Sergiu Nicolaescu rămâne cel mai mare regizor al cinematografiei româneşti

By | 3 ianuarie, 2013
Distribuie prietenilor!

În această dimineaţă s-a stins din viaţă, la spitalul „Elias”, marele şi îndrăgitul regizor Sergiu Nicolaescu. Decesul s-a produs în urma unor complicaţii pulmonare şi cardiace, după o operaţie efectuată de medici pe 28 decembrie.

Ca şi în cazul poetului Adrian Păunescu, regizorul a fost atacat imediat de cei cu obsesii anti-comuniste şi duşmănii politice incurabile. Despre opera maestrului, detractorii au scris deja că trebuie  plasată “sub semnul totalitarismului ceauşist şi al instrumentelor sale de propagandă”. Sergiu Nicolaescu este acuzat practic că a urmat indicaţiile regimului comunist şi a încercat în filmele sale să umanizeze şi să dea o faţă agreabilă ideologiei totalitare.

În ciuda tuturor acestor atacuri murdare, Sergiu Nicolaescu va rămâne unul din cei mai mari regizori ai României din toate timpurile, iar opera sa va rămâne unică în istoria cinematografiei naţionale. Nu cred că va mai exista vreodată un regizor care să aducă o contribuţie la fel de mare la consolidarea semntimentului naţional şi patriotic în sufletele românilor aşa cum maestrul a adus-o prin filmele sale istorice precum “Dacii”, “Mircea”, “Mihai Viteazul”, “Noi cei din linia întâi”, “Nemuritorii” etc. La care putem adăuga comedii precum “Nea Mărin Miliardar”, filmele de acţiune (aşa comuniste cu erau) din seria cu comisarul Moldovan, sau capodopere cinematografice precum “Osânda”, „Ciuleandra” sau “Ultima noapte de dragoste”.

În memoria marelui regizor, filmele „Dacii”, „Revanşa”, „Ultimul cartuş” şi „Nemuritorii”, vor rula, gratuit, vineri noaptea, la cinema “Patria” din Bucureşti şi la cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu.

Unul din filmele istorice regizate de Sergiu Nicolaescu pe care îl urmăream cu plăcere în copilărie este „Nemuritorii”. Îmi plăcea în mod deosebit datorită faptului că are coloana sonoră semnată de trupa Phoenix.

UPDATE:

“Să îl ia mama dracului. Câtă iubire i-am purtat de-a lungul anilor, cu atât mai mult m-am convins că a fost un om lipsit de caracter. Am să îi atac firmele! Trebuie să vorbesc cu avocaţii mei, pentru că nu obişnuiesc să mă dau bătut. Omul ăsta îmi datora 800.000 de euro. Fiind securist, în gaşcă cu mârlanii şi mitocanii care conduc ţara, nici cei de la Finanţe nu au reacţionat. Am trimis experţi care au descoperit că are să îmi dea drepturile de autor pe 40 de ani de zile. A fost mână în mână şi cu avocaţii, m-au scos de pe genericul filmului – un film de succes, de altfel. Nu mai continui… Mesajul meu este că nu mă dau bătut!”, a declarat Nicu Covaci.

Sursa: Libertatea

Ruşine, Nicu Covaci!

4 păreri la “Sergiu Nicolaescu rămâne cel mai mare regizor al cinematografiei româneşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge