Corupţia din vămi nu este invenţia românilor

By | 11 februarie, 2011
Distribuie prietenilor!

Mă intrigă perseverenţa cu care românii se desconsideră şi se denigrează pe ei înşişi în mod constant. Nu vreau să vorbesc aici despre scandalul declanşat recent de Traian Băsescu, cu arestarea în masă a vameşilor corupţi. Este treaba lui, sunt răfuielile lui personale, loviturile sale de imagine în interiorul sau în afara ţării. Lucrul cu care nu sunt de acord este faptul că această corupţie a lucrătorilor vamali, ne este specifică numai nouă românilor.

Eu nu călătoresc prea mult şi nu am avut niciodată treabă cu vămile din punctele de frontieră. Dar am auzit diverse povestiri de la cei care ies frecvent din ţară, fie ca turişti, fie cu mici afaceri. Aşa am aflat că şi vameşii unguri cer şpagă şi cei bulgari, ba chiar sunt mai agresivi şi mai infractori decât cei din România.

Am auzit că pentru a trece de un punct vamal din Ungaria trebuie să cotizezi cu sume între câţiva euro şi câteva sute de euro, pentru a fi lăsat să treci cu produse mărunte, de uz personal, sau cel mult cu o maşină pe care vrei să o introduci în ţară. De multe ori trebuie să cotizezi doar ca să fii lăsat în pace şi să pleci mai repede din acel loc. Bulgarii am auzit că sunt şi mai răi, fiind aproape un fel de tâlhari la drumul mare. La ei poţi fi chiar reţinut fără motiv sau lăsat fără acte, dacă nu eşti cuminte şi nu cotizezi.

Aşa că, să nu ne mai privim pe noi înşine, ca pe oaia neagră a Europei. Corupţia şi hoţia sunt inerente capitalismului şi sunt răspândite peste tot. Nu suntem noi cei mai grozavi la capitolul ăsta.

3 păreri la “Corupţia din vămi nu este invenţia românilor

  1. Pingback: Corupţia din vămi nu este invenţia românilor - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. cumnatu'

    Eu personal cred ca am dus coruptia la nivel de arta.E adevarat se mai practica si pe la altii,dar ca la noi nu prea cred.De cand au inceput arestarile tot ma gandesc la un domeniu lipsit de coruptie si nu il gasesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge