Colectivismul rău, individualismul bun şi psihologia politică

By | 8 aprilie, 2015
Distribuie prietenilor!

Îmi amintesc de vremea când eram la liceu, pe vremea lui Ceauşescu şi aveam o materie care se numea „Economie politică”. Era un fel de ştiinţă amestecată cu ideologie, adică teoriile economice aveau ca origine nu experimente şi calcule ştiinţifice ci reprezentau aplicarea în economie a unei doctrine politice.

După decembrie 1989, lucrurile nu s-au schimbat esenţial, în sensul că economia a rămas în continuare politică, dar s-a schimbat doar ideologia. Dacă pe vremea comunismului economia se baza pe ideologia socialistă, acum se mănâncă pe pâine economie neoliberală, atât în facultăţi, cât şi în politică şi în programele de guvernare.

Se pare că neoliberalismul se extinde şi asupra altor domenii considerate ştiinţifice, unul dintre acestea fiind psihologia.

Psihologul Daniel David se pare că este unul dintre pionierii acestei noi ştiinţe, pe care am numit-o „psihologie politică”. Domnia sa a avut un dialog cu cititorii site-ului „de dreapta”, fost băsist, initutlat HotNews.ro. Tema discuţiei a fost „radiografia poporului român”, Daniel David fiind coordonatorul grupului de psihologi care reface lucrarea filosofului Constantin Rădulescu Motru – „Psihologia poporului român”.

Psihologul nostru consideră că problema românilor, care îi împiedică să aibă normalitate/modernitate economică, este colectivismul şi unica soluţie este adoptarea de către noile generaţii a mentalităţii autonome/independente, care de fapt este un eufemism pentru individualism.

Bătălia majoră între mentalitatea/civilizaţia colectivistă vs. autonomă se dă la nivelul generaţiei de mijloc. Dacă autonomii câstigă, putem intra în normalitatea/modernitatea economică în câţiva ani (3-5 ani). Dacă aceştia pierd, va trebui să aşteptăm o generaţie (20+ ani), astfel încât acum cei care au acum în jur de 20 de ani să ajungă în poziţii de influenţă socială. La cum merg lucrurile în prezent, cred că vom pierde… şi vom fi o generaţie de sacrificiu; măcar să nu pierdem fără să ne batem pentru valorile în care credem!”, le-a spus Daniel David cititorilor HotNews.ro.

Societatea colectivistă este tipul de societate tradiţională, pe care o găsim predominant în Asia şi Europa de Est. Colectivismul tratează individul ca făcând parte dintr-un colectiv, dintr-o comunitate, ceva care reprezintă un organism mai mare şi prin urmare interesele şi scopurile individuale trebuie să se subsumeze celor colective, pentru binele general.

Societatea individualistă, de tip anglo-saxon, a apărut odată cu dezvoltarea ideilor liberale în Marea Britanie, care au evoluat în paralel cu revoluţia industrială şi capitalismul. Individualismul pune pe primul plan individul şi interesele personale, colectivul, comunitatea fiind pe plan secundar. Societatea este văzută ca o colecţie de indivizi, care îşi urmăresc propriile interese şi au propriile idei şi valori, interacţionând între ei numai în funcţie de aceste interese şi valori individuale.

În politică, colectivismul este asociat cu comunismul, iar individualismul cu ideologiile liberale, cum ar fi liberalismul clasic, libertarianismul sau neoliberalismul.

Din punct de vedere religios, colectivismul este similar cu creştinismul, în timp ce individualismul este caracteristic satanismului şi religiilor păgâne, precreştine, care idolatrizează natura şi animalele.

Revenind la psihologul Daniel David, care este profesor de ştiinte cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la UBB, profesor universitar adjunct la Mount Sinai School of Medicine New-York, SUA, şi formator în psihoterapie raţional-emotivă şi cognitiv-comportamentală la Albert Ellis Institute, SUA, observăm că domnia sa face mai mult politică decât psihologie. Ne spune că cea mai mare problemă a noastră ca popor este colectivismul (comunismul) şi singura soluţie pentru dezvoltare economică şi intrare în normalitate, adică modernitate, este societatea bazată pe autonomie/independenţă, adică individualismul (liberalismul anglo-saxon).

Renunţarea la colectivism presupune oare şi abandonarea credinţei ortodoxe, a grijii pentru cel de lângă noi, a tradiţiilor populare, a patriotismului, a mândriei naţionale?

Ce pot însemna toate acestea, dacă nu o extindere şi în domeniul psihologiei a ideologiei neoliberale, care a fost impusă forţat în ultimii 25 de ani atât în politică, cât şi în economie, ştiinţă, învăţământ, cultură, ca unică soluţie şi sistem de gândire dominant şi care înseamnă instaurarea imperialismului american în România?

Daniel David, chiar recunoaşte că este angajat politic şi că nu e vorba doar de un studiu de psihologie, ci de valori în care crede, alături de alţi adepţi ai ideilor occidentale. Exprimându-şi regretul că în lupta cu colectivismul generaţia de „autonomi” va pierde, el spune aşa: „măcar să nu pierdem fără să ne batem pentru valorile în care credem!” Din câte ştiam eu, psihologia de bazează pe date, fapte şi experimente ştiinţifice, nu pe valori în care credem!

4 păreri la “Colectivismul rău, individualismul bun şi psihologia politică

  1. Cristian

    Dan Tanasescu apreciez acest articol si ma bucur ca ai mentionat de HotNews, pe care o consider ca una dintre sursele principale de intoxicare. Din pacate lucrurile sunt si mai complicate. Am cunoscut un personaj uns cu toate alifiile, care se declara comunist convins, adept al colectivismului, dusman al capitalismului (cel putin asa se infatisa el), etc. Toate bune si la locul lor, insa acest individ detesta amarnic crestinismul , mai ales ortodoxia si principala ei baza, familia. Acest om era un fel de comunist cu trasaturi neoliberale de tip individualiste. Comunismul la care visa el era un fel de NWO in care orice femeie trebuie sa procreeze cu cat mai multi barbati, iar orice barbat sa fecundeze cat mai multe femei, sustinand ca familia este principalul obstacol in evolutia omenirii. Tot el sustinea ca statul este singurul care trebuie sa creasca si sa educe copiii. Asa ca referitor la materialul tau, iata ca exista si oameni care joaca la doua sau mai multe capete, precum ,,scopul scuza mijloacele”. Banuiesc ca multa lume a observat ca statele ortodoxe au din ce in ce mai multe dificultati, iar Imp Iudeo-anglo-american a reusit sa bage zanzania intre ele. Vedeti relatiile ruso-ucrainene sau cele ruso-romane, etc. Din pacate Romania are cele mai proaste relatii cu vecinii sai care culmea au predominant aceeasi religie. Dupa ce am citit si analizat acest articol, mi s-a intarit convingerea ca de fapt tinta nu este o natiune anume sau o doctrina politica, ci ortodoxia in sine. Daca prin absurd s-ar eradica ortodoxia in Romania, cred ca masonii nu ar sta pe ganduri si ar curge cu investitii in orice domeniu de ar ajunge salariul mediu undeva poate chiar la 3000 de euro. Cam asta ar fi ,,rasplata satanica” pt cine se indeparteaza de invataturile lui Iisus. Toate ca toate, actualul sistem neo-liberal nu face altceva decat sa pregateasca terenul pt un posibil stat unic mondial asa zis comunist, in care oricine se va opune noilor conditii va fi catalogat drept capitalist, fascist, anarhist, etc. Daca se va infaptui sau nu, ramane de vazut. La cum decurg lucrurile are sanse mari de izbanda.

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Cum ar putea un comunist să iubească creştinismul, având în vedere că prin ideologie comuniştii sunt atei? Nu trebuie confundat colectivismul cu creştinismul şi cu comunismul. Eu nu am spus că sunt identice, ci doar că sunt asociate şi comparate din punctul de vedere al organizării societăţii.

  3. Horea

    Foarte utila dezbaterea acestui subiect, si asta multumita lui Dan. Tot mai des apar noi curente ideologice neoliberale care sunt contrare experientei formate dealungul secolelor, experiente cristalizate solid in organizarea familiei si religiei ca si componenta primordiala a societatii si natiunii. Atacul la religia Ortodoxa si la familia care e celula de baza a societatii, e promovat pe toate caile posibile din cauza ca in actualitate suntem in faza in care zona Ortodoxa ( Europa de est ) este in centrul atentiei pentru a fi luate in proprietate. In parallel cu aceasta are loc in media Romaneasca o campanie de denigrare a tot ce e Romanesc, a tot ce e parte din fiinta noastra nationala, fara ezitare trecand la devalorizarea noastra ca si popor, fiind trecuti in categoria de populatie in deriva. Lucru essential, aceste curente nu se refera niciodata la organizarea vietii evreilor ortodocsi ci numai la noi, Rusi, Ucrainieni, etc. In contrast cu ce ni se propovaduieste noua, viata evreilor este adapostita in enclave fara acces din exterior, cu scoli in exclusivitate pentru ei, in care religia are prioritate absoluta pe baza careia se cultiva dirijarea si organizarea vietii. Familiile evreilor intotdeauna zamislesc 4-5…8-10 copii, fara a-si pune problema overpopulatiei, pentru ei globul pamantesc fiind incapator. Noi, niste admiratori ai felului lor de organizare trebuie sa realizam un schimb de experienta cu scolile si gradinitele lor, sa observam felul lor de viata, programa de invatamant, pentru ca apoi sa luam la intrebari ministerul invatamantului in legatura cu masurile luate in ultimii 25 de ani, masuri care au degradat invatamantul nostru fara precedent, asta ca urmare a indrumarilor venite de peste ocean. Realitatea e ca nu am nici-o incredre in guvernul Romaniei care in nici-un caz nu ne reprezinta pe noi, si as propune ca noi sa ne organizam viata dupa cum am facut-o si in trecutul indepartat. Si pentru a invata cum sa ne aparam familia si religia noastra, propun sa vizitam felul de trai si organizare in familiile si scolile evreesti din Williamsburg Brooklyn NY ( ortodocsi Satmar, cu origini din Satu Mare ), Lakewood, Paramus, si Woodcliff Lake NJ. Daca vreti, eu va asigur transportul, cazarea si masa pentru 2-3 personae in SUA. Incerc sa fac o paralela intre comunismul prin care am trecut si noua ordine mondiala care vrea sa ne supuna. In communism am avut o locuinta si un serviciu, plus bicicleta, motoreta, si cei mai rasariti la urma cate o masina. In rest toate bogatiile solului, subsolului apartineau statului condus de comitetul central. In Rusia componenta comitetului central era 99% din evrei care au fost detronati de Stalin, drept pentru care a inceput razboiul rece. Pentru ca poporul ales sa nu mai aiba surpriza prin care a trecut cu Stalin, s-a conceput ca pozitia comitetului central sa fie inlocuita de corporatii si establismentul financiar ( care sunt aceeasi evrei ), acestia devenind stapanii solului si subsolului cu ajutorul guvernelor corupte ca cel al Romaniei. Aceste corporatii au dreptul sa dea in judecata statele care nu le pune la dispozitie tot ce vor ei, si dupa caz sa intervina militar cu trupele private de mercenari, fara nici-o riposta din cauza lipsei armatelor nationale. Ca si in comunism, noi poporul vom fi la fel de saraci fiind limitati la o locuinta, bicicleta, masina si un serviciu. Toti milionarii care au delapidat Romania de exemplu for fi incarcerati si averile lor trecute in proprietatea statului de unde vor fi canalizate la FMI pentru plata datoriilor. Dar pentru ca acest scenariu sa se indeplineasca, e necesar ca noi sa fim deposedati de puterea colectivitatii, de stabilitatea familiei si credinta sustinuta si aparata de religie. Pentru a intelege propunerile neoliberale impuse, trebuie sa fim capabili in a deslusi adevaratele intentii, pentru a descoperi reactia corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge