Ce fel de "uniune" este Uniunea Europeană?

By | 28 iunie, 2012
Distribuie prietenilor!

Marea gâlceavă care are loc acum în UE constă în faptul că Grecia cică a făcut datorii şi Germania nu vrea să participe la plata în comun a datoriilor.

Zilele acestea Angela Merkel a declarat că, atât timp cât ea va trăi, datoriile Europei nu vor fi plătite la comun.

Cancelarul german a lansat un avertisment dur pentru ţările din zona euro. Merkel le-a transmis celor care sprijineau crearea unui sistem de plată a datoriilor la comun, că nu se va întâmpla atât  timp cât va trăi. La această afirmaţie, grupul parlamentar liberal i-a transmis “Vă dorim viaţă lungă!”.

Sursa: DCNews

OK, hai să ne gândim acum la o familie! Unii din membri ei consumă mai multă apă, alţii mai multă electricitate, alţii mănâncă mai mult, alţii cheltuiesc pe haine etc. Unii din ei câştigă mai mult, alţii mai puţin, iar alţii, cum ar fi copiii de exemplu, nu câştigă nimic. Dar atunci când sosesc facturile acestea sunt pentru întreaga casă şi sunt plătite la comun, din bugetul familiei.

Oare de ce nu s-ar aplica acelaşi principiu şi în cazul „marii familii” a Uniunii Europene? De ce se numeşte „uniune” şi impune tot felul de reguli şi restricţii, dar atunci când vine vorba de bani şi de datorii, fiecare trebuie să se descurce separat?

Dacă este cu adevărat o uniune, aşa cum este cazul Statelor Unite, de ce nu se creează un buget federal din care să se plătească datoriile „la comun”? Sau UE este cumva doar un proiect politic, cu unicul scop de a submina suveranitatea şi independenţa statelor naţionale în beneficul unei elite restrânse?

0 păreri la “Ce fel de "uniune" este Uniunea Europeană?

  1. ChavaLito^

    oamenii nu au cerut sa fie infintate nici UE nici ONU FMI BM OMC. toate pretind ca fac bine dar fac total invers, UE in loc de a asigura stabilitatea economica o distruge,ONU cauzeaza razboaie FMI si banca Mondiala distruge economiile si OMC distruge alimentatia sanatoasa. si ciudat ca aproape toate au fost create dupa al doilea razboi mondial 😕 … e ca si cum prin aceste institutii s’ar infinta noua ordine mondiala.
    ChavaLito^´s last blog post ..Trebuie desfiinţate băncile centrale?

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Păi chiar aşa şi e! Al Doilea Război Mondial nu a încetat nici azi, doar continuă într-o altă formă şi obiectivul final este NOM.

  3. coolnewz/Ratatouille

    Răspunsul e simplu: dacă nu ai nici un cuvînt de spus referitor la ceea ce cheltuiește celălalt, nu există nici un motiv să fii obligat să fii solidar la capitolul plată.
    Exemplul tău se încearcă a fi o manipulare (destul de puerilă, dacă mă întrebi pe mine!) Veriga slabă: copii nu fac nimic de capul lor, ei sunt controlați de părinți. Prin urmare, avînd posibilitatea de a-și exercita controlul, și achitarea cheltuielilor intră în obligația părinților.
    Na, că iar te-am luat în serios! 😛
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Da, dar …

  4. Alex

    @coolnewz/Ratatouille, imi place dinamica ta, mai ales subiectele la care reactionezi si la care nu. Observ multe bloguri si e interesant 🙂
    Comparatia cu relatia copii-parinti e foarte buna: nu ne alegem parintii asa cum nu am ales sa intram in UE sau sa facem imprumuturi. Despre manipulare nu mai vorbesc, s-au scris tratate cu care studentii se sterg undeva dupa examene. Criticii integrarii UE apareau sporadic si moderat ca o bruma singulara de primavara, ca si cei care avertizau apocaliptic asupra imprumuturilor.
    Cum insa stii mai bine cum merg treburile, n-o sa dezvolt mai mult.

  5. Alex

    @ChavaLito, nenea nu trebuie sa fie mai explicit, face parte din elite si de aia le apara, precum catelul care musca dublu pe strain, ca sa-si ia sigur osul. Initial credeam ca e basist, ceea ce poate fi acceptabil. Multi oameni au psihologia victimei abuzate care se ataseaza de tiran. Altii doar simuleaza asta, fiind platiti. Cand vine vorba de UE, lucrurile se schimba, si avem clar de-a face cu ghertoi care apara Sistemul. Din punctul lor de vedere fals afisat, un creier poate exista fara organe, respectiv…capitalistii, privatii samd fara plebe, prostime, cretini si idioti. Referitor la Grecia, daca si-ar inchide complet granitele, ar durea pe multi, de aia se si prefac ca vor s-o salveze.

  6. Dan Tănăsescu Post author

    @coolnewz/Ratatouille: Crede-mă că mi-e tot mai greu să mă cobor de fiecare dată la nivelul de inteligenţă care îmi permite un dialog cu tine!

    Prin comparaţia cu familia nu am vrut să justific nimic. Nu am vrut să manipulez pe nimeni la faza cu copiii. Analogia era doar cu statele mai puţin dezvoltate economic şi intrate mai recent în Uniune.

    Nu am vrut nicio clipă să justific necesitatea plăţii la comun a datoriilor. Sincer nu mi-ar conveni ca România să plătească datoriile făcute de altă ţară.

    Ceea ce voiam să arăt este ipocrizia celor care au infiinţat UE şi faptul că personal nu înţeleg în ce scop a fost înfiinţată. Dacă ştii puţină istorie contemporană ai cunoştinţă de faptul că actuala UE s-a format în jurul Germaniei şi Franţei. în 1951 în urma Tratatului de la Paris a fost înfiinţată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) pe baza unui proiect economic elaborat de Jean Monnet. Mai apoi denumirea a fost schimbată în Comunitatea Economică Europeană, apoi Comunitatea Europeană iar în 1992, în urma Tratatului de la Maastricht s-a transformat în Uniunea Europeană.

    Deci la baza acestei Uniuni au stat Germania şi Franţa, cele care acum fac regulile pentru toată lumea. Dar, deşi ele fac regulile, legile, impun normele şi restricţiile economice, care au transformat practic multe state aflate la periferie în colonii şi pieţe de desfacere pentru statele europene dezvoltate, iar acum vor să le oblige să renunţe oficial la suveranitate, când vine vorba de plata datoriilor, care au fost făcute prin impunere din afară (FMI, BM şi UE), fiecare trebuie să se descurce pe cont propriu.

    Dacă nu se vrea ca UE să funcţioneze ca un stat federal, cum este SUA, care pe lângă bugetele regionale, au un buget federal la care se apelează atunci când un stat are probleme, de ce se doreşte renunţarea la suveranitate şi de ce a fost impusă o monedă unică numită euro, de care depind inclusiv statele care nu au aderat la ea? Asta era problema pe care am vrut să o prezint! 🙂

  7. Alex

    Dane, intra in politica, lasa blogul 🙂 De ce sa comentezi niste putzoi care au la IQ cat am eu la prezervativ (cand dorm, pe diametru si nu pe lungime), in loc sa te comenteze ei pe tine? Serios, am identificat un politician din Iasi care apare la TV si peste 150 cuvinte nu scoate, ala e vocabularul lui fundamental confundat cu cel politic!

  8. Dan Tănăsescu Post author

    Aş intra ca consilier, nu ca politician, pentru că nu îmi plac sforăriile, combinaţiile şi ţigăneala în stil băsist, dar mai ales nu îmi plac conflictele de orice tip. 😀

  9. Alex

    As fi intrat in PSD cu multi ani in urma, iar la un moment dat eram atras de PNL. Pe atunci vedeam lucrurile prin raportare la, adica prin opozitie. Noroc ca n-am facut-o.
    Ani mai tarziu am ovservat ca totul tine de teatru si declaratii. Apoi, am inteles ca declaratiile sunt pentru public, iar actiunile sunt prestabilite; mai bine zis declaratiile pregatesc publicul, ca lumea sa nu carteasca. Politica mediatizata se reduce la teatru, nu doar a noastra; uite azi la Brusel (zeci de politicieni au pronuntat numele capitalei fiecare cu accentul lui, ca in democratie!) am vazut politicieni ca si ai nostri, care vad camerele cu coltul ochiului, privesc mandru inspre…reflectoare (cei care nu vad reflectoarele cred ca e o privire profetica), zambesc condescendent samd. Desigur, sunt observatiile unei varste.

  10. coolnewz/Ratatouille

    @ DT: ups … nivelul de inteligenta zici? Ma pastrez condescendent la faza asta! 🙂
    Faptul ca tu nu intelegi, „personal” dupa cum singur spui, nu este din pacate un argument suficient ca UE ar fi o intreprindere proasta. Poate fi un argument pentru altceva, asta da. 😉
    Dar sa lasam rautatile si sa revenim: deci „s-a format in jurul …”. Nu cred ca le-a adunat nimeni cu forta. Cred ca un grup de tari au constatat ca le poate fi mai bine impreuna decit separat. ALtele au urmat ele insele dorind aderarea. Irlanda a cunoscut o crestere puternica DUPA aderare. Si nu este un exemplu singular. Evident insa ca „impreuna” inseamna si niste constringeri. Nu se poate sa fii impreuna numai in anumite chestii, si cind nu-ti convine sa-ti aduci aminte ca de fapt te-ai razgindit si ai vrea sa fii elvetian!

    @ Alex: mai zi-mi despre dinamica mea. Imi place!
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Despre mentalitate, pe scurt

  11. Alex

    @coolnewz/Ratatouille, as vrea dar nu ma lasa nevasta

  12. Alex

    Look who’s talking (now) 🙂 Macar nevasta nu ma obliga sa-l apar pe basel in media online si in week-end. Eu mai am si zile libere 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge