Jaful corporatist şi dezbinarea socială

By | 2 martie, 2013
Distribuie prietenilor!

Jaful corporatist se realizează în principal prin privatizarea unui sector vital al economiei, de utilitate publică şi transformarea sa apoi în monopol privat. După care, noul proprietar măreşte preţul la serviciul sau produsul oferit de câte ori are chef şi după cum are chef.

Pe de altă parte, pentru a nu declanşa revolte sociale, se oferă programe de ajutoare sociale, din banii statului, pentru ca cei care nu mai au posibilitatea să achite/achiziţioneze produsul sau serviciul respectiv, care este indispensabil.

Aceste ajutoare sociale pentru cei defavorizaţi, pe lângă rolul de a calma nemulţumirile sociale, mai au şi un scop pervers: acela de a dezbina şi a crea conflicte între categoriile sociale. Cei mai înstăriţi, influenţaţi şi de propaganda din mass-media, vor considera că statul ia bani de la ei pentru a da săracilor, iar săracii vor fi mulţumiţi că statul are grijă de ei. Astfel este abătută atenţia de la adevărata cauză a problemei, adică jaful corporatist asupra avuţiei naţionale.

Când mă refer la corporaţii includ aici şi statul însuşi, care de asemenea funcţionează şi se comportă asemeni unei corporaţii.

Cele mai noi exemple care îmi vin în minte acum, în afară de ajutoarele la căldură oferite pe timpul iernii, în urma scumpirilor anuale ale gigacaloriei, este cel cu Apa Nova care din martie scumpeşte în Bucureşti metrul cub de apă cu 16% şi canalizarea cu 70%.

Consumatorii din Capitală vor plăti de luna viitoare 5,54 de lei pentru un metru cub de apă, faţă de 4,79 lei în prezent, respectiv cu 16% în plus. Practic, dacă în noiembrie 2011, apa costa 3,23 lei/metru cub, după majorările ulterioare, inclusiv cea din martie 2013, s-a scumpit cu 71%. Totodată, şi preţul canalizării va fi majorat, cu 70%, de la 1,07 lei/metru cub în prezent la 1,82 lei/metru cub de luna viitoare. Francezii de la Apa Nova susţin că trebuie să scumpească apa din cauza inflaţiei şi a devalorizării leului.

Mai este şi cazul energiei electrice, care până în 2017 trebuie să se scumpească de circa 3 ori, în urma liberalizărilor de preţuri impuse de FMI.

La toate acestea, statul are în vedere programe de ajutoare sociale pentru cei care vor fi prea săraci pentru a mai putea să-şi plătească utilităţile. Deci, pe de-o parte jaf corporatist, iar pe de altă parte protecţie socială condamnată ca fiind “socialistă”. Bulgarii deja nu mai suportă şi au ieşit în stradă.

3 păreri la “Jaful corporatist şi dezbinarea socială

  1. Pingback: Jaful corporatist şi dezbinarea socială | Lupul Dacic

  2. Pingback: Minciuna cu falimentul statului social | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge