Un satelit NASA de 6,5 tone va lovi azi Pământul

By | 23 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Cercetătorii de la NASA au anunţat că un satelit american va cădea pe Terra în seara zilei de 23 septembrie 2011 şi că sigur nu va pica în America de Nord. Deocamdată nu se ştie locul şi ora la care se va prăbuşi, dar ANSA susţine că riscul ca resturile sale să atingă pe cineva este de 0,03%. Fragmentele din satelitul UARS de la NASA, care se va prăbuşi vineri seară pe Pământ, ar putea cădea în nordul Italiei, potrivit unei simulări, arată agenţia italiană AGI.

NASA anunţă că cel mai probabil satelitul îşi va face intrarea în atmosfera Pământului la data de 23 septembrie, la amiază. Specialiştii nu dau coordonatele exacte, însă spun că la acea dată satelitul nu se va afla deasupra continentului american.

Specialiştii au precizat zilele trecute că riscul pentru populaţie este „infim”, deoarece cea mai mare parte a dispozitivului va arde la intrarea în atmosferă.

Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) este un satelit cu o lungime de 10 metri ce cântăreşte 6, 5 tone, informează AFP, citată de stirileprotv.ro.

Satelitul UARS va reintra necontrolat în atmosfera Pământului vineri. Experţii spun că este prea devreme pentru a şti unde anume va pica aparatul de 6,5 tone şi că vor afla exact cu aproximativ două ore înainte de impact. Ei au reuşit, însă, să afle că resturile satelitului nu vor cădea în America de Nord, întrucât nu va fi deasupra continentului în acea perioadă.

Între timp, NASA şi US Air Force monitorizează cu atenţie satelitul şi orbita sa

„Cu modelele noastre, încercăm să ne dăm seama ce părţi ale satelitului – ce materiale – vor interacţiona cu atmosfera, care se vor topi şi care vor supravieţui”, a declarat Mark Matney de la NASA pentru space.com.

Predicţiile NASA asupra zonei în care se va prăbuşi satelitul cuprind o mare parte a planetei, oriunde între latitudinile Canadei şi Americii de Sud.

„Structura nu este perfect sferică, aşa că atunci când se va încălzi, va începe să se spargă în bucăţi. Atunci vom putea şti unde vor cădea”, a spus Ray Williamson de la Secure World Foundation, o organizaţie dedicată utilizării în siguranţă a spaţiului.

El a fost plasat pe orbita în 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera înaltă a Terrei. UARS şi-a încheiat misiunea în 2005 şi, din cauza lipsei de combustibil, va cădea pe Terra în jurul datei de 23 septembrie, se afirmă pe site-ul oficial al NASA.

Până în prezent, „nu a existat niciodată confirmarea producerii vreunui accident provocat de un dispozitiv spaţial la reintrarea acestuia în atmosferă”, au adăugat specialiştii americani.

Se pare că există 1 la 3.200 şanse ca cineva să fie lovit, pe Pământ, de bucăţile desprinse din satelit.

„Deşi o mare parte a satelitului se va sparge în multe bucăţi, la intrarea în atmosferă, nu toate resturile vor arde”, au declarat savanţii americani, precizând că este imposibil la această dată să se prevadă locul unde vor cădea aceste deşeuri spaţiale.

Agenţia spaţială americană a explicat că acest satelit va cădea pe Terra într-o zonă situată între 57 de grade latitudine nordică şi 57 de grade latitudine sudică, o suprafaţă care acoperă o mare parte din Terra.

În plus, oficialii Agenţiei spaţiale americane au cerut celor care ar ajunge să intre în contact cu resturile satelitului să nu le atingă, nu pentru că ar fi toxice sau inflamabile, ci pentru că sunt ascuţite. Şi, nu în ultimul rând, ”pentru că aparţin guvernului american”, au precizat oficialii NASA.

NASA a dorit să liniştească populaţia lumii, spunând că în 50 de ani de explorare a spaţiului, nu au existat rapoarte privind rănirea vreunei persoane ca urmare a căderii de deşeuri spaţiale.

Cum satelitul nu conţine combustibil, nu există riscul unei explozii la impact, dar specialiştii NASA au averizat persoanele care ar putea găsi astfel de rămăşiţe să nu le atingă, ci să contacteze autorităţile.

Un profesor de drept de la Universitatea din Nebraska-Lincoln a declarat pentru AFP că eventualele despăgubiri pentru pagubele create de prăbuşirea satelitului vor trebui acoperite de Statele Unite.

„Distrugerile în această situaţie se referă la pierderea de vieţi omeneşti, vătămare corporală, pierderea sau distrugerea bunurilor, a locuinţelor sau a clădirilor. Numărul ţărilor expuse în prezent riscului este destul de mare, aşa că ar putea exista o problemă dacă se întâmplă ceva într-o ţară care nu face parte din Convenţia din 1972 cu privire la răspunderea internaţională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spaţiul extraatmosferic”, a spus el.

Fragmentele din satelitul UARS de la NASA, care se va prăbuşi vineri seară pe Pământ, ar putea cădea în nordul Italiei, potrivit unei simulări, arată agenţia italiană AGI, citată de realitatea.net.

Cercetătorii care studiază traiectoria satelitului spun că probabilitatea ca un fragment al satelitului să nimerească Italia este de 0.6%. Regiunile aflate sub risc sunt Val d’Aosta, Piemonte, Lombardia, Trentino Alto Adige, Veneto, Friuli, Liguria şi Emilia Romagna.

harta satelit italia

Zona în care vor cădea fragmentele va putea fi aflată abia cu o oră şi 40 de minute înainte de impactul cu solul.

Bucăţile din satelitul NASA ar putea cădea în Italia între orele 19:15 şi 05:00. Autorităţile nu au luat nicio măsură de evacuare.

Sursa: Agenţia.org

5 păreri la “Un satelit NASA de 6,5 tone va lovi azi Pământul

  1. Mami

    Este suficient ca o bucata de 5 milimetri sa ajunga pe pamant si sa loveasca pe cineva si va fi echivalentul unui tun.
    Si unii cand vor vedea satelitul cazand vor zice ca este o stea cazatoare si isi vor pune cate o dorinta
    Mami´s last blog post ..Perioada fertila la femei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge