Ne ucidem valorile şi îi adulăm pe ticăloşi

By | 22 iulie, 2012
Distribuie prietenilor!

Dacă poporul român are un talent special, cred că acela este de a-şi omorî valorile şi de a-şi urca pe un piedestal toate scursurile şi non-valorile. Doar dacă ne uităm prin tabloide şi pe la emisiuni mondene, vom vedea cum sunt ridicate în slăvi şi transformate în vedete tot felul de personaje provenite de la periferia societăţii.

Exemplul cel mai elocvent este însă cel al lui Traian Băsescu. După ce timp de 8 ani a transformat România într-un balamuc şi un cuib al corupţiei, prin zeci de scandaluri, diversiuni, dezbinare, încălcarea legilor şi a democraţiei, preşedintele suspendat are încă mulţi fani care îl divinizează doar pe motiv că este şmecher, “are ouă”, este “animal politic” şi “îi face pe duşmani” în cel mai pur stil manelistic.

Această idolatrizare a şmecherilor şi infractorilor, cred că este cumva întipărită în cultura noastră populară. În urmă cu ceva vreme discutam cu cineva despre un mare afacerist corupt şi explicam în ce constau escrocheriile acestuia. Şi ce credeţi că îmi spune persoana respectivă? “Ce-ai cum omul, bravo lui că se descurcă! Ce, dacă erai în locul lui, nu făceai şi tu la fel?!” Asta aduce în mare măsură cu mentalitatea lui Gigi Becali, care declara mai demult pe un post TV că cine ajunge primar şi nu fură e un prost.

Când vine vorba însă de valori, românii nu sunt la fel de entuziaşti. Dacă cineva încearcă să facă ceva bun, pentru comunitate, ceva moral, nobil, dacă obţine rezultate prin muncă cinstită şi efort personal, are parte de dispreţ, critici sau invidie.

Este şi cazul interpretei Inna, una din puţinele valori româneşti recunoscute pe plan internaţional de la Nadia Comăneci şi Gheorghe Hagi încoace. Dacă în ţări îndepărtate, precum Mexic, artista este divinizată şi iubită de public, la noi are parte mai mult de ironii, critici şi invidie. Şi asta pentru că a obţinut succesul prin muncă, talent şi seriozitate, nu doar pe bază de mişcări de buci, ţâţe şi picioare dezgolite.

Inna va concerta la Zilele Timişoarei, pe data de 3 august, urmând iniţial să primească pentru prestaţie un onorariu de 20.000 de euro. Imediat timişorenii s-au scandalizat şi s-au mobilizat pe Facebook revoltaţi de suma prea mare ce ar urma să fie plătită vedetei, din bani publici. Primăria a renegociat suma la 15.000 de euro, dar cetăţenii revoltaţi tot nu au fost mulţumiţi.

Chiar şi aşa localnicii tot sunt nemulţumiţi de suma mare pe care cântăreaţa o va primi. „Nici un doctor nu este plătit cu 250 Euro pe minut”, scrie un internaut pe pagina de Facebook, în timp ce altul notează că „Tot nu este corect cum adică au redus ‚onorariul’ de la 20 la 15 mii???”.

protest inna timisoara

Sursa: Gândul                      

Mă întreb, dacă ar fi venit la Timişoara Lady Gaga, tot aşa de atenţi la onorariile vedetei ar fi fost cetăţenii, ca şi în cazul Innei? Sau când Primăria Timişoarei face alte cheltuieli, mult mai mari şi mai inutile? Cred că nu.

Pe de altă parte nu am văzut proteste şi acţiuni civice când Elena Udrea cheltuia zeci de milioane de euro pentru construirea de telegondole şi piscine pe care nu le foloseşte nimeni, sau când Monica Iacob Ridzi a cheltuit 70.000 de euro din bani publici doar pentru câteva scânduri cu denumirea de “scenă”. Dar aşa e românul îi invidiază şi îi duşmăneşte pe cei buni şi valoroşi, iar pe de altă aprte îi adulează şi îi ia ca model pe şmecheri şi ticăloşi.

0 păreri la “Ne ucidem valorile şi îi adulăm pe ticăloşi

  1. ChavaLito^

    ai ce dor mi’a fost sa iti las un comentariu pe blogul tau dane :)). asa e,niciodata nu ne apreciem valorile iar peste tot in lume ei sunt apreciati si sunt cu adevarat oameni,daca intri pe youtube la inna sau alexandra stan la comentariile strainilor ai sa vezi doar aprecieri si laude din partea lor cand colo la romani doar critici si jigniri. din cate am vazut exista conturi facute special ca sa distruga imaginea cantaretilor romanesti .. poti sa cauti (oRomaniaMaiBuna,Vasile Ion,SpuneNuInna) sa fac spume daca mint

  2. Dan Tănăsescu Post author

    Sper că ai remarcat şi articolele mai vechi în care am prezentat dezvăluiri interesante şi chestii importante! 🙂

  3. coolnewz/Ratatouille

    tabloide sunt peste tot si cu acelasi continut in esenta. Nu sunt o inventie romaneasca. Relaxeaza-te!
    asa, Udrea a cheltuit mult pentru o frunza mica, mica, numai buna pentru Plagiator. 😀
    Sa-ti spun o chestie pe care nu ai de unde sa o cunosti: cine il sustine pe Basescu nu o face din motivele alea insirate de tine acolo. Asta una! In al doilea rind, atitia citi il sustine pe Basescu in contextul acestui referendum, printre care ma numar si eu, o fac nu atit pentru Basescu in sine, ci pentru modul in care s-a desfasurat toata actiunea asta.
    Sa fi fost alegeri … nici o lacrima!
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Așa, și la examen cum a fost??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge