De ce doar cei care muncesc şi produc au mereu datorii?

By | 13 decembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Te-ai întrebat vreodată cum toată lumea: guvernele, instituţiile, micile afaceri, familiile, pot fi toate, în acelaşi timp, îndatorate şi la sume astronomice?

Te-ai întrebat cum pot fi atât de mulţi bani pentru împrumuturi? Acum ştii: nu sunt! Băncile nu împrumută bani. Pur şi simplu îi creează din… datorii. Şi cum datoria este potenţial nelimitată, aşa este şi furnizarea banilor.

Aşa cum s-a adeverit, opusul situaţiei este de asemeni adevărat.

Nu este uimitor că, în ciuda incredibilei bogăţii în resurse, a inovaţiilor şi productivităţii care ne înconjoară, aproape toţi dintre noi, de la guverne şi companii până la indivizi, suntem îndatoraţi din greu de către bancheri? Doar dacă oamenii ar sta şi s-ar gândi: Cum e posibil? Cum e posibil ca oamenii care produc toate aceste bogăţii reale în lume sunt îndatoraţi celor care tocmai împrumută banii care reprezintă bunăstarea?

Şi mai uimitor este că odată ce realizăm că banii sunt de fapt datorii, realizăm şi că, dacă nu ar exista datorii, nu ar exista nici bani.

Din documentarul “Money As Debt” (Banii ca datorie)

4 păreri la “De ce doar cei care muncesc şi produc au mereu datorii?

  1. AT

    NTZ!

    Doar banii fiat money sunt datorie – ceilalti acoperit cu aur sau cu orice nu sunt datorie ( principiul identitatii din logica sau sa nu echivalam merele cu perele ) !

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Păi în prezent doar 1% din banii aflaţi în circulaţie sunt acoperiţi în aur sau ceva tangibil, aşa că vorbeşti degeaba, că oricum nu ai înţeles care e mecanismul escrocheriei. 🙂

  3. AT

    Eu nu v-am contrazis domnule. Am spus doar ca nu ideea de bani e rea ci ideea de fiat money . Nimic mai mult si nimic mai putin. Si de fapt nici aia nu e rea chiar pt toti ( FED, Bank of America etc )!!!

  4. Dan Tănăsescu Post author

    Ideea de bani nu e rea, dar proprietatea privată asupra tipăririi banilor şi manipularea acestora este rea. Fiat money înseamnă bani falşi. Dacă o persoană oarecare face bani falşi este arestată. Dacă un bancher face asta e ceva perfect legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge