South Of The Border

By | 10 februarie, 2011
Distribuie prietenilor!

Am văzut de curând documentarul „South Of The Border” (La Sud de graniţă) realizat de Oliver Stone în 2009. Este un film pe care îl recomand tuturor românilor care mai au capacitate de discernământ, gândire raţională şi doresc să cunoască adevărul.

Oliver Stone face o călătorie în mai multe state sud-americane, care au reuşit să se scuture de jugul imperialist nord-american care le înrobea de decenii. Sunt prezentate evenimentele dramatice şi frământările sociale şi politice care s-au petrecut în aceste ţări în ultimii ani, pe timpul administraţiei Bush şi mai apoi a lui Obama.

Pe parcurs sunt realizate şi portretele unor lideri populari, puternici şi charismatici, din America Latină: Evo Morales din Bolivia, Rafael Correa din Ecuador, Nestor şi Cristina Kirchner din Argentina, Raul Castro din Cuba, Fernando Lugo din Paraguay, Lula da Silva din Brazilia şi evident Hugo Chavez din Venezuela, care este şi iniţiatorul mişcării de eliberare şi redresare socio economică a statelor din regiune.

În urma vizionării filmului am tras următoarele concluzii:

  • FMI nu ajută statele să iasă din situaţii de criză economică, ci este chiar factorul care declanşează aceste crize.
  • În statele care nu se supun FMI şi Washington-ului, liderii sunt catalogaţi ca dictatori, anti-democraţi, terorişti sau socialişti şi se încearcă asasinarea lor, se instrumentează lovituri de stat, revolte populare şi atentate.
  • Mass-media din SUA duc o campanie continuă şi acerbă de denigrare şi demonizare a liderilor statelor latino-americane – care nu se supun Washington-ului şi nu acceptă condiţiile impuse de acesta – şi dezinformează în legatură cu situaţia reală din aceste ţări.
  • Liderii sud-americani care au reuşit să-şi elibereze ţările de sub dominaţia imperialistă nord-americană, sunt oameni deosebit de puternici, curajoşi, care îşi riscă adesea viaţa pentru apărarea interesului naţional. Ei sunt reprezentanţi autentici ai poporului lor, născuţi în familii modeste şi motivaţi de un puternic sentiment patriotic.
  • Ţările care au renunţat la „ajutorul” FMI şi au recăpătat controlul asupra resurselor naturale, au avut o creştere economică şi o dezvoltare socială impresionantă, cele mai bune exemple în acest sens fiind Argentina şi Venezuela.

Filmul, cu subtitrare în limba română inclusă, poate fi vizionat sau descărcat de aici.

2 păreri la “South Of The Border

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge