Avanpremiera filmului „O lună în Thailanda”

By | 14 noiembrie, 2012
Distribuie prietenilor!

Aseară am fost la avanpremiera filmului „O lună în Thailanda”, primul lung metraj al tânărului regizor Paul Negoescu, care a avut loc la sala „Elvira Popescu” de la „Institutul Francez”, Bucureşti.

De film am auzit prima dată pe Facebook şi auzind că este vorba de Thailanda, am făcut şi o glumă întrebând dacă conţine şi ceva scene de sex. Ei bine, ce să vezi, filmul chiar are câteva scene erotice, care, deşi foarte scurte sunt destul de explicite. Dar titlul filmului m-a  indus în eroare, deoarece acţiunea nu se desfăşoară în Thailanda ci la Bucureşti şi nu există nici măcar o imagine care să amintească de respectiva ţară exotică.

Filmul, aşa cum l-a perceput eu, este un film despre tineri, despre relaţii şi despre dragoste. Unele scene mi-au amintit de seria de filme de mare succes din anii ’80 al lui Nicolae Corjos, începută cu „Declaraţie de dragoste” şi continuată cu „Liceenii” şi ceea ce a mai urmat. Bineînţeles lucrurile sunt încadrate aici într-un alt registru, povestea fiind adaptată la realităţile societăţii capitaliste de azi. Tinerii, mai maturi în acest caz, nu sunt preocupaţi de întrecerea socialistă şi cariera de muncitor pe şantier, ci umblă prin cluburi, fumează joint, vorbesc despre zodii, compatibilităţi astrale şi povestesc despre călătorii şi aventuri în străinătate.

Povestea în esenţă este simplă, ca în mai toate filmele româneşti din noul val. Radu (Andrei Mateiu), un tânăr independent şi relativ bine realizat material, are o relaţie călduţă şi comodă cu Adina (Ioana Anastasia Anton), o tânără studentă, care se simte din ce în ce mai frustrantă de situaţie. Asta deoarece Radu este un tip care vede femeia doar ca pe un accesoriu în viaţa lui, pe când ea este genul de fată foarte depedentă de partener, care nu se poate dezlipi o clipă de acesta şi care cere dovezi de iubire din 5 în 5 minute.

Ajungând la concluzia că cei doi nu se potrivesc şi relaţia nu mai poate contiuna, Radu se hotărăşte să se despartă de Adina chiar în noaptea de Revelion producându-i în final partenerei sale o criză de isterie manifestată printr-un limbaj cam prea direct şi prea explicit pentru urechile mai sensibile.

scena o luna in thailanda

După acest incident, eroul filmului, având revelaţia unor coincidenţe şi a unor semne ale destinului, consideră că trebuie cu orice preţ să reînceapă relaţia cu o fostă iubită Nadia (Sînziana Nicola), pe care o părăsise din motive similare. Aşa că începe să colinde cluburile din Bucureşti în căutarea fostei iubite, fiind acum convins că aceasta este femeia vieţii lui.

În final o găseşte şi o convinge să se întoarcă la el, după care cei doi îşi petrec restul nopţii împreună, acasă la Radu. Dar deşi lucrurile în aparenţă s-au limpezit, povestea nu pare să se fi sfârşit, deoarece spiritul de Don Juan al lui Radu nu îi dă pace. Deşi îi propune Nadiei, pentru consolidarea relaţiei lor, o vacanţă de o lună în Thailanda – acelaşi lucru pe care îl planificase şi cu Adina, fosta iubită – mintea sa este obsedată de poveştile Emiliei, o fată pe care o cunoscuse în periplul său prin cluburi şi pe la petreceri şi care îl fascinase cu istorisirile ei despre aventurile trăite în Spania cu un artist boem, viaţa de călugăr zen şi filosofia privitoare la relaţiile dintre bărbaţi şi femei.

Foarte pe scurt, aşa cum l-am perceput eu, mesajul filmului este unul de factură feministă, adică femeile se sacrifică în relaţii, iar bărbaţii sunt egoişti şi narcisişti, lucru surprinzător având în vedere că scenariul şi regia aparţin unui reprezentant al sexului incriminat! 😀

Filmul „O lună în Thailanda”, în regia lui Paul Negoescu este o producţie Hi Film, în co-producţie cu Abis Studio şi a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu participarea HBO România.

Premiera de gală a filmului, în prezenţa echipei va fi joi, 15 Noiembrie, la Cinema Pro Bucureşti, vineri 16 Noiembrie la Cinema “Florin Piersic” Cluj-Napoca, vineri 23 Noiembrie la Cityplex Braşov şi sâmbătă 24 Noiembrie la Teatrul Naţional din Timişoara.

Din distribuţie mai fac parte actorii: Tudor Aaron Istodor, Raluca Aprodu, Victoria Răileanu, Ionuţ Grama, Sabina Posea, Bogdan Cotleţ, Ştefan Munteanu, Simona Ghiţă.

Mai multe fotografii de la eveniment şi despre film, vedeţi aici pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge