România şi Bulgaria fac împrumuturi secrete pentru salvarea băncilor greceşti

By | 19 iulie, 2015
Distribuie prietenilor!

Banca Centrală Europeană a introdus linii de credit secrete pentru Bulgaria și România, ca parte a unui efort mai larg de a convinge autoritățile de reglementare străine să nu blocheze filialele locale ale băncilor grecești.

Știrile despre sprijinul din spatele scenei pentru filiale au apărut atunci când guvernatorii BCE au decis, joi, să ofere 900 milioane de euro în plus în fonduri de urgență pentru sectorul financiar asediat al Greciei, o creștere marginală a finanţării de urgenţă de 89 de miliarde de dolari care a avut loc deja.

Piraeus Bank, Banca Naţională a Greciei, Eurobank și Alpha Bank au toate active substanțiale în Europa Centrală și de Est. Dacă aceste active ar fi confiscate de către autoritățile de reglementare locale, băncile-mamă ar avea o pierdere imediată de capital, care ar provoca o lovitură potențial terminală pentru sistemul financiar intern a Greciei, care deja atârnă de un fir de aţă, deoarece ţara se luptă să convină cu creditorii internaționali un nou pachet de salvare.

„Teama este că, dacă cineva iese în faţă și trage ştecherul din priză, toată lumea îl va urma”, a declarat o persoană familiară cu situația.

Persoana respectivă a spus că BCE a pus în aplicare măsuri speciale „de swap”, sau linii de credit bilaterale, cu România și Bulgaria, pentru a le asigura că băncile grecești trebuie sprijinite financiar pe parcursul crizei actuale.

Sursa: Financial Times

Dacă acest lucru este adevărat, înseamnă că se repetă scenariul din 2009, când Băsescu a făcut împrumutul de 20 de miliarde de euro pentru a slava filialele băncilor austriece din România. Să vedem atunci câţi dintre români vor mai fi atât de entuziaşti în a-i sprijini pe greci şi vor mai fi „alături de ei”, ca până acum! 🙂

2 păreri la “România şi Bulgaria fac împrumuturi secrete pentru salvarea băncilor greceşti

  1. red

    din pacate nu salveaza bancile „grecesti”. acolo este goldman sachs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge