Dezinformarea prin informaţii amestecate

By | 8 februarie, 2011
Distribuie prietenilor!

Dezinformarea prin transmiterea de informaţii autentice amestecate cu mesaje toxice, de propagandă este una dintre cele mai eficiente şi mai perfide forme de manipulare. Are mare efect, în special asupra unui auditoriu naiv şi neiniţiat în tehnicile diversioniste. De obicei această metodă este aplicată prin intermediul unor persoane cu funcţii publice, care au posibilitatea de comunicare în masă: vedete tv, jurnalişti, oameni politici, savanţi, oameni de cultură, intelectuali etc.

În prima fază persoana în cauză dezvăluie o serie de informaţii adevărate şi de interes public, informaţii care vin în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor. Scopul este câştigarea încrederii audienţei şi crearea unei aureole de expert, de specialist cu autoritate în domeniul în care se doreşte realizarea manipulării. Persoana respectivă va câştiga în scurt timp o serie de fani, care îl vor admira şi îl vor privi ca pe un erou, o persoană curajoasă, care nu se teme să spună lucrurilor pe nume.

Apoi, odată ce încrederea publicului estet câştigată, manipulatorul începe să strecoare, pe lângă informaţiile adevărate şi o serie de mesaje „otrăvite”, de propagandă, care au scopul de induce victimelor anumite opinii şi atitudini care să-i determine să accepte anumite lucruri care sunt împotriva intereselor lor.

Deşi există în România multe persoane care sunt exponenţii acestui tip de dezinformare, ba chiar şi instituţii şi trusturi de presă întregi, nu voi face nominalizări, ca să nu mă complic. Vă las să-i descoperiţi singuri. Pot oferi însă câteva exemple din afară, care vă sunt de altfel foarte cunoscute: seria de filme „Zeitgeist”, cărţile şi prezentările live ale unor adepţi ai teoriei conspiraţiei, cum sunt David Icke, Jordan Maxwell, Alex Jones ş.a.

2 păreri la “Dezinformarea prin informaţii amestecate

  1. scarba_016

    Hai sa luam o armata care poarta razboi de multi ani, Hollywood, bombele fiind filmele cu efect intarziat. Lasam cliseele despre modul de viata american, conteaza mai mult legitimarea conspirationismelor. Ori regizorii sunt niste psihopati, cu totii, ceea ce e putin probabil, ori fac un joc. Cum poti acuza lumea de teoria conspiratiei, cata vreme totul musteste de deconspiratori? Filmele SF din ultimii ani vorbesc de apocalipse in tot soiul de forme (raul vine mereu din afara, extraterestri, supernova samd, si niciodata din noi-teoria atribuirii cauzelor comportamentului, externalismul). I-as crede pe cei care nuanteaza fara a arunca subtil fitile. Dar asta e abordarea rationala, ori filmele si cartile lovesc direct emotionalul, storc afecte, rolul lor nu e de a informa prostimea despre ce li se coace; din contra.

  2. Pingback: Dezinformarea prin informatii amestecate | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge