Magia nu poate schimba realitatea obiectivă

By | 4 noiembrie, 2020
Distribuie prietenilor!

După schimbarea de regim din 1989, în România a pătruns masiv o vastă literatură esoterico-spiritualistă, în cea mai mare parte de factură New Age, care în esență este satanism.

Una din ideile de bază ale acestor învățături este aceea că omul își poate crea prin voință, afirmații, imaginație și vizualizare propria realitate sau cel puțin poate modifica realitatea în care trăiește. Transpunerea în practică a acestui principiu se numește magie sau vrăjitorie, în forma ei populară.

Pe lângă această literatură pseudo-spirituală s-a dezvoltat și o industrie a autoajutorării (self-help), a dezvoltării personale, a cărților, cursurilor și conferințelor motivaționale, care oferă rețete ale succesului și împlinirii aspirațiilor și dorințelor. De fapt toate acestea sunt escrocherii, menite să scoată bani serioși din buzunarele naivilor, oferindu-le în schimb truisme frumos ambalate, speranțe și iluzii. Toate acestea au mare succes la public pentru că răspund unor nevoi umane profunde, cum ar fi controlul asupra propriei vieți și destinului, împlinirea rapidă și fără efort a dorințelor etc.

Pentru mine este clar faptul că realitatea obiectivă nu poate fi modificată de oameni, mai ales doar prin pură gândire și imaginație. Motivul este acela că sursa acestei realități se află într-o dimensiune superioară celei spațio-temporale, a lumii în care trăim, iar noi, oamenii, ca fenomene care se desfășoară în cadrul dimensiunii spațio-temporale, nu cunoaștem această sursă, nu putem să o conceptualizăm și nu suntem în stare să o percepem, cu atât mai puțin să modificăm realitatea emanată din ea. Religiile numesc această sursă primordială Dumnezeu, deci schimbarea realității ar însemna controlul și modificarea voinței Lui Dumnezeu.

Pe de altă parte, presupunând că orice individ ar avea capacitatea să schimbe realitatea obiectivă, ar însemna că s-ar putea crea, la momentul actual, în jur de 7 miliarde de realități diferite care se bat cap în cap, ceea ce practic înseamnă haos, deci e imposibil.

Revenind la filosofia satanică, ce se poate spune este că prin magie se poate modifica doar percepția asupra realității obiective prin hipnoză sau autohipnoză, nu realitatea însăși. Este ca atunci când un hipnotizator induce transa unui spectator, îi dă să mănânce un căcat și îi spune că este ciocolată, iar cel hipnotizat chiar are impresia că mănâncă ciocolată, îi simte gustul, aroma, dar totul este doar o iluzie. Este cumva similar cu ceea ce este prezentat în filmul ”Matrix”, unde oamenii, prizonieri ai mașinilor și inteligenței artificiale, trăiesc în niște alveole cu lichid, conectați la tot felul de cabluri și senzori, dar au percepția că trăiesc într-o lume super evoluată și civilizată, având parte de confort, hrană și condiții de viață foarte bune.

Deci, în concluzie, totul este o minciună, la baza satanismului stând de fapt minciuna, iluzia și înșelarea minții și a simțurilor. În epoca modernă, intrumentul principal prin care se realizează înșelarea satanică este tehnologia, în special cea a telecomunicațiilor și audio-vizualului. Iar domeniile unde se practică magia modernă sunt cele ale publicității, relațiilor publice, campaniilor electorale, spoturilor promoționale, mesajele de interes public (vezi pandemia Covid-19), filmele artistice, muzica pop, concerte, spectacole etc.

Totuși, magia poate produce schimbări obiective în cadrul societății prin manipularea mentalului colectiv, dar acesta este un cu totul alt subiect.

9 păreri la “Magia nu poate schimba realitatea obiectivă

  1. Stela

    După cum și Culianu afirma: „Magicianul se ocupă astăzi de relații publice, de propagandă, de prospectarea pieței, de anchete sociologice, de publicitate, informație, contra-informație și dez-informație, de cenzură, de operațiuni de spionaj și chiar de criptografie, această știință fiind, în veacul al XVI-lea, o ramură a magiei”

    Sunt întru totul de acord cu cele scrise de dumneavoastră. Prin gândire critică, talent și cunoștiințele pe care le aveți ați sintetizat lucrurile și le-ați prezentat simplu, pe înțelesul tuturor. Un articol excelent, de nota 10.
    PS1: Dacă aveți timp, poate scrieți și un articol despre cum magia poate produce schimbări obiective în cadrul societății prin manipularea mentalului colectiv. Observ tot mai mult că, în mass-media se folosește un limbaj tehnic, în care evoluția noastră, a ființele umane, parcă ar fi doar o statistică, o evoluție a unor date tehnice, abstracte.
    PS2: Eu mai cred și faptul că, toate aceste tehnici de terapie self-help, zen, yoga, psihoterapie trascedentală, etc, prezentate în stil hollywoodian de mass-media au putut contribui și la slăbirea egregorului Bisericii Creștine, prin faptul că mulți caută pe acestea (își investesc energia, gândurile, credința spre ele), în schimb se îndepărtează și părăsesc rânduielile și credința in Biserica Creștină, căzând în tot felul de newage-isme.

  2. Realistul

    Magicianul nu schimbă nici o realitate, el crează o iluzie, mecanică, optică, sonoră ,olfactivă ,îți înșeală simțurile , nu se adresează niciodată raționaului, conștientului sau subconștientului el promovează întotdeauna iraționalul. În fața vrajitorului ajungi deja vrăjit, vrăjitorul,vrăjitoarea,magicianul lucrează cu materialul clientului,cu bagajul mistic al acestuia.

  3. Dan Tănăsescu Post author

    @Realistul: Și unde am spus eu că magicianul ar schimba vreo realitate? Ai citit cu atenție tot articolul?

    PS: Subconștientul se află în domeniul iraționalului.

  4. Dan Tănăsescu Post author

    @Stela: PS1: Mulțumesc! Nu știu dacă voi avea inspirația și dispoziția să scriu acel articol. Un bun exemplu despre cum magia poate produce schimbări obiective în cadrul societății prin manipularea mentalului colectiv este ceea ce se întâmplă acum în lume cu ”pandemia” Covid. Alte exemple ar mai putea fi ceea ce s-a întâmplat la New York pe 11 septembrie 2001 sau asasinarea lui Kennedy. Ți-am recomandat acum ceva vremea o carte scrisă de Michael Hoffman, care tratează acest subiect.

    PS2: Am mai spus pe messenger că un egregor poate fi amplificat sau slăbit numai de membrii săi.

  5. Stela

    PS1: Da. Cartea lui Hoffman am citit-o și în linii mari am înțeles cum stă treaba. Totuși, mi-ar fi plăcut să citesc un articol scris de dumneavoastră în care prezentați și sintetizați acest subiect.

    PS2: Nu vă contrazic. Dar tocmai asta zic că, dacă unii membrii ai egregorului Bisericii Creștine l-au părăsit (în sensul că nu mai participă așa mulți oameni la el, iar gândurile și emoțiile acestor oameni nu mai sunt așa puternice,nu
    mai investesc energie și credință destulă în el, nu participă la rugăciunile, ritualurile, etc, în comuniune unii cu alții) toate astea nu îl pot slăbi? La asta m-am referit, că el poate slăbi deoarece are mai puțini membri și care-și investesc si mai slab gândurile si emoția, nu că s-ar influența egregorii între ei.
    Vă rog să-mi scuzați insistența, poate m-am exprimat greșit și uneori parcă sunt mai grea de cap 🙂

  6. Stela

    Mai am o mică întrebare.

    Așa numitele stări de posesie demonică cum le explicați? Sunt tot o formă de hipnoză, autohipnoză, prin care inconștientul iese la suprafață, să zic așa, fiind excitat de audio-vizual, imaginație, de consumul unor substanțe (alcool,droguri, etc)?

  7. Pingback: Covid este un spirit demonic creat prin magia cuvântului | | Dan Tănăsescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge