Atac împotriva BOR cu participarea TVR

By | 7 februarie, 2013
Distribuie prietenilor!

De câteva zile se desfăşoară un atac furibund pe toate canalele media, împotriva Bisericii Ortodoxe Române, care chipurile ar primi de la stat sume uriaşe, pentru salariile preoţilor şi pentru construirea de biserici, în vreme ce ţara duce lipsă de “spitale şi şcoli”.

Campania se desfăşoară prin intermediul a 23 de ONG-uri care au publicat un comunicat, dar şi pe Internet, ziare şi televiziuni.

La loc de frunte în această campanie de dezinformare se află TVR, unde domnul Moise Guran prezenta în emisiunea sa nişte sume halucinante pe care BOR le-ar primi de la stat pentru salariile preoţilor. Mai precis 540 de milioane de euro, în timp ce pentru medici ar fi alocate doar 200 de milioane de euro.

moise guran salarii BOR

Scandalul a fost preluat orbeşte pe bloguri şi pe reţelele de socializare, unde Biserica este înfierată şi condamnată ca parazit al societăţii şi un instrument nociv pentru dezvoltarea psihică a oamenilor.

În final toată această poveste s-a dovedit a fi o dezinformare grosolană, cele 540 de milioane de euro fiind în realitate doar 70 de milioane, iar acea sumă se referă la totalitatea cultelor religioase, nu numai la cel ortodox, pentru salariile preoţilor BOR alocându-se doar 60 de milioane de euro. “Greşeala” aparţine ONG-urilor care ar fi făcut calculele pe baza unor informaţii communicate de BOR, care precizează că biserica primeşte de la stat 0,4% din PIB.

Mai multe informaţii găsiţi în acest articol, care merită citit şi dat mai departe.

14 păreri la “Atac împotriva BOR cu participarea TVR

  1. Sandu Barbu

    Să nu se dea NIMIC pentru prestarea preoţilor, pastorilor etc. Statul trebuie să nu se amestece cu religia niciodată. Orice cult trebuie să subziste prin propriile puteri. Dădeau romanii ceva creştinilor din secolele 1-3? Răspunsul e da: Îi dădeau la lei! Azi e un pic diferit: le dau lor leii. Şi creştinii creşteau în număr. Nu aveau ei catedrala neamului, nu aveau facultăţi şi nu aveau doctoranzi în religie şi slujitori cultici plătiţi de la stat – dar aveau credinţă şi dragoste. Azi nu mai au decât aroganţă, diplome şi o dorinţă enormă de monumentalitate. Numai monumentele istorice ar trebui protejate de stat, nu salariile preoţilor. Aceştia ar trebui plătiţi de enoriaşi prin donaţiile lor LA BISERICĂ, nu de stat. Statul ar trebui să fie echidistant faţă de biserici, să le asigure libertatea de exprimare, de întrunire, de construire de locaşuri – dar să nu-i şi plătească pentru asta! Cine vrea să construiască sau să facă opere de caritate, s-o facă pe banii lui! Banii statului nu trebuie să meargă la persoane religioase, ci la proiecte sociale: spitale, sanatorii, terenuri de sport pentru sportul de masă. Nu biserici – acestea sunt opţiuni individuale, nu de stat! Statul nu trebuie să aloce bani pentru sprijinirea doctrinelor şi dogmelor. Asta e treaba celor care cred în ceva – să aibă libertate să vorbească, dar nu dreptul să fie plătiţi din banii mei ca să vorbească despre ceea ce cred ei!

  2. ARTUR

    NU ESTE CINSTIT CA B.O.R SA FIE SUSTINUTA FINANCIAR DE STAT !!! HOTII CEI MAI MARI SUNT IN B.O.R. ! DACA FACI NUNTA PLATESTI DACA FACI BOTEZ PLATESTI DACA-YI MOARE CINEVA PLATESTI ! CONSIDER CA PREOTII AR TREBUII SA-SI OFERE SERVICIILE GRATUIT NU CONTRA COST DACA SUNT CREDINCIOSI SI SE CONSIDERA OAMENI CARE PROPOVADUIESC CUVINTELE LUI DUMNEZEU SI ALE LUI ISUS MANTUITORUL !!! ISUS S-A JERTFIT PENTRU NOI SI NU A LUAT DE LA OAMENI CI A DARUIT !!!

  3. Sandu Barbu

    Credinţa în Hristos este o chestiune abstractă. Statul trebuie să se ocupe de lucruri concrete, palpabile, care ţin de material. Credinţa e o opţiune individuală care nu are nevoie de susţinerea statului ŞI NICI NU TREBUIE susţinută de stat. Credinţa în Hristos are în lume sute de viziuni – şi tocmai asta face necesar ca statul să-şi vadă de administrarea materială a societăţii şi PĂZIREA legii şi a libertăţilor de a crede cum şi ce vrei atâta vreme cât nu lezezi drepturile sau libertăţile altuia. Care credinţă e mai bună? Cea creştină sau cea musulmană? „Păi aia creştină, că e a noastră!” NU! Credinţa e o opţiune individuală necuantificabilă. Iar dacă e să vorbim în termeni biblici „[…] potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia.” Romani 12:3. Apoi, dacă Dumnezeu împarte credinţa, statul ar trebui să se ocupe de altceva – că oricum beneficiarii vor alege singuri ce să facă cu ea (scuzaţi cacofonia)! Cu bani sau fără bani de la stat.
    Sandu Barbu´s last blog post ..PENTRU ALBUL MEU

  4. Dan Tănăsescu Post author

    @Sandu Barbu: Am înţeles, deci dumneata vrei un stat ateu de tip comunist, care neagă originea creştină a naţiunii române şi se ocupă doar de chestii materiale.

  5. Sandu Barbu

    Statul comunist nu admite pluralitate şi libertate de gândire în afara ideologiei atee. Eu vreau un stat „necăsătorit” cu biserica (indiferent care). Cruciadele (jihadul creştin), rugurile pe care au ars indezirabilii (oameni de ştiinţă şi oameni cu alte viziuni despre Dumnezeu)stau dovadă că biserica trebuie exclusă din aparatul de stat. Statul trebuie să fie garantul libertăţii cetăţeanului şi să asigure unitatea în diversitate. Să fie complet transparent şi incapabil de a avea preferinţe religioase, politice sau etnice. Sunt convins că sunteţi animat de intenţii lăudabile, dar vă rog să vă luaţi timp să priviţi chestiunea din unghiul pe care-l propun. Cu respect, Sandu Barbu.
    Sandu Barbu´s last blog post ..TERRAE WEVOLN

  6. Dan Tănăsescu Post author

    Nu îmi amintesc să fi existat în istorie Cruciade ortodoxe. Ideile dumneavoastră par a fi inspirate din propaganda „politicii corecte” a marxismului cultural globalist.

  7. Dan Tănăsescu Post author

    Nu sunt militant ortodox sau de alt gen. Sunt mai degrabă tradiţionalist şi conservator, aşa cum era şi Mihai Eminescu pe vremea lui. 🙂

  8. Sandu Barbu

    Eu nu mă plasez în tradiţie, necum în conservatorism tocmai pentru a-mi păstra obiectivitatea când vine vorba de schimbările de care are nevoie societatea. Voi lua de la oricine ceea ce este de bun simţ, şi voi dezaproba ceea ce logica şi gândirea critică respinge – chiar dacă acesta ar fi marele Eminescu. De altfel, tipul ăsta de atitudine îl are Isus. Pe El nu l-a interesat tradiţiile bisericii de stat din Israel – care L-a şi răstignit, de altfel. El este cel care a spus când a fost întrebat dacă e bine ca statul să dea bani la biserică: „Daţi Cezarului ce-i al Cezarului, şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu.” Planurile nu trebuie amestecate: Dumnezeu trebuie să rămână separat de puterea prin care activişti religioşi ar putea impune viziunea lor religioasă tuturor oamenilor. De altfel, semnul fiarei din Apocalipsa 13 se leagă de o domnie religioasă, de un stat religios care IMPUNE ÎNCHINAREA. Să fim oneşti – ORICE religie care ajunge să poată prescrie LEGAL regulile de închinare va ajunge persecutoare a celor care nu-i împărtăşesc dogmele. Vă recomand filmul „AGORA” şi vă împărtăşesc cu umilinţă cronica pe care am postat-o pe saitul meu: http://www.filmaniac.ro/index.php?start=5

    Dorinţa mea nu este să vă devin antipatic bătându-mă cu pumnii în piept sau „dând cu pumnul în aer” cum zice apostolul Pavel. Îmi place dialogul cu domnia voastră. Scriu cu pasiune despre lucruri în care cred şi sunt convins că şi dumneavoastră o faceţi. Sunt de părere doar că natura umană nu trebuie lăsată să primească putere fără a fi ţinută în şah democratic prin păreri diferite, pluralism politic şi religios. Cu respect, Sandu Barbu.
    Sandu Barbu´s last blog post ..TERRAE WEVOLN

  9. Dan Tănăsescu Post author

    Filmul „Agora” pe care l-am văzut de vreo 2 ori, este un film tipic de propagandă ateistă şi anti-creştină, care nu respectă nici măcar adevărul istoric.

  10. Sandu Barbu

    Iar Giordano Bruno şi cei 50 milioane de oameni arşi pe rug în timpul Evului Mediu din motive de credinţă sunt exagerări istorice, bănuiesc. O să spuneţi că Biserica Ortodoxă n-a făcut aşa. De-aia postez: ca s-o opresc să capete o astfel de putere. Credinţa n-are nevoie de subvenţii şi ajutoare de la stat. Ea vine de la Dumnezeu şi, dacă e acceptată, mută munţii. Ăăăăă… fără bani de la stat. 😀
    Sandu Barbu´s last blog post ..TERRAE WEVOLN

  11. cyp

    Domnul Sandu inteleg de ce vreti sanatorii si spitale, pentru ca din cate vad acolo trebuie sa va faceti o resedinta de cativa ani. Giordano Bruno a fost ars de biserica catolica dupa marea schisma ca urmare a unor actiuni ale sale care cei care il promoveaza nu vor sa le discute. Daca cauti Giordano Bruno o sa vezi cine a fost si ce a facut imaginea istoriei fiind diferita de propaganda atee.Sustii de asemenea ca sunt multe vederi in privinta crestinismului. Este adevarat dar nu toate sunt valide. Nu exista mai multe adevaruri. multi rataciti incearca sa amestece intunericul cu lumina desi Pavel intreaba retoric: „ce amestec are lumina cu intunericul?”. Sustii ca au fost arsi milioane de oameni pe rug in Evul mediu. Te rog sa aduci documente istorice in privinta asta. E cam ciudata afirmatia avand in vedere ca populatia europei suferise o micsorare drastica ca urmare a epidemiilor de ciuma si ca urmare e improbabil sa fi existat atatea persoane. ca sa fie arse pe rug. De asemenea ce e foarte interesant e ca desi sustii in teorie o echidistanta intre religii ca toti ateii de altfel, in realitate toti atacati crestinismul. In tara noastra poate ca e normal din moment ce mai mult de 90% din populatie se autodeclara crestina, dar in multe parti ca de exemplu America exista un amalgam de credinte si culturi si intotdeauna crestinismul e atacat de atei. Dumnezeu este adevarul. Cei ce fac cele bune vin la lumina ca faptele lor sa fie vadite. Cei ce fac rau urasc adevarul pentru ca le e frica ca faptele lor cele rele sa fie vadite. De aceea crestinismul e atacat atat. Slujitorii intunericului si ai minciunii urasc adevarul si de aceea il ataca constant.

    Despre scoli si spitale nu vad de ce s-ar acorda bani scolilor (salariul unui profesor din inavatamantul obligatoriu raportat la orele de munca pe an e unul din cele mai mari din Romania; daca vor salarii mai mari sa munceasca 40 de ore pe saptamana 11 luni pe an, nu 16 ore 9 luni pe an) care nu isi fac datoria si spitalelor care sunt la nivelul in care te omoara cu zile daca intri intr-un spital de stat. In plus ce e mai bine? Sa fie spitale multe si dotate sau sa nu mai avem bolnavi? Eu zic ca a doua varianta. Vedem in ziua de azi din ce in ce mai multe cazuri de boala grava la copii de copii incontrolabili si de alte probleme, dar nimeni nu vede cauza, nimeni nu se mai gandeste sa isi ceara iertare de la bunul Dumnezeu care il suparam mereu cu pacatele noastre.Nimeni nu se mai roaga, si pacatul a devenit regula. Cred ca cel mai mult avem nevoie de biserica. Fara Dumnezeu cadem in multe probleme si de multe ori in deznadejde si ca urmare apar atatea cazuri de sinucederi si crime monstruoase.

  12. Alis

    Domnule Sandu Barbu, sunteti atat de obositor in incercarea asta idioata de a fi „politically correct”! Ne-am saturat de astia ca Dumneavoastra, ca de mere padurete! Va rugam, lasati-ne pe noi, Romanii, sa facem cum vrem la noi in tara, adica, in Romania! Si nu uitati ca scoala publica, gratuita, a fost infiintata de catre Biserica Romana! In plus, atatea spitale si orfelinate au fost construite de catre Biserica Romana! Ma surprinde inversunarea pe care o aveti vizavi de implicarea Bisericii in treburi „ale statului”! Oare aveti aceeasi inversunare si cand vine vorba despre coruptia din sistemul medical, educational, cultura, samd…?! Sunteti la fel de acerb si vizavi de marii corupti ai Romaniei, care la un semn, v-ar putea lua capul de pe umeri?! Ma indoiesc! Sunteti un „dur” atunci cand stiti ca „adversarul” este un bland si nu va poate ataca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge