Reabilitarea termică afectează sănătatea locatarilor

By | 16 iunie, 2015
Distribuie prietenilor!

Blocul în care locuiesc a fost reabilitat termic în urmă cu 2 ani, asta însemnând căptuşirea pereţilor exteriori cu polistiren şi montarea de ferestre termopan. Ni se spunea că prin reabilitare factura la întreţinere va scădea cu cel puţin 30% şi deci este o mare investiţie.

Factura la întreţinere nu a scăzut, ba chiar a crescut, în schimb au început să apară tot felul de probleme de sănătate: oboseală cronică, dureri de cap, ameţeli, probleme ale căilor respiratorii, dureri de măsele, tot felul de infecţii, slăbirea vederii etc.

Am avut o oarecare bănuială că toate acestea ar fi din cauza modificărilor locuinţei în urma reabilitării şi se pare că aşa este. Lipsa circulaţiei aerului nu lasă casa să respire şi duce la acumularea de vapori, substanţe nocive, bacterii şi viruşi.

„În momentul în care avem case ermetic închise, aerul nu mai circulă şi o parte din produşii care pot să fie şi toxici intră în organism pe sistem interior. Dacă sunt o serie de noxe, acestea pot să aibă diverse efecte toxice ale organismului asupra sistemului nervos central, asupra vederii şi de asemenea, reducerea cantităţii de oxigen duce la oboseală, astenie, cefalee, dureri de cap”, a declarat, pentru România TV, Diana Deleanu, alergolog.

Sursa: România TV

6 păreri la “Reabilitarea termică afectează sănătatea locatarilor

  1. Marius

    Partea proasta e ca nu te intreaba nimeni (individual), de la inceput daca esti de acord cu reabilitarea termica sau nu..si nu ai de ales, in realitate…

    ..sau …eventual sa te muti cu totul undeva la tara sau in munti…

    In alta ordine de idei, multumesc de accept pe FB.

  2. Ilie

    Am mai auzit si in alta parte ca anveloparea cu polistiren nu este atat de benefica cum pare. In plus, polistirenul respectiv este foarte periculos in caz de incendiu.

  3. Qu

    In unele tari care se respecta, unde-s termopane sunt si sisteme de ventiatie …si chiar termopanele au prevazute sisteme de aerisire. La noi in Ro nu am descoperit inca o firma care sa faca termopane corect aerisite …si am avut mult de-aface cu domeniul.
    Bineinteles ca a te sigila iti creste riscul de microbi, bacterii, infectii, mucegai (care se formeaza intre polistiren si perete) si chiar poti sa mori foarte simplu de la o astfel de sigilare…din lipsa efectiva de oxigen.

  4. Dan Tănăsescu Post author

    Şi în România se folosesc sisteme de ventilaţie la termopane, conforme cu normele europene, dar asta nu rezolvă problema. Dacă aerisirea este suficientă, înseamnă că nu mai este eficientă izolarea termică şi invers. Sunt două lucruri care se bat cap în cap.

  5. Qu

    Asa este, sunt lucruri diametral opuse.
    Concluzia este ca era mai bun sistemul dinainte cu incalzire centralizata si geamuri cu toc de lemn. Era si aerisire, nu era umiditate, nu erau materiale toxice, iar nivelul de incalzire era arhisuficient. Dovada am vazut-o chiar in cartier la mine. In ’90, centrala de cartier alimenta cu cladura si apa calda 28 de blocuri. Cand fusese pusa in functiune alimenta 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge