Ce înseamnă „alte ţări civilizate”?

By | 5 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

În ultimul timp a început să mă agaseze un stereotip folosit în mod excesiv în mass-media de către jurnalişti şi de invitaţii pe la diverse emisiuni de televiziune. De fiecare dată când o astfel de persoană vrea să scoată în evidenţă un lucru care nu merge bine în România, cât de înapoiată este ţara noastră, sau cât de rahat şi cât de aiurea esre totul începe fraza cu sintagma “în alte ţări civilizate”.

La început, prin anii 90, am crezut că e vorba de complexul de inferioritate generat de trecutul comunist, dar, văzând că acest lucru persistă şi azi şi expresia este folosită mai des chiar ca înainte, tind să cred că, ori este vorba de propagandă anti-românească, ori este vorba pur şi simplu de imbecilitate şi de un cosmopolitism desuet.

În primul rând, ce înseamnă “ţară civilizată”? Este o ţară care are electricitate şi apă curentă? O ţară în care există legislaţie, sau o ţară în care toată lumea are avion şi palate cu piscină în curte? În opinia mea, o ţară civilizată este una care are oraşe, care s-a desprins de viaţa tribală, sau în sălbăticie. Deci, conform căror standarde este România o ţară necivilizată?

O altă idee vehiculată des este aceea că România este cu 50, 100, 150 ani în urmă faţă de alte state occidentale. Aici este vorba de o idee tâmpită, aceea că o ţară trebuie obligatoriu să se îndrepte undeva, să aibă o anumită direcţie obligatorie de progres, de obicei impusă de cineva din afară.

Realitatea e că fiecare cultură are specificul ei, tradiţiile ei şi se dezvoltă conform unui ritm şi unor legi naturale. Ideea aceasta de progres pe care şi-o atribuie mulţi capitalişti de carton care habar n-au de politică este de fapt o idee de stânga, marxistă, dreapta fiind, în sens clasic, aripa conservatoare dintr-un parlament democratic. Numai comuniştii au la bază ideea de progres şi de transformare a societăţii conform unui plan ideologic.

Deci, să renunţăm la astfel de cretinisme şi şabloane învechite pentru că România este o ţară la fel de civilizată ca orice alt stat european, pe alocuri poate chiar mai civilizată! Singurele probleme ale României sunt lispa de patriotism a conducătorilor şi lipsa de solidaritate şi de organizare a membrilor societăţii 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge