După căderea comunismului şi adoptarea Legii 15/1990, prin care Petre Roman a deschis calea înstrăinării avuţiei naţionale, cei care s-au succedat la putere au proclamat mereu necesitatea privatizărilor, ca mijloc de dezvoltare economică.
Ani de-a rândul sistemul economic naţional a fost distrus şi mii de fabrici şi companii de stat, foste ale întregului popor, au fost desfiinţate, sau vândute străinilor, la presiunea FMI, sau ca preţ pentru intrarea în UE.
Numai că, aşa cum este de părere Ilie Şerbănescu, nici măcar nu a fost vorba de privatizări autentice, ci de transferuri către alte state.
Privatizarea înseamnă vânzarea pachetului majoritar către o firmă privată, iar transferul este vânzarea controlului într-o firmă către un stat străin. Aşa s-a întâmplat cu Petrom, care a fost preluat de statul austriac, cu Romtelecom, care a fost dat statului grec; trei reţele de distribuţie a energiei electrice, în frunte cu Muntenia Sud, care era şi cea mai prosperă, au ajuns pe mâinile statului italian; Electrica Oltenia – la statul ceh; Distrigaz Sud – este a statului francez… Noi nu am privatizat, noi am făcut transferuri şi ne batem cu pumnii în piept că asta trebuia să facem. De fapt, aşa ne-am legat de mâini singuri şi ne-am privat de atuurile noastre economice.
Sursa: Formula AS
De două zile delegaţia FMI se află din nou la Bucureşti pentru a pune la cale cu Băsescu ultimele transferuri care am mai rămas de făcut: sistemul energetic, Roşia Montană, Tarom, CFR-Marfă. Cu banii de la sănătat, transferul salvărilor şi spitalelor la americani s-a amânat, pe motiv de proteste…
Pingback: Degeaba am fost avertizați:“Nu privatizați, nu intrați în UE!”. Privatizările din România au fost de fapt transferuri
Pingback: “Nu privatizati, nu intrati in UE!” Privatizările din România au fost de fapt transferuri | Lupul Dacic
Pingback: Degeaba am fost avertizați:“Nu privatizați, nu intrați în UE!”. Privatizările din România au fost de fapt transferuri | Diaspora TV