Oamenii cu vederi limitate

By | 31 iulie, 2011
Distribuie prietenilor!

Am întâlnit destul de numeroase persoane al căror orizont de percepţie se limitează la propria persoană şi la ceea ce văd zilnic înaintea ochilor. Aceşti indivizi rupţi de realitatea lumii în ansamblul ei, nu pot vedea mai departe de propriile experienţe şi de universul strâmt în care trăiesc.

De exemplu, dacă îi vei spune unei astfel de persoane, că e sărăcie în România îţi va replica imediat iritată: „Cum să fie sărăcie, că uite la mine în bloc toţi au maşini, îşi fac concediile prin Grecia şi cumpără în draci de la Carrefour!” Sau, dacă le spui că sunt mulţi şomeri şi e foarte greu să-ţi găseşti azi un loc de muncă, vor sări în sus imediat: „Unde dragă nu sunt locuri de muncă, că uite io am servici! Numai cine nu-i pace munca nu găseşte!”

Dacă ai inspiraţia să întrebi acea persoană unde lucrează şi cum a ajuns acolo, după mai multe insistenţe, s-ar putea să afli că lucrează la o mare companie de stat, cu salarii grase şi a ajuns acolo la recomandarea unei rude şi în plus, acolo mai lucrează şi soţul/soţia, fratele, vărul, mama, tata sau sora… de fapt sunt o mare familie fericită care trăieşte fără griji, pentru că s-au descurcat.

Acest gen de oameni sunt, dintr-un anumit punct de vedere, un pericol social, pentru că, datorită orizontului lor îngust de vederi, datorită incapacităţii lor de a vedea realitatea în ansamblul ei, cad pradă manipulărilor de tot felul din partea politicienilor şi agenţilor de propagandă ai diferitelor grupuri de interese.

Experţi abili în comunicare le pot exploata slăbiciunile, stereotipurile de gândire şi spunându-le ceea aceştia vor să audă şi ceea ce sunt predispuşi să audă şi să vadă, le pot induce o serie de opinii şi convingeri false, care acţionează în defavoarea binelui public şi în favoarea intereselor private ale manipulatorilor. Astfel se creează dezbinare şi divizare socială, apatie şi neimplicare în viaţa publică şi o totală dezinformare în rândul maselor de cetăţeni în legătură cu realitatea în care trăiesc.

2 păreri la “Oamenii cu vederi limitate

  1. Bogdan

    eu ii spun ignoranta… pentru ca astfel nu se explica cum de astia vad numai ce vor ei. in blocul ala in care toti au masini, mai sunt si 2-3 care au datorii la intretinere de te doare capul. pe aia refuza sa-i vada… probabil din ignoranta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge