Limba română pentru bloggeri

By | 10 februarie, 2011
Distribuie prietenilor!

Astăzi mă voi opri la două cuvinte care sunt folosite greşit, unul ca formă, celălalt ca sens. Nu voi mai da exemple şi link-uri către bloguri, ca să nu semăn cu Mircea Badea care comentează în direct în emisiunea lui chestii despre bloggeri, pentru a le face publicitate şi a crea controverse.

Aşadar, primul cuvânt, folosit greşit în 99,99% din cazuri, este servici. Este un mod neglijent de exprimare, mai ales în scris. Corect se spune serviciu. Deci, nu „am fost la servici”, ci „am fost la serviciu„. Din păcate am văzut forma greşită şi la jurnalişti profesionişti, nu doar la bloggeri. 🙁

Al doilea cuvânt este minion/ă (mignon/ă). Termenul vine din limba franceză, unde este folosit cu sensul de drăguţ/ă, simpatic/ă. Prin urmare este greşit să-l foloseşti pentru a te referi la o persoană mică de statură. Probabil cei care fac această greşeală confundă prima parte a cuvântului cu particula mini, care are sensul de mic.

5 păreri la “Limba română pentru bloggeri

  1. Bazaconii

    Conform dexonline, minion înseamnă Colonel.
    MINIÓN s.n. (Poligr.) Colonel. [Pron. -nion. / < fr. mignon, germ. Mignon].
    Cuvântul mignon este singurul acceptat ca având definiţia drăguţ.

    În plus, ar mai fi pluralul de la nivel, care este niveluri. Din păcate, majoritatea jurnaliştilor foloseşte nivele, care este pluralul de la substantivul nivelă, având evident o cu totul altă explicaţie.
    Bazaconii´s last blog post ..Cold Hearted Bitch Cadouri de Valentine’s 6

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Minion este de fapt pronunţia pentru mignon, pentru că limba română este o limbă fonetică şi deci, cum pronunţăm aşa şi scriem! 🙂 La faza cu nivel/niveluri/nivele, am discutat în facultate cu o profă de lingvistică pe tema asta şi a spus că sunt corecte ambele forme.

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Ea vorbea despre noile reguli din DOOM 2 nu despre DEX. Şi nu era vorba numai despre nivel, ci despre o serie de cuvinte care formează pluralul aşa. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge