Părinţi, nu mai îndopaţi copiii aiurea!

By | 22 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Astăzi am avut ceva treburi şi a trebuit să fac mai multe drumuri prin oraş. Eram în tramvai şi la un moment dat, probabil din cauză că vehiculul se cam zgâlţâia, un copilaş de vreo 3 – 4 ani a început să vomite. Şi a borât, a borât şi iar a borât… la un moment dat mă întrebam când se va opri. Cred că a dat afară mai mult de un litru de „ciorbiţă” cu cartofiori, tăieţei, morcovi şi toate cele.

Chiar nu pot să-mi dau seama ce este în capul acestor părinţi care îşi îndoapă copiii în aşa hal! Chiar şi pentru un ditamai animalul ca mine, o asemenea cantitate de ciorbiţă ar fi fost deja prea mult.

Am văzut multe persoane cu copii mici care sunt obsedate de ideea că odrasla lor trebuie să mănânce până nu mai poate. Expresii de genul „mănâncă tot, să te faci mare” sau şi mai rău, „nu te ridici de la masă până nu termini tot din farfurie” sunt la ordinea zilei în cazul acestor părinţi.

Apoi vedem la televizor şi prin presă statistici şi sondaje care arată că a crescut alarmant numărul copiilor care suferă de obezitate, diabet, probleme cardio-vasculare şi alte boli cronice specifice adulţilor.

Poate că aceşti părinţi îşi iubesc copiii şi le doresc binele, dar trebuie să înţeleagă faptul că a mânca mult sau chiar în prostie, nu are nicio legătură cu sănătatea, mai ales în cazul copiilor aflaţi la vârste fragede.

4 păreri la “Părinţi, nu mai îndopaţi copiii aiurea!

  1. marin

    Da,din pacate este realitatea,sunt multi parinti care nu au prea multe notiuni despre o alimentatie sanatoasa.Acesti copii sunt viitorii obezi sau bonlavi de anorexie, bulimie……

  2. aloe

    Urmari ale obezitatii la copii (atentie parinti!!!):
    – dintre problemele de sanatate care pot aparea la copiii obezi amintesc doar cateva: diabet, pancreatita, cardiopatie, probleme ale ficatului, probleme ortopedice, probleme respiratorii (obturarea cailor respiratorii superioare, restrangerea peretelui dinspre exterior al toracelui, ceea ce conduce la apnee in timpul somnului), reflux esofagian, calculi biliari, disfunctii in alimentatie, bulimia.
    – atunci cand excesul de greutate se acumuleaza in jurul taliei la copiii si la adolescentii obezi, creste riscul de aparitie a problemelor cardiovasculare si a hipertensiunii, toleranta anormala a glucozei (crescand riscul aparitiei diabetului) si cresterea colesterolului.
    – copiii supraponderali nu au incredere in sine si sunt foarte nemultumiti in ceea ce priveste aspectul lor fizic. Exista riscul ca acesti copii sa aiba rezultate slabe la invatatura si sa fie izolati social.
    NU-I ASA CA E MINUNAT sa „manance TOT din farfurie”?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge