Covidul și manipularea prin cifre

By | 26 octombrie, 2020
Distribuie prietenilor!

Pentru cei care nu înțeleg prea bine ce este manipularea și cum funcționează ea, am să vă explic cum vă manipulează binomul guvern-mass-media prin cifre.

Zilnic ni se spune de prezentatoare ”cu ochii cât cepele” că s-au înregistrat 3000 de noi cazuri… 4000 de noi cazuri… 5000 de noi cazuri… de Covid. Apoi, imediat, suntem alarmați, spunându-ni-se că sistemul medical este depășit de situație și că nu mai sunt locuri libere la ATI.

Dar ce înseamnă 5000 de noi cazuri? Înseamnă că 5000 de persoane au fost testate pozitiv! Asta nu înseamnă nici 5000 de noi bolnavi în stare gravă, nici măcar că sunt 5000 de persoane infectate, pentru că testul este irelevant. Pentru a ne da seama dacă sunt sau nu mai sunt locuri libere la ATI din cauza cazurilor de Covid, ar trebui să ni se comunice numărul de bolnavi în stare gravă, indiferent de afecțiune și acesta să fie comparat cu numărul total de paturi disponibile de la terapie intensivă la nivel național. Atunci am vedea că sunt destul multe locuri libere și că sistemul nu este deloc sufocat, așa cum ne panichează zilnic prompteristele.

PS: De câte ori trebuie să iau o decizie fac o evaluare a riscurilor – în cazul de față, care sunt riscurile dacă port mască și dacă nu port mască – și întotdeauna aleg varianta cu riscul mai mic.

O părere la “Covidul și manipularea prin cifre

  1. Stela

    Da.
    De câteva zile mesajele RO Alert, la mine în oraș, au panicat și îngrozit cetățenii. Ca astăzi să ni e comunice, tot prin RO Alert, că am depășit pragul de 3/1000 infectări și masca e obligatorie oriunde.

    PS Deși am pus în balanță riscurile, recunosc că eu, până acum, am ales mai mult situațiile cu risc crescut, probabil așa aveam conștiința împăcată (dacă toți am fi procedat așa nu am fi ajuns aici).Deși știu, după cum am mai spus, că la nivel de simplu cetățean, nu prea pot schimba nimic, decât să risc o amendă, să produc tulburare socială ori să rămân fără unele cumpăraturi deoarece refuz a merge la magazin și a mă scana la aparat că să-mi deschidă ușile 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge