Traian Băsescu nu este masculul alfa

By | 24 iunie, 2012
Distribuie prietenilor!

Adesea Băsescu este gratulat de fanii săi cu atributul de „mascul alfa”, sau „şef de haită”. Termenul mascul alfa a fost preluat la noi din literatura americană de tip „self-help” şi îşi are originile în domeniul zoologiei.

Din start, în cazul oamenilor este greşit să asimilezi masculul alfa cu şeful de haită, pentru că noi la bază suntem primate, nu prădători carnivori asemeni lupilor, deci termenul de mascul afla este puţin diferit, dacă admitem că el poate fi aplicat şi speciei umane.

Chiar şi în acest caz, masculul alfa nu este ceea ce îşi imaginează unii. Masculul alfa în cazul unui grup de mamifere joacă în principal rolul de lider. Este adevărat că este masculul (sau femela în unele cazuri), cel mai puternic şi are autoritatea cea mai mare în cadrul grupului. Dar, deşi beneficiază de toate favorurile şi privilegiile, ceea ce îl caracterizează în primul rând este marea responsabilitate pe care o are faţă de ceilalţi.

Masculul alfa are rolul să asigure hrana şi protecţia întregii comunităţi, mediază conflictele apărute şi menţine coeziunea grupului. Uneori, pentru a-şi îndeplini rolul de protector şi de lider, masculul alfa îşi pune în pericol propria viaţă.

Nu este şi cazul lui Traian Băsescu, ai căror admiratori au înţeles că masculul alfa este un fel de Gigi Duru, cel mai şmecher din parcare, care „îi face pe toţi” şi le lasă ceva de ros şi celor din haita lui. Băsescu este prin excelenţă un element distructiv şi dezintegrator în cadrul structurilor sociale.

Fiind de o încăpăţânare diabolică şi posedând o viclenie instinctuală nativă, actualul preşedinte, nu numai că nu protejează şi nu păstrează coeziunea  grupurilor din care face parte, dar este dispus chiar să le distrugă, doar pentru a-şi realiza propriile scopuri, sau mai degrabă pentru a-şi urma propriile idei şi ambiţii obsesive.

De-a lungul timpului Traian Băsescu a distrus tot ce i-a ieşit în cale: de la prieteni şi colaboratori apropiaţi, până la alianţe politice, partide şi instituţii. Iar acum, după ce şi-a făcut praf propriul partid, este pe care să-şi îndeplinească visul de-o viaţă, acela de a pune în pericol şi de a distruge o ţară întreagă.

În loc să fie preocupat de interesele naţionale şi de atribuţiile pentru care a fost ales, Băsescu se războieşte cu duşmanii personali, reali sau imaginari, atacă şi denigrează instituţii ale statului şi ponegreşte imaginea primului ministru, doar pentru realizarea propriilor ambiţii şi pentru a nu pierde în jocul stupid, creat tot de el, numit „care cedează e un prost”. Prin asta Traian Băsescu nu numai că dovedeşte că nu este un mascul alfa, dar arată că este un individ imatur emoţional şi cu grave probleme de personalitate.

0 păreri la “Traian Băsescu nu este masculul alfa

  1. coolnewz/Ratatouille

    asa faceam pe vremuri maestrul Ion Cristoiu editoriale. Incepea cu o ipoteza care nu rezona decit in capsorul lui, dupa care incepea sa se bata cu zmeul pe care-l inaltase singur! 🙂 Pe scurt, nu am auzit niciodata sa-l considere cineva pe presedintele Basescu 😉 (asta este adresarea corecta!) sef de haita sau mascul alfa. Maestre!
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Despre învingători

  2. Alex

    Asta face Antena3, inventeaza subiecte. Am urmarit emisiunea cu Androneasca despre „ura sociala”. Foarte interesant, ma uit in stanga, in dreapta, oamenii par normali… Tot de pe Antene aflu ca „nu merge nimic in tara asta”, in schimb ei nu se cara in alta parte. Ce tara ar accepta ca un post sa batjocoreasca natiunea cu falsa pretentie ca e antibasist?
    Guvernul, institutiile sunt termeni abstracti si pana la urma Antenele lovesc strict si fix in „noi”. Filosofii sterile se pot scrie despre orice subiect, cu cat e mai palpitant, cu atat mai bine 🙂

  3. Dan Tănăsescu Post author

    @coolnewz/Ratatouille: Cred că nu urmăreşti atent emisiunile la TV şi nu citeşti suficient presa. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge