Erorile de logică în gândire, sau distorsiunile cognitive, sunt sunt acele mecanisme de gândire de factură iraţională, care apar prin interferenţa dintre gândirea analitică şi elementele emoţionale şi afective.
Cea mai cunoscută şi răspândită dintre ele este generalizarea. Prin generalizare atribuim o valoare universală unor situaţii, caracteristici ale unor persoane, obiecte etc. bazându-ne pe o experienţă personală limitată.
Este arhicunoscut exemplul cu femeia care în urma unei relaţii nefericite cu un bărbat, afirmă că toţi bărbaţii sunt ticăloşi, porci, beţivi sau posedă un alt defect pe care fostul partener îl avea.
Mai sunt cei care pe baza observaţiilor din mediul apropiat trag concluzii la scară naţională sau chiar globală. De exemplu, cei care dacă văd că în oraşul lor sunt mulţi oameni care fură, consideră că toţi locuitorii ţării sunt hoţi, sau, dacă în oraşul lor a fost o vară foarte călduroasă, trag concluzia că cei care susţin încălzirea globală au dreptate, deşi în multe alte zone ale ţării a nins până în luna mai şi vara a fost mai mult ploioasă.
Apoi sunt bătrânii, care consideră că toţi cei din generaţia tânără sunt rataţi, inculţi, drogaţi sau alcoolici, doar pe baza exemplelor din cartierul în care locuiesc, sau, văzând fete tinere care se îmbracă provocator sau fumează pe stradă, trag de aici concluzia că toate tinerele sunt „curve”.
Mai este o categorie aparte de oameni care, în urma unei experienţe neplăcute cu un câine comunitar, în care au fost speriaţi sau muşcaţi, consideră că toţi câinii trebuie omorâţi pentru că sunt nişte animale ucigaşe.
Politicienii de la noi speculează foarte mult această tendinţă naturală a maselor de a generaliza şi lansează lozinci mincinoase conform cărora toţi românii ar fi puturoşi, înapoiaţi, inculţi, manelişti, pensionarii ar avea toţi pensii „nesimţite” şi nemeritate, toţi funcţionarii publici ar fi corupţi ş.a.m.d. Succesul lor se bazează pe faptul că apelează mai mult la logica afectivă, decât la gândirea analitică, raţională.
In sfarsit aud si de la altcineva acest lucru. In greseala asta am fost si eu, de a generaliza, din comoditate, sincer, si am crezut ca numai mie mi se pare ca astfel decurg lucrurile, mai ales politic si, ce este trist, mediatic.
NG´s last blog post ..De ce sa porti centura!
Generalizarea e un fenomen firesc. Când vom evolua ca specie, poate că nu vom mai face astfel de greşeli. 🙂
Pingback: Deformarile de rationament din terapia cognitiva | Dan Tănăsescu
Pingback: Ce este generalizarea | Dan Tănăsescu | radupopescublog