UE vrea să plătim mai mult la căldură

By | 28 martie, 2013
Distribuie prietenilor!

Recentul scandal izbucnit pe tema modernizarii sistemului de termoficare legat de SC Erbaşu vine într-un moment de presiune pus de Uniunea Europeană pe liberarizarea preţurilor la gaze şi la gigacalorie. Astfel, conform solicitării UE, până la sfârşitul anului, România trebuie să elimine subvenţiile din preţul gigacaloriei. Asta va duce, în secunda doi, la o împovărare a bugetelor familiilor.

În momentul de faţă, conform declaraţiilor primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, preţul gigacaloriei pentru Bucureşti este de 350 de lei. Din acest preţ, bucureştenii plătesc 170 de lei, diferenţa fiind susţinută din bugetul Capitalei. Or, dacă s-ar elimina această subvenţie, costurile per familie ar creşte exponenţial. Spre exemplu, după ce Bulgaria a aplicat directiva UE, vecinii noştri de la sud de Dunăre au ieşit în stradă, pentru că nu au mai făcut faţă cheltuielilor. Ei bine, exact acest lucru vor să îl evite guvernanţii. Pentru aceasta, au început să elimine căpuşele înfipte pe lanţul de distribuţie al agentului termic şi nu numai. În acest scop, au apelat la ofiţerii SRI, care, implicaţi în mai multe afaceri cu produse petroliere, aveau cunoştinţă despre oamenii de afaceri din acest domeniu.

Sursa: Ziua News

Oare ce treabă are UE cu subvenţia la căldură a românilor? Dacă e să luăm cazul Bucureştiului, subvenţia se realizează din bugetul Primăriei, deci din banii bucureştenilor. De ce din aceşti bani se pot plăti proiecte faraonice, precum Arena Naţională, pasaje, parcări şi autostrăzi, dar nu se poate finanţa o amărâtă de subvenţie pentru termoficare? Nu cumva UE ne pregăteşte o privatizare a RADET şi firma străină care va prelua afacerea trebuie să poată mări preţurile după cum are chef?!

4 păreri la “UE vrea să plătim mai mult la căldură

  1. iulian

    Suntem prea multi proprietari in RO. Asta nu se intampla in west unde lumea sta cu chirie. De evacuat omul din casa lui nu se poate dar i se poate face viata la bloc imposibila. Iar omul se muta la tara. Daca iti bagi soba in casa cred c-o sa te ia cu amprenta de CO2/combustibili fosili/reglementari UE, etc.. tot nu scapi… poate ar fi mai bine sa iesim din UE. Observ ca modelul problem-solution functioneaza perfect.

  2. hagi tudose

    La Iasi gigacaloria este de produsa de CET cu 130 lei.Psd-ul sef in oras a rezolvat problema: a dat toata termoficarea la o firma de apartament Dalkia care a marit pretul gigacaloriei la 260 lei (!) iar primaria acelorasi pesedisti cere acuma subventie de la stat.
    Deci pui adaos mare la gigacalorie si dupa aia ceri subventie pentru populatie ! O ipocrizie fara seaman a guvernului,primarului Nichita si a clasei politice din Romania in general !!!

  3. Pingback: UE continuă să legifereze corupţia instituţionalizată | .::: CALIN ADRIAN :::.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge