Competiția este o tâmpenie inventată de bogătași

By | 24 ianuarie, 2020
Distribuie prietenilor!

Nu mai pot cu competiția! M-au înnebunit unii, că nu se poate fără competiție, că progresul se obține numai prin competiție, că viața ar fi plictisitoare fără competiție etc.

De ce avem nevoie de competiție în societate? Societatea este o formă extinsă a familiei. Într-un fel, societatea este o familie mai mare din care toți facem parte. Prin urmare, ceea ce se aplică în cazul societății se aplică și în cazul familiei. Deci, să ne imaginăm o familie bazată pe competiție! O familie bazată pe competiție ar fi o familie în care mama, tata, copii, bunicii ar concura unii cu alții încercând fiecare să mănânce mai mult, să cheltuie mai mulți bani, să se uite mai mult la televizor, să aibă mai mult acces la Internet, să aibă mai multă autoritate în cadrul grupului ș.a.m.d. Vi se pare o astfel de familie armonioasă și normală, sau o casă de nebuni?

Tot la fel și în societate. Dacă suntem o comunitate, de ce să ne batem unii cu alții pentru un loc de muncă, de ce să ne batem pe averi, bani, poziții înalte la locul de muncă sau în stat, în loc să cooperăm și să muncim împreună pentru o viață mai bună și mai ușoară? Vi s-ar părea normal ca într-o familie copiii și bătrânii să lupte pentru supraviețuire? Atunci de ce ar fi normal ca un membru al societății să se zbată pentru a-și asigura traiul fără ca nimeni să îl ajute?

Se vorbește mult despre progres și de faptul că acesta poate fi obținut numai prin competiție. Dar despre ce progres vorbim și cui folosește lui? Progresul în care majoritatea suferă de foame, stres și lipsuri și câțiva adună averi astronomice, pe care nu le pot cheltui nici în 100 de vieți? Acum câteva secole ne omoram între noi cu bâte săbii și topoare, azi ne omorâm cu pistoale, mitraliere și rachete balistice… Ăsta e progresul? Bunicii noștri se înjurau față în față, noi azi ne înjurăm pe Facebook. Ăsta e progres?

Ideea de competiție a fost inventată de cei bogați, pentru că pe ei îi avantajează cel mai mult. Dacă ești egoist, lacom, lipsit de empatie pentru semenii tăi (adică un psihopat) și ai o poziție privilegiată în sistemul economic, atunci competiția ți se potrivește de minune. Odată pentru că în competiții întotdeauna învinge cel mai puternic și pe urmă pentru că, ținând masele dezbinate, adică în competiție, le poți controla mult mai ușor și astfel îți poți păstra poziția și privilegiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge