BNR şi Guvernul vor să cumpere băncile greceşti?

By | 30 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Aflu cu stupoare, dintr-un articol de pe CorectNews.ro, scris de Sorin Roşca Stănescu, că BNR în deplin acord cu Guvernul României şi cu Preşedintele Traian Băsescu se pregăteşte să diminueze rezerva naţională pentru a cumpăra băncile greceşti.

Băncile greceşti, care au intrat masiv şi în România, deţin o cotă de piaţă de circa 20 la sută. Având în faţă perspectiva prăbuşirii lor, Guvernul României şi Banca Naţională au două opţiuni. Să stea cu braţele încrucişate şi să lase băncile elene să cadă sau să diminueze rezerva naţională BNR şi să cumpere, pur şi simplu, sucursalele din România ale băncilor greceşti. Prima opţiune poate genera un mic cutremur în întregul sistem bancar românesc dar în niciun caz cu consecinţe dezastruoase. Iar firmele româneşti care au credite la aceste bănci greceşti ar beneficia chiar de un relativ răgaz în ceea ce priveşte rambursarea. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu, împreună cu Preşedintele Traian Băsescu şi cu primul-ministru Emil Boc optează, însă, pentru o altă soluţie. Aceea de a etatiza, prin cumpărare, băncile elene din România.

Deci băncile noastre româneşti le-am vândut la străini, pentru că le-au jefuit unii prin anii ’90 şi a trebuit să le privatizăm pentru a fi “eficiente”, iar acum naţionalizăm băncile grecilor gata făcute praf! Întrebarea e, oare cu ce bani vor fi cumpărate aceste bănci şi care vor fi avantajele pentru România??? Asta presupunând că BNR şi Guvernul lucrează în interesul cetăţenilor români şi nu la ordinul “agenturilor străine”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge