Adrian Sobaru, un idealist naiv

By | 7 ianuarie, 2011
Distribuie prietenilor!

A văzut înregistrarea emisiunii „Sinteza zilei” de ieri seară, în care Mihai Gîdea l-a avut ca invitat pe Adrian Sobaru, angajatul TVR care s-a aruncat de la balconul Parlamentului.

M-a impresionat şi mi-a trezit compasiune starea lui Sobaru, vizibil afectat de traumatismul pe care l-a suferit. În acelaşi timp acesta pare o personaă cu o profundă suferinţă sufletească, un om disperat şi deznădăjduit de soarta noastră, a românilor.

Adrian Sobaru a declarat că protestul său nu a vut motive strict personale, ci a vrut, prin gestul său, să sensibilizeze autorităţile şi opinia publică în legătură cu situaţia dramatică din România şi în special cu lipsa de viitor pentru copii şi generaţiile tinere. Conform spuselor sale, cea mai mare suferinţă pe care o are se datorează faptului că cinstea, omenia şi bunul simţ au dispărut din România, în vreme ce şmecheria, hoţia, necinstea şi lipsa de conştiinţă au devenit valori supreme şi mod de viaţă.

Recunosc că împărtăşesc şi eu idealurile sale. La fel şi eu doresc ca românii să poată trăi în linişte, bunăstare, libertate şi să se poată bucura de bogăţia şi frumuseţea ţării noastre. Şi eu doresc ca generaţiile viitoare să aibă o şansă în România şi să nu dorească să părăsească pământul pe care s-au născut, pentru a putea trăi omeneşte.

Dar sunt două aspecte faţă de care Adrian Sobaru se înşeală şi dă dovadă de naivitate şi lipsă de înţelegere realităţii.

În primul rând, el crede că viitorul mai bun al României depinde de cetăţenii ei şi de atitudinea oamenilor de rând faţă de conducători. Adevărul este că schimbările se fac numai din exteriorul ţării, de către marile puteri, iar singurii care pot lua atitudine sunt liderii politici. Dar aceştia au doar două opţiuni: ori să accepte să fie corupţi şi bogaţi, ori să devină martiri, sfârşind executaţi sau prin puşcării şi să arunce ţara în război. Cel mai bun exemplu este fosta Yugoslavie, vecina noastră, unde atât poporul, cât şi liderii săi au dat dovadă de mult mai mult patriotism şi tărie ca noi, dar ţara le-a fost totuşi fărâmată de bombele americanilor şi de războiul civil orchestrat şi finanţat din exterior.

În al doilea rând, nu a fost niciodată vorba, din ’89 încoace, de trai mai bun în România, de dezvoltare, democraţie şi libertate, iar ce se întâmplă azi a fost planificat cu bună ştiinţă acum 21 de ani, când s-a pus la cale “revoluţia”. Cu toate acestea există în România oameni naivi ca Adrian Sobaru, care încă mai speră…

O părere la “Adrian Sobaru, un idealist naiv

  1. Pingback: Adrian Sobaru, un idealist naiv - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge