Trucul lui Băsescu cu copilul ţinut în braţe

By | 13 iulie, 2012
Distribuie prietenilor!

La ieşirea publică a lui Băsescu de miercuri, când a făcut mai multe declaraţii în faţa sediului de campanie, acesta a folosit, ce-i drept cam stângaci şi inoportun, un vechi truc de propagandă politică: a luat de pe margine un copil de vreo 4 – 5 ani (oare cum o fi ajuns acolo?) şi l-a ţinut câteva clipe în braţe, în faţa camerelor, în timp ce vorbea despre cinste, ţară şi Constituţie.

Şmecheria este destul de veche şi dacă sondăm puţin, vom găsi fotografii şi înregistrări video, în care şefi de state şi lideri politici importanţi ai lumii apar în postura de tătic iubitor de copii. Nicolae Ceauşescu obişnuia, în desele sale vizite de lucru, să îmbrăţişeze pionieri şi şoimi ai patriei care îi ofereau flori. Hitler are numeroase fotografii împreună cu copii, la fel şi Stalin. Mulţi preşedinţi americani sunt surprinşi în astfel de ipostaze, chiar şi dictatori arabi ca Saddam Hussein, de asemenea şi fostul lider palestinian Yasser Arafat obişnuia să pozeze cu copii în braţe.

Explicaţia antropologică a acestui fapt este aceea că o persoană importantă, care se afişează în faţa mulţimii ţinând în braţe un copil, apare celor de faţă ca fiind mai simpatic şi lipsit de agresivitate. Cercetătorii au observat că la maimuţe, la babuini de exemplu, atunci când există un conflict între adulţi, se întâmplă adesea ca unul dintre aceştia să ia în braţe un pui, fapt ce calmează imediat agresivitatea celorlalţi, îndreptată împotriva sa.

basescu hitler stalin

Se pare că acest truc dă rezultate şi în cazul oamenilor. 😆

0 păreri la “Trucul lui Băsescu cu copilul ţinut în braţe

  1. coolnewz/Ratatouille

    absolut, asa este! un gest de propaganda inoportun si stingaci. Insa tot un manipulator incerci sa fii pentru ca poti gasi posimilare si cu mari democrati ai lumii, nu numai cu dictatori. Un manipulator nepriceput, ca sa fiu mai clar 😉
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Numărul de aur

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Dacă l-aş fi pus pe Băsescu alături de mari democraţi ai lumii, abia atunci ar fi fost manipulare. 😆

  3. Alex

    Inteleg ca un om politic tre s-o dea putin in paranoia, sa-si analizeze absolut toate gesturile. Sa anticipeze mii si zeci de mii de interpretari posibile, si sa le contracareze din start. Dar oricum o dai, nu iese bine.
    Basescu macar parea sincer cu copilul. Isi mai aminteste cineva de Geoana in campanie? Tot cu niste copii, 2 galetuse, una rosie, cealalta albastra, parca. Nu stia in care sa toarne nisip, pt. ca in simbolistica politica conteaza si culoarea cravatei, deci analiza ce mesaj transmite. Ezitarea lui a fost jalnica.
    Politica nu inseamna sa vezi tot/doar ce e in gradina vecinului, si din cand in cand sa accepti, asa, ca si propria gradina are uscaturi.

    Antenele vorbesc de „clasa politica romaneasca” cea corupta, hotie, dar invoca DOAR PDL-ul! De cand PNL s-a unit cu PSD, au disparut peste noapte coruptii si mogulii lor. Ce tare!
    Si nu, nu oricine-l critica pe Ponta e basist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge