Statul român acordă subvenţii multinaţionalelor

By | 30 mai, 2014
Distribuie prietenilor!

Dragi români, sunt uimit să constat că sunteţi atât de naivi şi neinformaţi! Chiar nu ştiaţi că statul român, la fel ca şi celelalte state „democratice” şi capitaliste, acordă subvenţii multinaţionalelor străine?! Fără aceste ajutoare nu ar putea exista nici globalizare, nici economie de piaţă „liberă”. Atât Emil Boc cât şi Victor Ponta au acordat în ultimii 2 – 3 ani ajutoare de stat câtorva zeci de firme străine, în valoare totală de peste 1 miliard de euro! A spus-o chiar Băsescu într-o emisiune de televiziune în urmă cu ceva vreme.

Uimirea mea se datorează faptului că unor prieteni de pe Facebook nu le venea să creadă când au citit declaraţiile lui Ponta, în care acesta spunea că intenţionează să răspundă cererii de ajutor de stat înaintate de o firmă franceză de la Sibiu. Unii comentau că Ponta este nebun, dezaxat, de parcă asta ar fi fost invenţia lui!

Iată fragmentul cu pricina:

„Când vorbesc despre sprijin, mă refer la lucruri concrete care pot creşte competitivitatea dumneavoastră. Mă bucur că Ministerul de Finanţe a aprobat cererea de ajutor de stat, explic de fiecare dată că ajutorul de stat nu este o donaţie din partea statului, se recuperează cu mult mai mult decât statul acordă, prin taxe, impozite şi prin crearea de locuri de muncă. Este cel mai bun mod în care statul poate să investească o sumă de bani”, a explicat Victor Ponta.

Sursa: Capital

Din nefericire nu se recuperează mare lucru pentru că o multinaţională are ca scop profitul personal, aşa că trebuie să încaseze mai mult decât a investit. Plus de asta multinaţionalele au un regim fiscal special, fiind scutite de multe taxe şi impozite şi îşi ascund profiturile în paradisuri fiscale, în ţările în care fac afaceri declarând doar pierderile.

De fapt aceste subvenţii acordate de către state corporaţiilor multinaţionale sunt pilonul de bază al globalizării, deoarece, în lipsa lor, marile companii nu ar mai putea avea preţuri fără concurenţă, de multe ori mai mici decât cele de producţie şi nu şi-ar mai putea permite să exporte şi să importe de la un capăt la altul al lumii cu costuri minime şi profit maxim.

Globalizarea este, aşa cum a definit-o George Soroş, „mişcarea liberă a capitalului însoţită de dominaţia crescândă a pieţelor financiare globale şi a corporaţiilor multinaţionale asupra economiilor naţionale.” Altfel spus, favorizarea de către stat a băncilor şi corporaţiilor multinaţionale în dauna IMM-urilor şi micilor afaceri ce alcătuiesc economia naţională.

În timp ce multinaţionalele beneficiază de ajutoare şi scutiri de taxe şi impozite, pentru populaţie şi antreprenorii locali nu mai rămân decât măriri de taxe, legi împovărătoare, tăieri şi eliminări la ajutoare ajutoare sociale, sănătate, învăţământ, cercetare etc. Asta e globalizarea!