„Divertis” sunt puţin cam băsişti

By | 14 martie, 2011
Distribuie prietenilor!

Dacă te uiţi la emisiunile realizate de grupul „Divertis” la Pro TV, ca simplu cetăţean, vei considera că sunt nişte emisiuni umoristice cu o oarecare tentă de satiră politică şi iau în băşcălie pe toată lumea.

Dar dacă eşti cumva iniţiat în tehnicile de propagandă şi manipulare şi ai ceva cunoştinţe despre cum se elaborează şi cum se instrumentează mesajele subliminale, atunci situaţia se schimbă radical. Vei observa că cei de la „Divertis” fac o subtilă propagandă pro Băsescu şi pro PDL.

La prima vedere sunt luate la mişto toate personajele politice sau mondene, dar dacă eşti atent la nuanţe vei observa că deşi este luat adesea peste picior, lui Traian Băsescu i se creează mereu o imagine de „macho man”, de bărbat puternic, un fel de „canalie simpatică”, care, deşi are multe defecte şi o moralitate îndoielnică, totuşi este un lider puternic şi charismatic.

În schimb toţi opozanţii lui Băsescu sunt prezentaţi ca nişte personaje lipsite de personalitate, nişte „pigmei” în comparaţie cu prestanţa lui Băsescu. Mogulii sunt patetici în încercarea lor disperată de a-l înfrânge pe preşedinte, Ponta, Antonescu şi Geoană sunt prezentaţi ca fiind efeminaţi, cu tentă homosexuală, imaturi, ori iau chipul unor animale mici şi fricoase, care îl atacă fără succes pe bătrânul lup de mare, mult mai experimentat şi mai puternic.

La fel şi în ceea ce priveşte PDL şi reprezentaţii acestui partid. Deşi se critică diverse aspecte ale acţiunilor acestora, totuşi se transmite, subliminal, mesajul că totuşi fac ceva pozitiv, luptă cu corupţia, fac reformă, luptă cu inerţia vechiului sistem comunist etc. Mai sunt preluate şi o serie de stereotipuri propagandistice folosite frecvent de pdl-işti, de Băsescu şi de Guvern, referitoare la pensionarii cu pensii nesimţite, la românul tipic, care este puturos, beţiv şi aşteaptă să primească totul de la stat şi altele de acest gen.

Aseară la ultima ediţie a emisiunii „Divertis – Land Of Jokes” am văzut cum Dan Voiculescu era ridiculizat în ultimul hal, fiind prezentat ca „motanul Dănilă”, care scrie note pentru Securitate. Cum am mai spus, nu sunt un mare fan al domnului Voiculescu, dar să nu uităm că grupul „Divertis” a fost o bună bucată de vreme la Antena 1, de unde a mâncat o pâine destul de dulce. Să vii acum cu chestii de acest gen este ca şi cum „ai muşca mâna care te-a hrănit” şi asta nu este nici frumos nici moral.

Poate că nu întâmplător emisiunea lui Toni Grecu se numeşte „Serviciul Român de Comedie”!

6 păreri la “„Divertis” sunt puţin cam băsişti

  1. DeeDee

    Divertis imi placeau mai mult cand difuzau ocazional cate un show inregistrat in vara sau de vreo sarbatoare. (I-am vazut de multe ori si din sala si chiar aveau cu ce)
    Si imi placeau ceva mai mult cand erau la Antena, pentru ca e interesant sa vezi cum se descurcau cu un minim de personal (la acea vreme singurele femei din echipa erau Monica Anghel si Jojo, care mi se par destul de bune ca actrite si charisma)

    In editia de aseara de la Serviciul roman de comedie n-am mai recunoscut decat o mica parte din distributie. Sunt draguti si actorii noi (mai ales Natanticu), dar cand ma uit la Divertis, vreau sa vad Divertis; punct.

    Am deviat. Nici mie nu mi se pare ok sa faca misto de fostul patron, chiar daca or fi avut neintelegeri.

    Cat despre Antonescu, mie dintotdeauna mi s-a parut ca i se face o imagine efeminata, indiferent de publicatie sau de emisiune. Inca de pe vremea cand ma uitam la tv si ziceam „Uite, mami, e fat-frumos la actualitati!” 😆

    Mai mentionez ca Grecu mi s-a parut dintotdeauna cam dubios. In principal, pentru faptul ca radea la glumele pe care le spuneau ceilalti. De cand face monolog, rade la glumele lui… Sa-i lase pe aia din sala sa rada, ca de-aia sunt platiti 😛
    Iar motivele pentru care a facut alt proiect separat imi sunt obscure si nu inteleg miscarea.
    DeeDee´s last blog post ..Mindwriter

  2. Nor

    De mai mult timp caut sa vad cand va scrie cineva de orientarea PRO putere trupei Divertis si a echipei conduse de Toni Grecu .. Pe undeva poate e motivul pentru care nici nu prea ii urmaresc. Cam prea desantat mi se pare pactul cu oranjada. E atat de evident ce incearca sa transmita ..ca nici nu mai imi „racesc gura” sa scriu :)). Oricum in afara de Vanghelie, acolo invitatii au fost din zona puterii .. Ma tot gandesc asta o fi directiva data de sefuletii Protv, oricum le-ar fi stat mai bine la TVR cu show-uri din acestea .

  3. Dan Tănăsescu Post author

    Cred că este opţiunea personală a celor de la Divertis. Pro TV urmăresc doar interesele patronilor lor străini. Dacă fac un pact cu puterea, acesta este cel mult pentru scutirea de ceva taxe restante la stat.

  4. Luciano Mih

    Domnule Tanasescu, chiar ma intrebam cand cineva va observa aceasta propaganda subtila a PDL-ului…
    Daca ati observat pe seama celor din PDL se fac glumite simpatice pe cand pe seama lui Ponta, Antonescu, Geoana, Vangelis, Iliescu (de parca iliescu sau constantinescu ar mai exista pe scena politica) etc se face un „misto” de genul grosier… ce vedem? un Geoana ridiculizat la maxim, nu exista emisiune fara „Mihaela dragostea mea”, niste personaje din opozitie infatisati ca niste prosti, loosers, ofticosi si frustrati… Fireste, pentru aparente sunt satirizati si cei din PDL dar la un mod mai simpatic, mai indulgent, la genul glumita haioasa dar care nu-i depersonalizeaza… e ca o caricatura, uneori poate crea un personaj simpatic, dar daca e facuta la modul tendentios atunci il poate depersonaliza…
    De ceva vreme Divertis imi provoaca greata…

  5. Dan Tănăsescu Post author

    Cel mai grav este că băşcălia este îndreptată şi împotriva poporului român şi sunt susţinute multe lozinci lansate de Băsescu (românii nu vor să muncească, românii sunt alcoolici etc.)

  6. cory

    divertis a avut un mare succes cind era la antena 1 ,dupa ce au plecat sa dus si audienta lor .Cred ca nici nu o sa mai aiva asa audienta cum aveau la antena 1 Pacat erau pe val atunci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge