„Investitorii străini” fac presiuni pentru modificarea legislaţiei în interesul lor

By | 26 noiembrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Legile sau modificările legislative care afectează grav interesul naţional se fac de obicei cu mare discreţie, departe de ochii presei şi ai opiniei publice. Despre multe acţiuni perfide de acest gen mai aud, din când în când, doar de la Ilie Şerbănescu, atunci când mai apare pe la vreo emisiune, sau de prin ziare cu profil financiar-economic, ce îşi mai permit o oarecare independenţă.

Multe din legile care ne-au făcut viaţa mai grea, ne-au ruinat economia şi au afectat negativ societatea, au fost adoptate de guvernele ultimilor ani la presiunile sau lobby-ul exercitate de o serie de organizaţii ale afaceriştilor străini, ale corporaţiilor care activează în România, sau în urma ordinului direct venit de la FMI, BM sau UE.

Recent am aflat că aşa-numitul „Consiliu al Investitorilor Străini”, la cererea căruia a fost adoptat şi noul Cod al Muncii, a propus o serie de măsuri menite, chipurile, să stimuleze atragerea de noi investiţii străine. Printre acestea se numără şi eliminarea obligaţiei publicării decla­ra­ţiilor de avere de către membrii consiliilor de administraţie din companiile de stat.

În acelaşi timp, reprezentanţii investitorilor stră­ini solicită eliminarea obligaţiei publicării decla­ra­ţiilor de avere de către acei membri ai consiliilor de administraţie sau ai consiliilor de supraveghere din cadrul companiilor de stat care nu sunt în acelaşi timp şi funcţionari publici.

Trebuie păstrată însă obligativitatea raportării de către toţi membrii acestor structuri de conducere din companiile de stat a remuneraţiei obţinute în această calitate.

Sursa: ZF

Deci cei aflaţi în conducerea companiilor de stat sunt obligaţi să-şi declare doar salariul, nu şi toate veniturile pe care le obţin. Asta probabil pentru a nu fi făcute publice şpăgile pe care „investitorii străini” le dau acestor funcţionari pentru a obţine contracte sau privatizări avantajoase pentru ei.

O altă acţiune de influenţare a procesului legislativ a fost făcută de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care doreşte modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă, care urmează să intre în vigoare şi care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, mai concret acele comisioane aberante şi clauze perverse, care transformă clienţii băncilor în sclavi.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis mai multe scrisori unor direcţii din BNR, precum şi Ministerului Justiţiei, prin care solicită sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 şi de care se tem că „ar putea pune în dificultate industria bancară”.

Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul întregului portofoliu de credite specifice acordate de o bancă, ceea ce – susţine ARB – ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.

Noua lege îi împuterniceşte pe judecători să oblige băncile să elimine o clauză abuzivă din toate contractele de acelaşi gen atunci când constată existenţa acesteia într-un anumit caz.

Sursa: ZF

După cum se vede corporatiştii străini îşi apără interesele persoanle şi luptă pentru protejarea acestora, dar pe noi, cetăţenii români cine ne apără? Statul?! Mă îndoiesc!

2 păreri la “„Investitorii străini” fac presiuni pentru modificarea legislaţiei în interesul lor

  1. Pingback: De ce vin investitorii străini în România? | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge