Matrix-ul este lumea materială

By | 25 mai, 2019
Distribuie prietenilor!

Seria de filme Matrix, lansată în 1999, a creat un adevărat fenomen social, o mitologie și o isterie mondială, care tinde să devină o nouă religie. Și așa cum se întâmplă și în cazul religiilor, oamenii simpli și naivi nu au înțeles că în aceste filme este vorba doar de o metaforă, o alegorie, bazată pe conceptul filosofic de realitate simulată, mulți dintre ei crezând că noi chiar trăim într-o realitate virtuală creată de o inteligență artificială sau extraterestră.

Scenariul seriei Matrix a fost scris de frații Wachowski, care nu sunt nici oameni de știință, nici filosofi, nici clarvăzători și între timp au devenit femei în urma unor operații de schimbare de sex, acum numindu-se, în loc de Larry și Andy, Lana, respectiv Lilly.

Ideea scenariului a fost inspirată de cartea filosofului și sociologului francez Jean Baudrillard, lansată în 1981 și intitulată ”Simulacres et Simulation”. Cartea este disponibilă și în limba engleză și poate fi găsită pe Internet.

Metafora matrix-ului nu se referă doar la conceptul filosofic de realitate simulată, ci și la matrixul social, sistemul de control social implementat de Elite, care va fi desăvârșit prin Noua Ordine Mondială, în care indivizii vor fi controlați total prin intermediul tehhologiei și inteligenței artificiale.

Termenul ”matrix” sau ”matrice” vine din latină și înseamnă ”uter”. Este ”recipientul” din care toți ne naștem în această lume. De la matrix, derivă și cuvântul mater, care înseamnă ”mamă” și mai mai departe avem termenul ”materie”. Deci putem spune că materia, lumea materială este matrix-ul, matricea din care se nasc toate lucrurile văzute și nevăzute, adică Creația Divină. Chiar și Iisus, pentru a se întrupa, a avut nevoie de o mamă și de un uter (matrix). Lumea materială este lumea fenomenelor și obiectelor, care pot fi cunoscute prin simțuri sau gândire și reprezintă o limitare a lumii spirituale, care este infinită și nemanifestată.

”Dincolo” de această lume materială limitată de simțuri, gândire, spațiu și timp se află Lumea Infinitului, ”sălașul lui Dumnezeu”. Mai exact, lumea ”esențelor pure” postulată de Platon și Kant sau ”lumea energiilor necreate”, în viziunea Sfântului Grigore Palamas.

În această lume, în care totul este ”necreat”, deci în stare potențială, unde nu există manifestare, spațiu și timp, nu poate exista nici gândire, nici percepție, nici memorie, ci doar conștiință pură. De aceea atunci când venim în lumea materială (ne naștem), nu avem nicio amintire din ”lumea cealaltă”, iar când plecăm din lumea materială (murim) nu luăm nicio amintire cu noi, pentru că memoria are nevoie de un suport material pentru a stoca informația.

Acesta este motivul pentru care toate experiențele spirituale au loc la granița dintre viață și moarte. Cercetările au scos la iveală faptul că atunci când murim, creierul, mai exact glanda pineală, secretă o mare cantitate de DMT, hormon care mai este denumit și ”molecula spiritului”, pentru că oferă acele experiențe senzoriale neobișnuite ce apar în urma meditației sau al consumului de droguri psychedelice.

Ce deducem de aici? Atunci când trăim în lumea materială, în starea de conștiință obișnuită putem percepe fenomenele și obiectele de aici, dar nu putem percepe lumea spirituală, iar când trecem ”dincolo” nu mai putem percepe și gândi nimic. Doar aflându-ne la granița dintre viață și moarte putem experimenta doar o proiecție în mintea noastră a lumii spirituale.

Drogurile și meditația (rugăciunea) provoacă o stare similară morții, fără însă să ne omoare, permițând astfel minții să se afle la granița dintre cele două lumi.

Problema cu drogurile este însă aceea că sunt niște toxine (de obicei ciupercile sau plantele otrăvitoare nu se consumă) care ne distrug în timp trupul și mintea și în final ne ucid. Deci singura metodă naturală și sigură de cunoaștere spirituală este cea practicată de mii de ani de călugări, sfinți, yoghini, mistici, adică cele trei practici de bază: asceza, rugăciunea și meditația.

10 păreri la “Matrix-ul este lumea materială

  1. dpg

    Sa inteleg ca noi cand murim, creierul secreta acel DMT care ne da doar iluzia ca traim si dupa moarte ? Cand noi nu mai existam defapt ? Nu pricep sunt mai greu de cap uneori :))

  2. Maria

    „Rugaciune” – cred ca e generic spus, putand fi cred si o rugaciune personala, nu neaparat o repetare monotona, „papagaliceasca” a unor rugaciuni din cartile de rugaciuni, care nu fac decat sa te adoarma, sa nu te mai poti concentra pe text, fiind interminabile. Putini sunt in stare sa se concentreze la maxim pe fiecare cuvant, pana la finalul rugaciunii. Apoi, de ce neaparat o rugaciune, o ruga/cerere catre Divinitate? poate fi un cuvant de multumire, un dialog cu Dumnezeu, ca si cum ai vorbi (in gand, ca altfel te interneaza urgent 🙂 cu cel mai bun prieten. Cred ca cea mai importanta e trairea, intensitatea, concentrarea, nu textul efectiv. In acest sens, ar fi foarte utile cateva recomandari de carti care sa te invete ABC-ul concentrarii intensive, cu detasare totala de orice distrageri exterioare, cam cum fac marii pustnici/yoghini. Acest lucru ar putea ajuta in orice imprejurare. Multumesc mult anticipat si week-end placut in continuare! asteptam si alte articole interesante similare, cand se mai poate….

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Nu ne dă iluzia că trăim după moarte, pentru că nu trăim după moarte, ”trăitul” este posibil doar în lumea materială. Ne ajută să vedem o proiecție în lumea materială a lumii de dincolo, care lume de dincolo nu are nicio formă și manifestare, deoarece este în afara simțurilor, a minții spațiului și timpului. 🙂

  4. dpg

    Daca ai cunostinte si mai ai timp, te-as ruga sa mai scrii astfel de articole pe aceste teme spirituale ! Simt ca in ultimul timp a inceput sa innebuneasca lumea cu tot felul de teorii, cu simulare pe calculator cu matrix, in special teoria aia a lui David Icke ca noi am trai intr-o realitate iluzorie si ca Saturn si Luna vezi doamne sunt niste statii spatiale care ne baga nu stiu ce frecvente. Nici nu stii ce sa mai crezi !

  5. dpg

    Multumesc mult !

    Sper sa rationez cat mai bine de acum incolo informatiile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge