Cui foloseşte Uniunea Europeană?

By | 30 iunie, 2011
Distribuie prietenilor!

Dacă ne amintim bine, mai ieri parcă, ne chinuiam să îndeplinim condiţiile de aderare la UE. Ne-am trezit că trebuie să privatizăm, să liberalizăm să facem reforme, să facem tranziţia la economia de piaţă. Toate aceste lucruri, care ne-au fost împuse din afară ne-au adus în situaţia în care suntem astăzi. Am schimbat şi Constituţia, pentru a face trecerea de la un stat independent şi suveran, la unul „european”.

După aderare, ni s-au impus o serie de reguli aberante şi restricţii, care ne limitează dezvoltarea economică şi rezolvarea problemelor interne prin mijloace proprii. De la standarde privind lungimea şi forma castraveţilor, mărimea şi sfericitatea roşiilor şi până la liberalizări de preţuri, alinieri de tarife cu cele din Uniune, bineînţeles cu excepţia alinierii salariilor, care, în ţări periferice ca România trebuie să rămână la nivelul statelor bananiere.

Pe de altă parte, acum suntem nevoiţi să contribuim anual cam cu 1 miliard de euro la fondurile europene, dar nu absorbim din ele, pentru dezvoltare, mai nimic, datorită unor proceduri şi norme impuse, întortocheate şi birocratice. La asta contribuie, bineînţeles şi corupţia, incompetenţa şi complicitatea guvernanţilor noştri.

Toate aceste reglementări impuse statelor membre sunt mai mult de factură totalitară şi birocatică, amintind de fosta URSS şi sunt elaborate de nu-se-ştie-cine şi în beneficiul nu-ştiu-cui. Când vine vorba însă de situaţii în care este necesară solidaritatea şi dovada unităţii reale a statelor europene, aşa cum este acum în cazul Greciei, Uniunea (Sovietică) Europeană, nu prea mai seamănă a uniune, ci mai mult cu o adunătură de state cu economii diferite, cu culturi diferite şi cu orgolii naţionale, care duc la conflicte.

În astfel de situaţii se invocă solidaritatea pentru salvarea unor concepte abstracte, cum ar fi „zona euro”, „stabilitatea monetară”, „soarta Uniunii”, fără nicio legătură concretă cu vreun stat membru al UE. Deci, până la urmă, cui foloseşte Uniunea Europeană şi cine face jocurile? Pentru ce să salvezi o monedă, care a adus numai probleme economiilor statelor care au adoptat-o? Pentru ce să salvezi o uniune care generează conflicte între state şi aţâţă orgoliile naţionale?

PS: Am auzit că nemţii au început să tipărească din nou mărci. Dacă nici pe ei nu îi avantajează „zona euro”, atunci ce să mai vorbim de state ca România, Bulgaria sau chiar Ungaria???

5 păreri la “Cui foloseşte Uniunea Europeană?

  1. Pingback: Alegerile prezidentiale o perdea de fum: România este colonia UE și SUA | Lupul Dacic

  2. Gabriel

    Numai aberatii in articol. cineva se crede mare jurnalist

  3. Pingback: Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeni

  4. Liana

    Foarte corect articol. Intrarea Romaniei in UE nu a fost un act de vointa a acesteia ci o intelegere a marilor puteri, ca de atatea alte ori in istorie, cu privire la soarta tarilor avand popoare cu slaba coeziune sociala. Prin aceasta asa zisa integrare nu am facut decat sa capatam statul de colonie. Ne-am pierdut in intregime industria si am devenit exportatori de resurse naturale si umane, ca orice tara africana amarata. Individul care a facut comentariul anterior nu vede saracia lucie din tara asta? Romania a devenit un stat esuat si asta multumita tampeniei noastre de a accepta fara niciun discernamant tot felul de conditii umilitoare puse de imbuibatii birocratiei UE. Asa zizul drept la libera circulatie in Europa inseamna ca suntem liberi sa muncim adica sa slugarim in UE. Ca in ce priveste SUA, nu am primt viza si nici nu o sa primim, noi suntem buni doar de prima linie a frontului cu rusii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge