Asemănări între Traian Băsescu şi regele Irod

By | 6 februarie, 2013
Distribuie prietenilor!

Chiar acum citesc o carte despre istoria conspiraţiilor şi a terorismului de la începuturile omenirii şi până în prezent. Cred că este una dintre cele mai complete şi interesante lucrări de acest gen pe care am citit-o vreodată, dacă nu cea mai tare dintre toate.

Şi tot citind, am ajuns la un pasaj care mi s-a părut interesant:

Sinedriul şi-a pierdut mult din importanţă atunci când un rege puternic a ajuns la conducere. În 47 î.Hr., cu toate acestea, Hyrcanus al II-lea a fost numit ethnarch al evreilor, un om devotat cauzei fariseilor, iar Sinedriul a fost reorganizat în funcţie de dorinţele lor.

Una dintre primele acţiuni ale de acum tot mai puternicului organism, a fost aceea de a-l judeca pe Irod cel Mare, acuzat de cruzime în guvernarea sa. De aceea, atunci când Irod şi-a consolidat în cele din urmă puterea în Ierusalim, în 37 î.Hr., patruzeci şi cinci de judecători au fost executaţi. Potrivit „Enciclopediei Catolice”, deşi Irod a permis Sinedriului să existe în continuare, acest Sinedriu nou, plin de creaturile sale, a fost utilizat în continuare ca un simplu instrument la cheremul lui.

Deci regele Irod, care a domnit pe vremea lui Iisus şi este menţionat şi în Biblie, era un domnitor crud şi abuziv, iar Sinedriul, un fel de tribunal religios al evreilor, l-a judecat. Irod s-a răzbunat pe o parte din membri Sinedriului eliminându-i, iar apoi şi-a băgat acolo proprii oameni, pentru a transforma instituţia într-un instrument pentru folosul personal.

Nu vi se pare o asemănare destul de mare cu ceea ce a făcut şi Traian Băsescu în zilele noastre? Pe atunci se numea Sinedriu. Acum avem Curtea Constituţională, CSM, ÎCCJ, dar lucrurile se petrec cam la fel. 🙂

O părere la “Asemănări între Traian Băsescu şi regele Irod

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge