Noua cacealma cu stenogramele lui Băsescu în dosarul Blejnar

By | 20 octombrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Ieri bomba zilei era publicarea stenogramelor cu interceptări din dosarul Blejnar, în care apar Traian Băsescu şi Elena Udrea. Deşi mi s-a părut de la o poştă că e vorba de o nouă diversiune băsistă, am zis să văd şi eu, de curiozitate, despre ce discuţii între Băsescu şi Sorin Blejnar este vorba.

M-am lămurit imediat. Pe lângă faptul că nu avem de-a face cu nimic compromiţător pentru Băsescu, aceste stenograme îl arată pe Sorin Blejnar ca pe un funcţionar corect, care doreşte respectarea legalităţii, iar preşedintele demis apare ca un vajnic apărător al interesului naţional.

Mai precis, în una din aceste stenograme, este vorba despre un telefon pe care Blejnar i-l dă lui Băsescu pentru a-l anunţa despre nişte măgării pe care o firmă PDL-istă ar intenţiona să le comită şi despre nişte creanţe care ar trebui recuperate de la Rompetrol. La acestea Băsescu se arată foarte interesat şi îi dă indicaţii subalternului său să facă în aşa fel încât totul să fie bine şi legal.

Iată stenograma cu pricina, publicată de Adevărul:

Bărbat: Alo!
Sorin Blejnar: Să trăiţi, domnu’ preşedinte!
Traian Băsescu: Salut Sorine.
SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.
TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.
TB: Da.
SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni.
TB: Aha.
SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.
TB: Îhî.
SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri… desigur… adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control
TB: Da, aha.
SB: Subiectul doi.
TB: Da.
SB: Am primit o hârtie de la Rompetrol.
TB: Da.
SB: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor ăla pe care le-am emis noi.
TB: Măi, fiţi atenţi că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc.
SB: Ştiu. Asta e opinia mea.
TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar.
SB: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a consiliului concurenţei din 2005
TB: Da.
SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie.
TB: Da.
SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.
TB: Aha.
SB: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare nu mai ştiu ce.
TB: Mă, sfătuieşte cu juriştii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteţi majoritari.
SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu ministerul justiţiei să modificăm ordonanţa.
TB: Da.
SB: Şi au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula.
TB: Da.
SB: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei.
TB: Da.
SB: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare.
TB: Da.
SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că… eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu Chiriţoiu… să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe comisia europeană, cu notificare, cu…
TB: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit.
SB: Da, am înţeles.
TB: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit…
SB: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pt că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut.
TB: Da.
SB: Da, în 2003. deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înţeles, o să încerc să le dau adresă, eu aşa le-am scris adresă, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia consiliului concurenţei şi care la momentul respectiv…
TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.
SB: Nu, am înţeles.
TB: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteţi minoritari, asta e viaţa.
SB: Din păcate, asta o să fie.
TB: Mă, vorbeşte cu ministrul justiţiei. Găsiţi o soluţie să…
SB: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte
TB: Să ne putem valorifica toată creanţa.
SB: Am înţeles.
TB: Bine.
SB: Bine, cu mult respect.
TB: La revedere.

Trăgând linie şi trecând peste faptul că Traian Băsescu, în calitate de preşedinte, nu avea niciun fel de atribuţii şi competenţe în probleme de finanţe, ce se urmăreşte de fapt cu publicarea acestor stenograme? În primul rând să se demonstreze că justiţia este independentă şi îşi face treaba, devreme ce are tupeul să-l intercepteze până şi pe preşedintele ţării, despre care se presupune că ar avea-o sub controlul personal. Pe urmă îl înfăţişează pe fostul şef al ANAF, nu ca pe un infractor, ci ca pe un slujbaş corect, care a respectat legea, „acţionând în interesul naţiunii române şi al instituţiei pe care a condus-o”, aşa cum el însuşi a declarat după aceste dezvăluiri.

Şi nu în ultimul rând, această nouă fumigenă portocalie încearcă să reabiliteze imaginea unui Băsescu zaharisit şi dezumflat, care, după ce a fost numit guvernator de puterile străine, împotriva votului a 7,4 milioane de cetăţeni români, face jogging pe holurile Parlamentului, speriat de întrebările jurnaliştilor.

0 păreri la “Noua cacealma cu stenogramele lui Băsescu în dosarul Blejnar

  1. cumnatu

    Asa prosteala…!Au fost prezentate convorbirile lui Isus cu sf.Petru.Vai ce caracter Bashescu,dar Blejnar ce patriot.Pai bai porcilor unde e Marta?L-ati exclus din cina cea de taina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge