dizgraţie şi la lipsirea ei de orice sprijin din partea comunităţii europene şi a altor mari puteri ale lumii.

4 păreri la “De ce politica externă a României e un dezastru

  1. Pingback: Interviu cu Silviu Craescu in revista Q-Magazine | Dan Tănăsescu

  2. papu

    este si normal sa fie asa caci romania este condusa de cretini prin definitie adica PDL-UTC-Basescu

  3. Pingback: Situatiunea - Page 7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge