Dacă nu faci politică, fac alţii pentru tine

By | 8 iunie, 2012
Distribuie prietenilor!

Remarc în ultimul timp un curent pe Internet, manifestat în special pe Facebook, al celor care nu se implică în politică. Dacă îndrăzneşti să comentezi vreun eveniment politic, să exprimi o opinie, sau dacă dai un link către un articol pe teme politice, se găseşte mereu cineva care să te admonesteze şi să-ţi facă morală, că, vezi Doamne, ai înfăptuit gravul păcat „de a face politică ”. Cineva zilele acestea chiar îi ruga să îi dea „unfriend” pe Facebook pe toţi aceia care vor merge la vot sau care au vreo opţiune politică.

Adevărul este că aproape nimeni din rândul cetăţenilor simpli de la noi în ţară nu face cu adevărat politică. Deoarece nimeni nu ştie ce este aceea politică şi cum se face politică. A face politică nu înseamnă să ţii cu un partid, aşa cum ţii cu echipa de fotbal preferată. Nu înseamnă să repeţi ca un papagal sloganuri şi lozinci elaborate de alţii, fără să gândeşti şi să înţelegi ce înseamnă ele de fapt. Cu atât mai puţin, politică nu este ceea ce fac cei ce se ciomăgesc zilele acestea prin diverse localităţi, în campania electorală, pentru a apăra interesele unui candidat anume sau ale unui partid care i-a mituit.

Să faci politică înseamnă să-ţi asumi rolul activ de cetăţean în comunitatea în care trăieşti. Să faci politică înseamnă să ai propriile idei despre cum trebuie să funcţioneze lucrurile în stat şi în societate, să fii conştient de propriile nevoi, idealuri şi interese şi să le exprimi la nivel public, aducându-le la cunoştinţa celor aflaţi la putere.

Politicienilor le convine de minune ca cetăţeanul de rând să stea departe de politică. De aceea fac permanent tot acest circ şi tulbură apele în viaţa publică, pentru a dezorienta, demoraliza şi dezamăgi cetăţeanul simplu, făcându-l astfel să se retragă din rolul activ în viaţa publică, pe care democraţia îl implică.

Asta pentru că, atunci când renunţi să faci politică şi se retragi în lumea ta minunată, ce constă în ciclul nesfârşit bazat pe triada serviciu-distracţie-nani, devii o oaie într-o turmă. Şi aţi văzut ce face o oaie: paşte fericită, plimbându-se încolo şi încoace în funcţie de cum mână ciobanul turma.

0 păreri la “Dacă nu faci politică, fac alţii pentru tine

  1. quintus

    Politica se poate face in felul acesta doar intr-o tara populata de oameni cu un nivel mediu de cultura si educatie,cel putin.Avem Elvetia,Norvegia,etc.Buba se gaseste in sistemul educational romanesc ,intentionat bulversat de politicienii nostri pentru ca le convine sa aiba de-a face cu prosti.Asa ca, a spune ca de maine trebuie sa implicam lumea in politica e o utopie.Hai mai intai sa construim un invatamant de calitate si mai vorbim peste 20 de ani cand se coc generatiile pregatite pe bancile scolii.

  2. ChavaLito^

    oricum toti parlamentarii si oamenii implicati in politica se afla acolo ‘lucreaza’ doar pentru interesul lor jegos care este binenteles banii,sunt doar niste vanzatori de iluzii. de ce oare tara asta a avut o soarta atata de rea? nu imi pot da seama
    ChavaLito^´s last blog post ..Trebuie desfiinţate băncile centrale?

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Totuşi nu cred că toţi românii sunt tâmpiţi şi nu mai avem deloc intelectuali şi oameni cu studii superioare. Cred că mai există în ţara asta şi oameni care gândesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge