Ce înseamnă Coloana a Cincea

By | 23 iunie, 2014
Distribuie prietenilor!

De când a izbucnit conflictul din Ucraina şi pe la noi a început propaganda că ne invadează ruşii sau că începe al treilea război mondial, apare tot mai mult, în diverse articole sau clipuri de pe Internet. expresia „coloana a cincea”. Multă lume cred că nu este familiarizată cu termenul, sau încă nu a auzit de el. De aceea, pentru lămurire, voi oferi o definiţie şi informaţii despre originea acestei formulări.

Coloana a cincea – grup clandestin sau facțiune de agenți subversivi care încearcă să submineze solidaritatea unei națiuni prin orice mijloace au la dispoziție. Termenul îi este atribuit lui Emilio Mola Vidal, un general naționalist, din timpul războiului civil spaniol (1936-1939). Deoarece patru coloane ale armatei sale se mutaseră la Madrid, generalul se referă la susținătorii săi militanţi din capitală ca fiind „coloana a cincea”, cu intenția de a submina guvernul monarhist din interior.

O tehnică de bază a coloanei a cincea este infiltrarea simpatizanților în întreaga țesătură a națiunii atacate și în special, în poziții de decizie politică și a apărării naționale. Din astfel de posturi-cheie, activiștii coloanei a cincea exploatează temerile unui popor prin răspândirea de zvonuri și de dezinformare, precum și prin utilizarea tehnicilor mai aproape de standard de spionaj și sabotaj.

Sursa

Acum, având o definiţie şi câteva detalii, cred că puteţi să vă daţi seama că avem şi noi în România o „coloană a cincea” şi chiar îi puteţi identifica pe cei care fac parte din ea! 😀

3 păreri la “Ce înseamnă Coloana a Cincea

  1. Adrian Grigoriu

    In cazul Romaniei, inamicul a atacat numai cu coloana a cincea. A pus toata armata lui in subversiune. O tehnica originala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge