Oamenii sunt aşa cum îi formează mediul în care trăiesc

By | 29 ianuarie, 2013
Distribuie prietenilor!

Un subiect des dezbătut este acela al naturii umane. Adică, dacă suntem buni de la natură, sau răi de la natură. Mulţi se întreabă ce trebuie să facem pentru a trăi într-o lume mai bună şi mai armonioasă şi propun soluţii ce ţin de legi, justiţie, economie, părerile fiind împărţite.

Eu cred că natura umană nu este factorul decisiv al comportamentului uman, acesta fiind determinat de factori ce ţin de educaţie, cultură şi în general de mediul în care trăim, asta incluzând chiar şi clima sau relieful.

În sprijinul acestei idei vine un citat aparţinând lui Jacque Fresco, pe care l-am extras din documentarul “Proiectând viitorul” (Future by Design).

Nu suntem născuţi cu ură, fanatism şi lacomie. Acestea sunt generate de mediul în care ne aflăm. Dacă nu schimbi mediul şi experienţele vom avea aceleaşi comportamente la oameni.

Orice cultură din lume încearcă să educe oamenii ca să servească o funcţie în acea cultură. Dacă eşti într-o cultură nazistă, valorile ei sunt cele pe care le vei dobândi şi aprecia.

Oamenii sunt condiţionaţi să servească interesele culturii prestabilite. Cine ne face asta? Proprietarii instituţiilor. Sistemul. Ne dau un sistem de valori pe care îl apreciem, structurile existente, religioase, non-religioase, industriale, monetare.

Când copiii întreabă: „Tati, care este cea mai măreaţă ţară din lume?” „A noastră, bineînţeles.” „Care Dumnezeu este cel mai puternic, tati? „Dumnezeul nostru, toţi ceilalţi sunt falşi.”

Imaginează-ţi asta. O familie romană ducându-şi copiii la creştini, pentru a-i vedea cum sunt mâncaţi de lei. Iar apoi copiii zicând „Tati, putem să venim şi săptămâna viitoare să vedem cum sunt mâncaţi creştinii de lei?” Sunt aceşti copii bolnavi?  Nu. Sistemul lor de valori este distorsionat.

Sunt strict preocupat de mediul în care oamenii cresc şi trăiesc. Dacă acel mediu este alterat, la fel va fi şi comportamentul. Reorientând mediul, acesta, la rândul său, reorientează oamenii. Dar dacă reorientezi oamenii fără a te atinge de mediu, aceştia vor reveni la loc.

Jacque Fresco este un designer, inventator, futurolog şi scriitor american, iniţiatorul Proiectului Venus şi mulţi l-au putut vedea în seria de documentare “Zeitgeist”.

2 păreri la “Oamenii sunt aşa cum îi formează mediul în care trăiesc

  1. Pingback: Manifestul emoționant al unui bătrân despre lumea în care trăim | Novapost

  2. Pingback: Manifestul emoționant al unui bătrân despre lumea în care trăim – gândul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge