Propagandă electorală, alegeri locale 2012 (III)

By | 9 iunie, 2012
Distribuie prietenilor!

După episodul I şi episodul II, în care m-am referit în special la propaganda electorală derulată de PDL, a venit vremea să ne ocupăm şi de candidaţii de umplutură, sau cei care nu prea au mai avut loc să îşi pună afişele şi alte materiale de publicitate stradală.

Aşa cum spuneam şi anterior, nu am văzut nici un candidat din partea USL, PSD sau PDL, deci nici măcar nu ştiu dacă există vreunul de acest gen. Doar în trei locuri am văzut bannere cu Sorin Oprescu, toate cu acelaşi mesaj simplu şi nu prea bătător la ochi.

banner oprescu

Mesajul „Sorin Oprescu. Pentru că a demonstrat că se poate” nu mi s-a părut nici agresiv, nici strident, dar nici prea convingător. Probabil că edilul Capitalei se bazează pe procentul mare din sondaje şi a considerat că nu trebuie să cheltuie prea mult pentru publicitate electorală. Într-o variantă mai mare a bannerului, apare şi o listă cu proiectele derulate şi încheiate de actualul primar.

O apariţie neaşteptată şi bine susţinută în ceea ce priveşte numărul de afişe este cea a unui candidat cvasi-necunoscut, la Primăria Capitalei, din partea Partidului Socialist Român, pe nume Dima Petrică. Asta sună aşa, puţin în genul unui Nicuşor Dan sponsorizat de USL. Dima Petrică, „omul cu mâinile curate”, adică un fel de comisarul Moldovan. 😆

dima petrica - partidul socialist

PNŢCD şi-a făcut şi el timid apariţia, probabil considerând că a sosit momentul, după ce PDL a făcut praf şi pulbere dreapta liberală. Afişele lor sunt însă foarte mici şi nici nu se ştie prea bine ce scop au. Pe ele scrie doar „Votaţi PNŢCD” şi „Luaţi România înapoi”. Nu se precizează la ce alegeri să votăm, pentru ce funcţii să votăm şi pe cine să votăm. Probabil e doar un teaser! 😆

afis pntcd

Acum, nu ştiu ce relevanţă mai are acest partid pe scena politică. După ce în perioada 1996 – 2000 s-au sinucis politic, pe mâna lui Emil Constantinescu şi pe baza sforăriilor lui Traian Băsescu, acum ţărăniştii vor să reînvie curentul conservator şi ideea de monarhie. Cine îi mai crede?

Asta e cam tot ce am reuşit să surprind cu aparatul foto, pe câteva străzi din sectorul 2 al Capitalei. Am mai văzut aruncate pe jos nişte pliante cu un domn mai în vârstă, ce candida pentru PNG-ul lui Gigi Becali, iar în timp ce mă îndreptam spre casă, nişte tineri se pregăteau să ridice un banner gigant cu Dan Diaconescu.

Am vrut să imortalizez şi mizeria aceea de afiş în care era prezentată stema PCR combinată cu sigla PNL însoţită de sloganul anti USL „Bucureşteni din toate sectoarele, feriţi-vă”, dar toate exemplarele lipite pe stâlpi erau rupte sau acoperite cu alte afişe. Trebuie să ai tupeu maxim să sperii alegătorii cu comunismul după ce tu, timp de 8 ani, ai distrus aproape iremediabil ideea de capitalism şi de mişcare de dreapta!

afis anti usl

Concluziile, după această mică escapadă urbană foto, ar fi că această campanie electorală, dominată evident de PDL, a fost una total neinspirată, folosind în majoritate idei răsuflate şi folosite din plin şi în alţi ani, semn că politicienii au cam obosit şi ei să ne tot mintă. Pe lângă candidaţii aflaţi în fruntea sondajelor sunt mulţi intraţi în cursă doar de umplutură şi pentru a eroda procentele favoriţilor. USL a fost reprezentată foarte slab la nivel stradal, bazându-se probabil pe alte canale media, sau mizând pe scorul mare din sondaje. Oricum ar sta lucrurile, eu m-am amuzat teribil! 🙂

0 păreri la “Propagandă electorală, alegeri locale 2012 (III)

  1. gem

    interesant subiect. şi mai interesant ar fi să ştii dedesubturile acestei campanii..evident ca analizezi obiectiv, nu prea stii amanunte.ca de exemplu: afisarea bannerelor se face ca un film conspirativ intesat de inclestarea intereselor partidelor ,cum te asteapta la colt o volga plina de cefoşi din clanuri interlope,politie corupta ,ingheata rahatu in tine daca te ocupi de afise electorale..dar multe detalii ca astea nu ajung pe mana tuturor

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Pe mine m-a interesat doar aspectul mesajului de propagandă, reflectat în afişe, nu şi jocurile de culise, răfuielile politice şi alte mizerii. 🙂

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Radu Alexandru alias „Pitici gratis” este un tip cam neserios şi teribilist, care ia totul în băşcălie, pentru a distra nişte puşti fără minte care îşi perd vremea pe blogul lui. Nu l-aş cita în cazul unor chestii serioase.

  4. alex

    O zice bine chiar daca intr-un limbaj mai deocheat. Pe bune, cand vedem ce oameni vor sa ne reprezinte, putem renunta la politologie. Ajunge o biologie elementara. Sunt specii. De ce sa-i tratam delicat cata vreme nici macar sa ranjeasca nu stiu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge