Liberul-arbitru și individualitatea sunt iluzii

By | 21 februarie, 2021
Distribuie prietenilor!

Oamenii, pe lângă iluzia liberului-arbitru și controlul asupra propriului destin, mai au și iluzia propriei individualități.

Liberul-arbitru sau voința liberă sunt o iluzie pentru că 90% din procesele fizice și psihice din ființa noastră sunt automate și inconștiente. Sunt reacții biochimice și fenomene electrice complexe care se desfășoară după tipare și programe create în primii ani ai vieții sau moștenite genetic. Plus de asta, deciziile și gândurile noastre sunt într-o bună măsură rezultanta unor factori care acționează asupra noastră din exterior. Neurofiziologii au stabilit experimental că, atunci când, de exemplu, vrem să mișcăm un membru, semnalul motor apare în creier cu câteva fracțiuni de secundă înainte ca noi să luăm decizia conștientă de a efectua mișcarea. Deci, cine ia deciziile și de unde ne vin gândurile?

Individualitatea este și ea o iluzie, pentru că numai în aparență suntem separați de lumea înconjurătoare. În realitate, toate componentele acestei lumi, inclusiv ființele umane și mai ales ființele umane, sunt interconectate atât la nivel energetic, cât și mental. Și când spun ”interconectate” nu mă refer la insule separate, care comunică prin semnale cu alte insule și părți componente integrate în ceva mai mare: o minte colectivă și un suflet colectiv. Este la fel ca în cazul picăturilor de apă care alcătuiesc un ocean și care nu pot fi deosebite una de alta fiind parte din ceva mai mare, numit ocean. Este o iluzie faptul că mintea noastră se rezumă la corpul fizic și creier, cea mai mare parte a sa fiind în exteriorul nostru și a celorlalte ființe și obiecte din lumea manifestată.

Religia ne învață că noi suntem speciali, că suntem ”fii Lui Dumnezeu”, că suntem mult mai importanți decât lumea animalelor, a plantelor sau lumea minerală. În realitate, cred că Lui Dumnezeu nu îi pasă de noi ca indivizi, individul este ca valul într-un ocean, care apare și dispare în variate forme, importantă fiind doar Omenirea, Creația, în care indivizii sunt doar fenomene efemere, scânteieri de o clipă pe o planetă care este doar un fir de praf rătăcit în Universul infinit. Ceea ce contează este doar sufletul colectiv și mintea colectivă care alcătuiesc un egregor pe care religiile îl numesc Dumnezeu, dar care nu este Creatorul.

Motivul pentru care în lumea modernă este întreținută iluzia individualității, a liberului-arbitru și a importanței exagerate pe care o dăm egoului nostru, este cultura Occidentală bazată pe liberalism, care în esență este satanism. Liberalismul promovează individualismul, separarea de comunitate, competiția și relativismul moral și este cauza principală a crizei spirituale și a disoluției și atomizării societății contemporane. Pentru a ne salva de la pieire, singura soluție este să redescoperim valorile spirituale ale strămoșilor noștri care au stat la baza formării noastre ca popor.

11 păreri la “Liberul-arbitru și individualitatea sunt iluzii

  1. Stela

    Sunt de acord. Mai puțin penultimul paragraf, acela îmi e mai greu să-l accept în totalitate. Bineînțeles asta nu înseamnă că nu ați putea avea dreptate.
    Mulțumiri!

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Ce nu este corect din ce am scris în ultimul paragraf?

    PS: Pentru a citi despre viziunea creștin-ortodoxă asupra liberalismului recomand această carte a părintelui Serafim Rose:
    http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/Cauza_revolutiei_din_epoca_moderna_Nihilismul.pdf

    Și cartea abatelui catolic Don Felix Sarday Salvany ”Liberalism Is A Sin” (Liberalismul este un păcat) pentru viziunea catolică:

    https://www.ewtn.com/catholicism/library/liberalism-is-a-sin-10081

  3. Aurion

    Apreciez articolul si tema abordata. Sunt de parere ca importanta exagerata a ego-ului poate fi intalnita si in alte societati care nu au legatura cu asa zisa cultura occidentala. Si in timpuri mai vechi, ca de exemplu in Imperiul Otoman, se intalnea acest fenomen. Poate chiar la intensitate si mai mare!
    Cat despre separarea de comunitate, asa este. Acest lucru duce la caderea unei societati. Exista insa si cazul in care separarea de comunitate este inevitabila sau chiar absolut necesara. Daca te afli intr-o comunitate alcatuita in majoritate din tigani si alte nationalitati si caractere apropiate de ,,cultura” acestora, iar tu ca persoana esti de alta structura, cel mai bine ar sa fi sa te separi si chiar sa te indepartezi! Sunt si cazuri in care nu prea poti sa o faci, ca de exemplu Arabia Saudita. Acolo nu poti renunta la religia islamica oricate argumente logice, plauzibile si chiar palpabile, etc, poti prezenta! Orice incercare de acest gen este pedepsita cu moartea si nu in cele mai simple conditii. Personal m-am separat de comunitate tocmai datorita asa zisei culturi occidentale (dar cu initiere orientala) , cultura pe care societatea (si cu ajutorul unor stimuli externi) a adoptat-o fara retinere.
    In concluzie, atunci cand nu rezonezi cu societatea in care te afli si nu participi la ,,intretinerea (hranirea) Egregorului sau” , chiar daca tu nu vrei sa te separi ci doar sa te detasezi, societatea te periferizeaza si ulterior te exclude.

  4. Aurion

    Prin arta manipularii si mai ales prin metoda inversarii faptelor, s-a incercat si chiar s-a reusit sa se inoculeze ideea ca Occidentul este de fapt sursa tuturor relelor si in speta a satanismului. Aparent si doar aparent asa pare si pana la un punct poate fi incontestabil. Din Occident vin rele, insa nu Occidentul este sursa reala. Sa nu omitem ca Occidentul in integralitate zace sub stapanire satanica prin intermediul principalului instrumet care este reprezentat se structurile masonice. Doctrinele masonice provin din Orient. Chiar si celebra denumire ,,Marele Orient”.
    Si chiar elementele degradante ale societatilor europene provin din Orient. Homosexualitatea, artele de natura sexuala gen Kamasutra, consumul de stupefiante, libertinajul sexual, tatuajele, etc, toate acestea erau in lume dinainte de aparitia societatilor europene. Sunt multe de spus, dar nu are rost sa ma complic deoarece Serviciile isi vor adapta contramasurile in cat sa duca in derizoriu si sa ridiculizeze orice argument care demasca domnia globala a Minciunii.

  5. Dan Tănăsescu Post author

    @Aurion: Răul se găsește pretutindeni, nu are localizare geografică. Eu m-am referit la ideologia care predomină acum la scară planetară și aceasta este liberalismul. Ce a fost în urmă cu mii de ani nu mai contează azi.

  6. Dan Tănăsescu Post author

    @Aurion: Nu ai înțeles despre ce e vorba la faza cu separarea față de comunitate. Nu vorba de o separare circumstanțială și față de anumite grupuri, ci de un principiu de viață pe care îl urmează toți membrii unei societăți, chiar și în cadrul familiei. Este vorba de atomizarea societății occidentale.

  7. Aurion

    @Dan T. Am înțeles foarte bine ce înseamnă separarea de comunitate și implicit la ce te-ai referit. Separarea de comunitate poate fi și „circumstanțială” , mai ales în cazul „atomizării”! Și nu doar societatea occidentală s-a „atomizat”, deoarece chiar tu ai specificat faptul că „liberalismul predomină la scară planetară”. Liberalismul duce la „atomizare”. Poate că și acesta este un motiv pentru care a fost implementat!

  8. Daniela Proinov

    self esteem.. vai, vai, era tema de baza la toate cursurile (workshops, poftim) la care am ajuns in anii 90…Cu formatori din State si UK, mai ales. Belgienii si olandezii erau mai generosi, aveau si alte subiecte/ teme la fel de importante.

  9. Dan Tănăsescu Post author

    Da, self esteem este un concept implementat de Nathaniel Branden, pupilul și amantul psihopatei de Ayn Rand. Se pare că amândoi au dat chix în viața personală pe baza propriilor teorii.

  10. Xaeus

    Multi sustin individualitatea dusa la extrem. Pana la primul cap in gura. Apoi fug direct la parinti, prieteni, rude, grupuri de interes, etc.

    Individualitatea nu are cum sa functioneze. Persoanele de pe Planeta care s-ar putea descurca 100% independent ca individ se pot numara pe degete.

    Cele mai eficiente vietuitoare de pe Pamant la ceea ce fac sunt poate furnicile si alibinele. Functioneaza in mod Hive/Hive Mind adica au inclusiv constiinta colectiva aplicabila in practica, nu formeaza doar simple grupuri.

    Ganditi-va cum ar fi ca intr-o companie sau intr-o asezare fiecare sa faca exact ceea ce trebuie fara sa existe sefi si coordonatori si tot timpul eficienta sa fie cea maxima. Mai are omenirea de avansat mult, nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge