Legea căpuşării sistemului de sănătate

By | 2 ianuarie, 2012
Distribuie prietenilor!

După cum am mai spus, noua Lege a Sănătăţii se află acum în „dezbatere” publică. Dezbaterea este, fireşte, după modelul băsist, adică voi dezbateţi şi noi hotărâm ce vrem noi.

Dacă va fi adoptată, această lege va introduce în lanţul sistemului de servicii medicale o nouă verigă: casa de asigurări privată. Mai precis este vorba de o firmă căpuşă, cum de altfel există în cazul mai tuturor serviciilor publice: distribuţia şi producţia de energie electrică,  termoficare, poştă, pe scurt peste tot unde se poate introduce intermedierea a unor servicii publice.

O casă privată de asigurări de sănătate este o firmă particulară şi deci singurul scop pe care îl urmăreşte este propriul profit. Şi care este modalitatea prin care o companie îşi poate mări profitul? Evident acest lucru se realizează prin încasări cât mai mari şi cheltuieli cât mai mici.

Încasările mari vor fi realizate pe seama pacienţilor, care vor fi ademeniţi cu un marketing îmbietor şi se va specula faptul că „sănătatea e mai bună decât toate” şi deci nu se face rabat la bani în acest caz.

Cheltuielile reduse se vor face prin negocierea unor contracte cât mai ieftine cu medicii şi spitalele, care vor compromite astfel calitatea serviciilor. Pe de altă parte se va ajunge, la fel ca în America – în ceea ce priveşte eligibilitatea asiguraţilor pentru plata asigurărilor medicale – la acordarea cu mare greutate a sumelor necesare unor operaţii sau tratamente mai costisitoare.

După cum se ştie, în America firmele private scornesc tot felul de reguli şi caută tot felul de chiţibuşuri avocăţeşti, pentru a întârzia sau a nu aproba deloc plata poliţelor de asigurare de sănătate. Asta pentru că, mai puţine poliţe pătite şi mai multe asigurări încheiate, înseamnă profit mai mare pentru companie.

Prin urmare, dacă se va aplica acelaşi sistem şi în România, unde în plus, pe lângă asigurarea privată, mai trebuie să o plăteşti în continuare şi pe cea la stat, rezultatul va fi că cetăţenii români vor plăti mai mult pentru aceleaşi servicii de sănătate, sau chiar mai proaste. Şi asta va fi posibil doar pentru cei care au suficienţi bani!

Aşa că mă întreb, pentru cine vrea Băsescu să reformeze şi să modernizeze statul; pentru cetăţeni, sau pentru clica de căpuşari autohtoni şi internaţionali, care vor face profit profit, nu prin crearea de plus-valoare, ci din sărăcia şi disperarea românilor?!

2 păreri la “Legea căpuşării sistemului de sănătate

  1. Alex

    Fac eforturi sa distruga medicina alternativa, fitoterapia, sa decreteze ca ceea ce stimuleaza imunitatea e „drog”-usturoiul de exemplu. Singurul drog real e speranta. Asa-i ca toti sperau zilele trecute ca 2012 sa fie „un an mai bun”. Ok, cine ajuta la realizarea visului? Eu, tu, vecinul, bunica, postasul, cainele de la colt de bloc? Nimeni; doar speram.
    Serviciile oferite de stat permiteau un oarecare control si feedback. Revolta-te impotriva privatului si vezi ce obtii: nimic.
    Santajul era parca ultima forma de comunicare politica, dupa cum teoretiza un politolog. E gresit, la noi exterminarea e forma finala. Dar referitor la santaj, cu ce poti tu santaja o companie privata, cata vreme ea te santajeaza din start, cu sanatatea??

  2. Alex

    E greu sa observi ceea ce nu se vede. Stii ce-am observat? Lipsa invalizilor pe strazi. Cu greu apuci sa vezi pe cineva intr-un scaun cu roti. Unul clasic, nu cu motor, telecomenzi samd. Oamenii astia sunt stigmatizati, si au ajuns la automarginalizare, interiorizand stigmatul social. La noi daca-ti pierzi o mana, esti ca si mort. Daca-ti pierzi un deget, esti handicapat. In Ungaria, un om fara maini, fara picioare mergea la MALL!! pe o targa, comanda motorul cu un joystick, cu gura! Pe joystick era atarnata o punga cu bani! Nu numai ca nimeni nu l-a furat, dar culmea, lumea il ignora, se uita ca la oricare altul! Asa ceva n-o sa vezi niciodata in Romania. Aici daca ai un cancer, „stabilesc” doctorii si familia cat de mult esti mort. Aici daca faci 70 de ani, n-are rost sa mai mergi la doctor. Ca in bancul ala cu 2 batranele care palavrageau pe o banca in cimitir:- Ei, si ce faci? Mergi acasa, sau ramai aici?
    Asigurarea privata, ca tot ce e privat, e impotriva conservarii vietii. Lumea e otravita prin alimente, medicamente, dar nu moare prea repede, asta-i beleaua! Atacul trebuie deci multiplexat, tintit, atat prin otravire, cat si prin imposibilitatea de a te trata singur (medicina alternativa, meditatie, autoechilibrare energetica samd). Cred ca guvernele in ultima suta de ani au avut un singur obiectiv: controlul sporului demografic. Dar s-au asa-zis autosabotat, ca sa ajungem la macelul ce va urma. Insa mai avem multe de indurat pana la el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge