Propaganda anti-naţională prin citate

By | 25 octombrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Cei care mă citesc regulat au observat poate că, din când în când, mai postez diverse citate legate de filosofie, spiritualitate, credinţă etc. Un citat este, cel puţin teoretic, o sursă de inspiraţie pentru dezvoltarea personală, pentru alegerea drumului în viaţă, pentru luarea unor decizii, pentru motivaţie, în general pentru scopuri benefice. Se pare  însă că citatele pot fi folosite şi pentru a introduce în conştiinţa colectivă a unor idei toxice, distructive, la nivel individual sau de naţiune.

O persoană de sex feminin a postat într-un comentariu pe Facebook un citat, de fapt două, legate unul de altul, în care se vorbea despre Dumnezeu, iubire şi patriotism. După o scurtă „confruntare” cu persoana respectivă, mi-am dat seama că aceasta nu era prea erudită de felul ei şi nici nu prea avea habar care e treaba cu cele două citate, dar i se păreau frumoase, înălţătoare şi pline de iubire şi mai presus de toate erau „opiniile ei”.

Primul citat îi aparţine lui Neale Donald Walsch şi este extras din volumul 2 al seriei „Conversaţii cu Dumnezeu”:

Îmbrăţişează fiecare împrejurare, însuşeşte-ţi fiecare vină, împărtăşeşte fiecare bucurie, contemplă fiecare mister, pune-te în pielea fiecăruia, iartă orice jignire (inclusiv cea adusă de tine), vindecă fiecare inimă, respectă adevărul fiecărei persoane, iubeşte Dumnezeul fiecărei persoane, protejează drepturile fiecărei persoane, păstrează intactă demnitatea fiecărei persoane, promovează interesele fiecărei persoane, îngrijeşte-te de nevoile fiecărei persoane, acceptă că fiecare persoană este sfântă, scoate în evidenţă cele mai mari daruri ale fiecărei persoane, fă să se vadă binecuvântările coborâte asupra fiecărei persoane şi afirmă că viitorul fiecărei persoane este garantat în dragostea sigură a lui Dumnezeu.

Al doilea citat însă este de-a dreptul revoltător:

Patriotismul este religia iadului.

El aparţine lui James Branch Cabell, un scriitor de nuvele fantastice de prin anii ’20, foarte probabil mason.

Nu cred că o persoană cu mintea lucidă, cu bun-simţ şi bine intenţionată, poate crede că patriotismul este religia iadului. Este ca şi cum ai spune că, să-ţi iubeşti şi să-ţi cinsteşti părinţii este o crimă, sau că, a fi familist este echivalent cu a fi satanist.

Am căutat deci, pornind de la acest citat să găsesc şi altele, referitoare la patriotism şi am descoperit o serie întreagă de astfel de citate, care practic demonizează ideea de patriotism şi de apartenenţă la o naţiune.

Patriotismul este dorinţa de a ucide şi de a fi ucis pentru motive banale.

Bertrand Russell – filosof, eugenist

Una dintre cele mai mari atracţii faţă de patriotism este aceea că îndeplineşte dorinţele noastre cele mai rele. În numele naţiunii noastre suntem capabili, indirect, să abuzăm şi să înşelăm. Să abuzăm şi să înşelăm, în plus, cu sentimentul că suntem profund virtuoşi.

Aldous Huxley – scriitor, eugenist

Eroismul la comandă, violenţa fără sens, şi toate prostiile dezgustătoare, care se fac în numele de patriotismului – cu câtă pasiune le urăsc!

Albert Einstein

Patriotismul este o dăunătoare, psihopatică formă de imbecilitate.

George Bernard Shaw – dramaturg şi eseist

Patriotismul este un fel de religie; este oul din care războaiele se nasc.

Guy de Maupassant – scriitor şi naturalist

Această formă de propagandă este foarte eficientă, în primul rând pentru că ideile capătă o mare putere dacă sunt emise de persoane cu mare autoritate în domeniul ştiinţei, culturii sau politicii şi în al doilea rând pentru că citatele circulă foarte mult şi se răspândesc rapid, practic singure, asemeni mesajelor virale din publicitate.

Dacă ne uităm puţin la cine sunt autorii acestor citate vom observa că mulţi dintre ei sunt promotori ai Noii Ordini Mondiale, ai eugeniei şi ai darwinismului social. Deci, cine ar fi foat mai potrivit decât ei, să formuleze idei îndreptate împotriva patriotismului, păstrării tradiţiilor şi statelor naţiune?

O părere la “Propaganda anti-naţională prin citate

  1. clujean

    patriotismul este religia Iadului doar cand contravine intereselor mafiei! cand devine necesar (ex. razboi), patriotismul este promovat intens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge