Liberul-arbitru și individualitatea sunt iluzii

By | 21 februarie, 2021

Oamenii, pe lângă iluzia liberului-arbitru și controlul asupra propriului destin, mai au și iluzia propriei individualități.

Liberul-arbitru sau voința liberă sunt o iluzie pentru că 90% din procesele fizice și psihice din ființa noastră sunt automate și inconștiente. Sunt reacții biochimice și fenomene electrice complexe care se desfășoară după tipare și programe create în primii ani ai vieții sau moștenite genetic. Plus de asta, deciziile și gândurile noastre sunt într-o bună măsură rezultanta unor factori care acționează asupra noastră din exterior. Neurofiziologii au stabilit experimental că, atunci când, de exemplu, vrem să mișcăm un membru, semnalul motor apare în creier cu câteva fracțiuni de secundă înainte ca noi să luăm decizia conștientă de a efectua mișcarea. Deci, cine ia deciziile și de unde ne vin gândurile?

Individualitatea este și ea o iluzie, pentru că numai în aparență suntem separați de lumea înconjurătoare. În realitate, toate componentele acestei lumi, inclusiv ființele umane și mai ales ființele umane, sunt interconectate atât la nivel energetic, cât și mental. Și când spun ”interconectate” nu mă refer la insule separate, care comunică prin semnale cu alte insule și părți componente integrate în ceva mai mare: o minte colectivă și un suflet colectiv. Este la fel ca în cazul picăturilor de apă care alcătuiesc un ocean și care nu pot fi deosebite una de alta fiind parte din ceva mai mare, numit ocean. Este o iluzie faptul că mintea noastră se rezumă la corpul fizic și creier, cea mai mare parte a sa fiind în exteriorul nostru și a celorlalte ființe și obiecte din lumea manifestată.

Religia ne învață că noi suntem speciali, că suntem ”fii Lui Dumnezeu”, că suntem mult mai importanți decât lumea animalelor, a plantelor sau lumea minerală. În realitate, cred că Lui Dumnezeu nu îi pasă de noi ca indivizi, individul este ca valul într-un ocean, care apare și dispare în variate forme, importantă fiind doar Omenirea, Creația, în care indivizii sunt doar fenomene efemere, scânteieri de o clipă pe o planetă care este doar un fir de praf rătăcit în Universul infinit. Ceea ce contează este doar sufletul colectiv și mintea colectivă care alcătuiesc un egregor pe care religiile îl numesc Dumnezeu, dar care nu este Creatorul.

Motivul pentru care în lumea modernă este întreținută iluzia individualității, a liberului-arbitru și a importanței exagerate pe care o dăm egoului nostru, este cultura Occidentală bazată pe liberalism, care în esență este satanism. Liberalismul promovează individualismul, separarea de comunitate, competiția și relativismul moral și este cauza principală a crizei spirituale și a disoluției și atomizării societății contemporane. Pentru a ne salva de la pieire, singura soluție este să redescoperim valorile spirituale ale strămoșilor noștri care au stat la baza formării noastre ca popor.

3 păreri la “Liberul-arbitru și individualitatea sunt iluzii

 1. Stela

  Sunt de acord. Mai puțin penultimul paragraf, acela îmi e mai greu să-l accept în totalitate. Bineînțeles asta nu înseamnă că nu ați putea avea dreptate.
  Mulțumiri!

 2. Dan Tănăsescu Post author

  Ce nu este corect din ce am scris în ultimul paragraf?

  PS: Pentru a citi despre viziunea creștin-ortodoxă asupra liberalismului recomand această carte a părintelui Serafim Rose:
  http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/Cauza_revolutiei_din_epoca_moderna_Nihilismul.pdf

  Și cartea abatelui catolic Don Felix Sarday Salvany ”Liberalism Is A Sin” (Liberalismul este un păcat) pentru viziunea catolică:

  https://www.ewtn.com/catholicism/library/liberalism-is-a-sin-10081

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge