Minciuni legate de referendum

By | 21 august, 2012
Distribuie prietenilor!

Tocmai am aflat că CCR a invalidat referendumul din 29 iulie şi imediat presa s-a umplut de titluri de genul „referendumul a fost invalidat, Băsescu se întoarce la Cotroceni”. Asta este o idee falsă care a fost vehiculată intens în mass-media în ultimele săptămâni, inclusiv de către jurnalişti de la Antena 3.

Curtea Constituţională nu poate decide reconfirmarea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României deoarece nu are aceste atribuţii. Constituţia atribuie CCR un rol consultativ şi plus de asta această instituţie nu este aleasă prin vot popular, pentru a putea decide soarta ţării în astfel de situaţii.

Decizia finală a demiterii sau întoarcerii lui Băsescu la Cotroceni revine Parlamentului, singurul organ legiutor al ţării şi reprezentantul direct al voinţei populare. Acest lucru a fost confirmat de însuşi Traian Băsescu, în 2007, când a anunţat că, dacă Parlamentul va lua o decizie contrară recomandării Curţii Constituţionale, în 5 minute îşi va da demisia.

Pe urmă, faptul că referendumul este invalidat nu înseamnă automat că Traian Băsescu este reconfirmat ca preşedinte, ci doar că referendumul nu este valabil şi deci pasul următor este organizarea unui nou referendum, până la obţinerea unui rezultat valid.

Dar toate aceste lucruri nu contează, pentru că aici nu este vorba despre democraţie, statul de drept sau aplicarea corectă a legilor, ci doar de voinţa unor puteri străine de a-l păstra pe Băsescu la butoane. Restul e can-can…

UPDATE:

Conform Art 47 din Legea Curţii Constituţionale („Art. 47. – (1) Plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului”). Coroborat cu Art. 5, alin (2) din Legea Referendumului („ART. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.”) Curtea are atribuţii NUMAI în privinţa VALABILITĂŢII Referendumului, dar nu are atribuţii să se pronunţe asupra demiterii.

Aplicarea Art. 10 din Legea Referendumului cade, fără dubii, în sarcina Parlamentului, deoarece Art. 10 nu se referă la aceleaşi fapte şi la acelaşi moment, ca Art. 5.

Aplicarea Art.5 şi aplicarea Art. 10 nu pot fi făcute de aceeaşi instituţie şi din cauză că prevederile celor două articole sunt aproape contradictorii.

Sursa: Jurnalul Naţional

Concluzia: Judecătorii Curţii Constituţionale nu cunosc legile României, sau le ignoră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge